A Kilenc királynő

Hihetetlennek tűnik, ám mégis így van: utoljára tizennégy (!) évvel ezelőtt játszottak a mozijaink argentin filmet. Most azonban Fabián Bielinsky első rendezése, A Kilenc királynő mindenért kárpótol bennünket.

Az ártatlan ábrázatú, ám szélhámos Juannak egy szupermarketben Marcos, a rutinos csaló siet a segítségére, majd rábeszéli, hogy dolgozzanak együtt. Valóban ütőképes párost alkotnak, mivel Juanban mindenki megbízik. Főhőseink pedig sorra becsapják a magányos öregasszonyokat, meglopják a pincéreket, hogy némi pénzhez jussanak. Végre egy igazi nagy fogás van kilátásban. Marcos szerint ilyen csak egyszer adódik az életben, s ezért mindenáron bele kell vágniuk. Hozzájutnak egy értékes bélyegsorozat, a Kilenc királynő hamisítványához, amelyet Marcos nővére, a szépséges Valeria segítségével akarnak rásózni egy gazdag üzletemberre. A tapasztalt Marcosnak persze állandóan azon jár az esze, hogyan csaphatná be a társait, hogy az egész haszon az övé legyen. Ám a többiek se ma született bárányok, és így a nézőknek rengeteg meglepetésben lesz részük.

Fabián Bielinsky tökéletes forgatókönyvet írt, és nagyszerű filmet készített. A debütáló Bielinsky pontosan felépített, lebilincselő sztorit tálal a nézők elé. Végig sikerül lekötnie a figyelmünket, minden egyes percet tökéletesen kihasznál. Hosszú éveken át rendezőasszisztensként dolgozott, és ekkor leste el a szakma csínját-bínját. Mi pedig csak örülhetünk Marcos és Juan szellemes történetének.

Óriási pozitívuma a filmnek, hogy alkotójának egyáltalán nem volt szüksége a tipikusan hollywoodi trükkökre. Nincs a filmben autós üldözés, lövöldözés, erőszak. Az erőszakot csupán a két főszereplő igazságról és csalásról alkotott nézetiben fedezhetjük fel.

Bielinsky a történet egyszerűsége érdekében Buenos Aires utcáin forgatta filmjét. (Marcelo Camorino operatőr munkáját csak dicsérhetjük). Tette mindezt azért is, hogy A Kilenc királynő minél meggyőzőbbnek hasson. S a meggyőző képsorok segítségével tulajdonképpen a mai argentin valóságot is nyomon követhetjük. Ezt a világot a pénz uralja, s ebben a kegyetlen valóságban senki sincs biztonságban. Természetesen a film bármelyik világvárosban játszódhatna.

A rendező a színészeket is tökéletesen választotta meg. Marcos szerepét a közismert argentin színészre, Ricardo Darinra bízta, az ártatlan ábrázatú Juant pedig Gastón Pauls játssza. Bielinsky 1998-ban rendezőasszisztensként már dolgozott Pauls-szal a La sonámbula című nagy sikerű filmben, és jól tudta, hogy a fiatal filmszínész megnyeri a nézők szimpátiáját.

Fabián Bielinsky filmje világszerte óriási sikert aratott. Számos fesztiválon díjjal jutalmazták, például a torontói filmfesztiválon a legjobb film díját nyerte el, és a cannes-i fesztiválon is hatalmas sikerrel játszották. Mi pedig csak örülhetünk, hogy A Kilenc királynő hozzánk is eljutott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?