A királyné nyakéke

Párizs már készülődik 1789-re. Még tart Marie Antoinette uralkodása, de a vakolat már repedezik, és lassan a változások gyenge, ámde annál észrevehetőbb szele fújdogál.

# Párizs már készülődik 1789-re. Még tart Marie Antoinette uralkodása, de a vakolat már repedezik, és lassan a változások gyenge, ámde annál észrevehetőbb szele fújdogál. Az udvari intrikák életeket döntenek romba, a kardinális Richelieu bíborosi álmokat szövöget hatalomról és még több nőről, a selyemfiúk gazdag bárónők kegyeit keresik a feljebb jutás reményében és szegény Jeanne de la Motte a saját és családja igazát szomjazza. Apját kivégezték, családját kisemmizték, rangját elvették, és nevét próbálják kitörölni a francia történelemből. Csakhogy az udvari dáma fortélyosabb dekoratív, ámde üresfejű kortársnőinél és egy, az egész udvarra kiterjedő ármánykodásba kezd, amely egy bizonyos nyakék körül forog és az egész hatalom megdőléséhez vezet.

A klasszikus árulós, ármánykodós történetben végre karakánabb szerepben tűnik fel Christopher Walken, az abszolút sztár mégis Hilary Swank, a szélmalomharcot vívó hölgy megszemélyesítőjeként. Egyszerre testesíti meg az ártalmatlanság mintaképét és a bosszúra szomjazó elszánt asszony prototípusát. Naivitását egy selyemfiú segítségével vetkőzi le, melynek eredményeképp remek cselekkel hálózza be a kurtizánokat sem megvető kardinálist. Az egyházi főméltóságról egyébként is rendesen lehúzzák a keresztvizet.

Az alkotók a teljes siker és hitelesség kedvéért nem felejtik el megemlíteni, hogy a látottak megtörtént eseményt dolgoznak fel, s bár a képek, kosztümök és jelmezek önmagukért beszélnek, a történet mégis kissé fáradtan csordogál. Hiányzik belőle a párbajokkal dúsított izgalom, a feszültség, illetve a Veszedelmes viszonyokból ismert cinikus incselkedés – valamint egy John Malkovich szintű színész, aki a női szerep mellett elviszi a filmet.

A látvány persze sok mindenért kárpótol, de a mai filmgyártásban ez már olyan rutinnak számít (lásd. Vatel), ami nem elegendő egy alkotás számára. A királyné nyakéke húsz éve még kirobbanó sikerű kalandfilm lehetett volna, mára viszont egy a sok, okosan megcsinált, takaros alkotás közül, amelyből hiányzik a szív és a lélek. (mozinet)

A királyné nyakéke (The Affair of the Necklace), színes, amerikai film, 117 prerc, Rendező Charles Shyer, Szereplők: Jonathan Pryce, Hilary Swank, Joely Richardson

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?