A kiűzetés elmarad

Nyáridőben, főleg július első felében Karlovy Vary is megfiatalodik. A „mozifüggő”, hátizsákos huszonévesek szinte megszállják a várost, s bár sátrat nem vernek idilli parkjaiban, éjszakáikat mégis sokan a lombos fák, buja bokrok tövében töltik.

Milan Mikulčík és Anna Šišková a Kegyetlen örömökbenAlexander Trizuljak felvételeMeg is jegyezte tavaly egy külföldi filmrendező: Karlovy Vary az ő szemében a világ legerotikusabb fesztiválja. Ki tudja, milyen élményben volt része egy-egy éjszakai vetítés után a szállodája felé bandukolva, mit látott és mit hallott a holdfénytől ragyogó sétányok „kulisszái” mögött, egy biztos: az élet sokszor tálcán kínálja azt, ami a filmvásznon megfoghatatlan.

Erotikus képsorokból mindenesetre az idei, immár 38. Karlovy Vary-i filmfesztiválon is lesz néhány, bár az Erotika a filmművészetben című szekció egyelőre várat magára. A rendezvény programján szereplő több mint kétszázötven alkotás között azonban most is elégedetten csemegézhet az, aki a mozitól nemcsak a magvas gondolatokat, hanem szívet-lelket megrázó élményeket és leplezetlen érzéki örömöket is vár.

Nézzük előbb a versenyfilmek mezőnyét. A görög road movie-tól a francia tragikomédiáig tizenhat különböző alkotás küzd majd a húszezer dollárral járó Kristály Glóbuszért. A cseh színeket Jan Hřebejk Hasrapacsi (Pupendo) című alkotása képviseli, amely 1984 őszén játszódik, és egy középkorú – a rendszer által inkább csak megtűrt, mint elismert – szobrász baráti köréről szól. Több éves kihagyás után az idén szlovák film is bejutott a versenybe. Juraj Nvota alkotása, a Kegyetlen örömök 1933-ból „hoz viszsza” egy elfojtott érzelmekkel teli, szenvedélyes történetet, amely két érett férfi és egy tizenéves lány különös kapcsolatát ecseteli. (A film egyik főszereplője, Milan Mikulčík pár nappal ezelőtt, a trencsénteplici fesztiválon a legjobb férfi alakítás díját kapta játékáért.)

A magyar film Szilágyi Andor rendezésével, A Rózsa énekeivel lesz jelen a versenyben. A nyilasterror idején játszódó történet alapjául egy budapesti családdal megtörtént események szolgálnak.

Egy tizenhét éves kecskepásztor a hőse A paradicsom máshol van című iráni filmnek. Fati apját megölték. Rokonai rábeszélésére most ő készül gyilkolni. Ferzan Özpetek, napjaink egyik legjelesebb olasz rendezője legfrissebb alkotását, A szemközti ablakot hozza el Karlovy Varyba. Öt Daviddal jutalmazott rendezésében egy harmincéves nő és egy nyolcvanéves férfi kapcsolatába ad betekintést. Az oroszok Babuszjája (Nagyi) már mindenét az unokáinak ajándékozta, de most, amikor neki lenne szüksége valamire, hiába vár segítséget tőlük. A Régi, új, kölcsönkért, kék című dán film Katrinéje közvetlenül a házasságkötése előtt bizonytalanodik el döntésében, amikor találkozik nővére barátjával. Az írek versenyfilmje, az Egy szegény fiú dala egy szadista nevelő ténykedéseiről rántja le a leplet, aki az egyház falai között kínozta-zsarolta a rá bízott gyerekeket. Kim Ki-duk, a koreai mozi fenegyereke a Parti őrség című filmjét mutatja be, amelyben gyilkoló géppé válik egy fanatikus katona. Német, amerikai, norvég és Fülöp-szigeteki film is szerepel a versenyprogramban.

A Horizontok szekcióban a világ legrangosabb fesztiváljainak díjazott alkotásait láthatják a nézők. Cannes, Berlin és Velence után Karlovy Varyba is eljut az angol Stephen Daldry Az órák című alkotása, amelyért Nicole Kidman Oscar-díjat kapott az idén, de itt lesz a Velencében legjobb elsőfilmesnek titulált Dylan Kidd Ravaszdi Rodgerje, a német Wolfgang Becker kelet-európai abszurdja, a Good bye, Lenin!, amelyben Németország nevetve búcsúzik múltjától és Andrej Koncsalovszkij Bolondokháza című filmje, amely a csecsen háborúból vett „igaz történet”. (Egy kaukázusi elmegyógyintézetet előbb a csecsen felkelők, majd az orosz csapatok kerítenek hatalmukba.) Ugyanebben a szekcióban vetítik a Tíz perccel később második részét. Az első Wenders, Jarmusch, Herzog, Kaurismaki, Spike Lee, Victor Erice és Chen Kaige kisfilmjét fogta össze. Ezúttal Bertolucci, Mike Figgis, Szabó István, Claire Danis, Godard, Schlöndorff, Michael Radford és Jiří Menzel egy-egy tízpercese alkot egész estét betöltő művet.

Jiří Menzel, aki legkedvesebb színészének, Rudolf Hrušínskýnak állít felejthetetlen emléket e gyönyörű tíz percben, életművéért kap elismerést a fesztiválon.

Tóth Tamás Rinaldóját a Nyugattól keletre szekció tűzte műsorára. A hét szamuráj és A hét mesterlövész magyar változata egy szokatlan városi mese, amely a lírikus ballada és az ironikus akciófilm keveréke.

Külön szekciót kapott a Baltikum, Észtország, Lettország és Litvánia filmgyártása.

Maurice Pialat, a franciák nemrég elhunyt rendezője már csak filmjeivel lehet jelen a fesztiválon, de személyesen itt lesz Joseph Strick, aki James Joyce műveinek adaptálásával szerzett hírnevet a világban. Mindkét rendező előtt két-két filmmel tiszteleg a fesztivál. Yasujiro Ozu, a japánok nagy nevű rendezője (1903–1963) gazdag életművéből (ötvennégy filmet forgatott!) is szép válogatást kínálnak a szervezők.

Tizedszer rendezik meg a Függetlenek fórumát, amely főleg az amerikai független filmeseknek teremt bemutatkozási lehetőséget, de az idén európai, ázsiai, kanadai és argentin rendezők is helyet kaptak közöttük. A kegyetlen road movie-tól (Yellowknife) a fájdalmas szerelmi történeten át (Minden igazi lánynak) egészen a megrázó családi drámáig (Flower és Garnet) a lehető legkülönbözőbb műfajok közül válogathat az érdeklődő.

A héttagú nemzetközi zsűri élén Rock Demers, a neves kanadai producer áll, „tanácsadói” között pedig Aňa Geislerová, a népszerű cseh színésznő is ott lesz.

Karlovy Vary holnaptól tehát a filmesek paradicsoma. A kiűzetéstől azonban senkinek sem kell tartania. Itt és most ugyanis mindenki azt állítja: „Ki a filmet szereti, rossz ember nem lehet.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?