A hűség csapdája

Ezzel a címmel írt Duba Gyula a Fábry Zoltán életművét betetéző 12. kötet megjelenéséről. Az első kötetet – köztudottan – 1980-ban adta ki a Madách Kiadó, s csaknem negyedszázad kellett ahhoz, hogy az egész életmű megjelenjen. Sajátos breviáriumnak mondja az író az utolsó kötetet.

Ezzel a címmel írt Duba Gyula a Fábry Zoltán életművét betetéző 12. kötet megjelenéséről. Az első kötetet – köztudottan – 1980-ban adta ki a Madách Kiadó, s csaknem negyedszázad kellett ahhoz, hogy az egész életmű megjelenjen. Sajátos breviáriumnak mondja az író az utolsó kötetet. Azzal szolgált rá erre a címre, hogy a különböző tematikájú írások (antifasiszta cikkek, A vádlott megszólal, valamint az Üresjárat című napló), melyek korábban nem jelenhettek meg, most ebben a kötetben láttak napvilágot. Nem gyakori manapság, hogy Fábry életművével, üzeneteivel foglalkozzanak, így ez az esszé hézagpótló tett is egyben.

Bemutatja a folyóirat John Maxwell Coetzee írót, az új Nobel-díjast is, valamint beszélgetést közöl Csoóri Sándorral, életéről, élményeiről a magyar történelem kiemelkedő és tragikus eseményeiről. A szépirodalmi rovat közli Csoóri Sándor Látomás fényes nappal című versét, és Török Elemér, Németh István, valamint Öllős Edit verseit is. Olvashatjuk Aich Péter novelláját (Érettségi találkozó), valamint Rastislav Boroš elbeszélését (Férfi a parton). Alabán Ferenc tanulmánya (Identitás – imázs – integráció címmel) a kisebbségi magyar irodalmak identitásával foglalkozik. A kritika rovatban Radics Viktória a Nobel-díjas Kertész Imre új művét, a Felszámolás címűt mutatja be. A Tallózó-rovatban Nagy Károly arról ír, hány magyar él az Egyesült Államokban a XXI. század elején. A lapot a Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézetének kiállítási anyagával – a Magyar Illusztrátorok Társasága tagjainak munkáival – illusztrálták. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?