A holokauszt emlékei

Kassa. Május 26-án nyílt meg és július 2-ig tekinthető meg a Kelet-szlovákiai Galériában az a fotókiállítás, mely a holokausztra emlékezik. A fotók alkotója Yuri Dojč szlovákiai származású kanadai fotóművész.
Yuri Dojč 1968-ban diákként emigrált, először Nagy-Britanniában, majd Kanadában telepedett le, ahol ma is él.

Kassa. Május 26-án nyílt meg és július 2-ig tekinthető meg a Kelet-szlovákiai Galériában az a fotókiállítás, mely a holokausztra emlékezik. A fotók alkotója Yuri Dojč szlovákiai származású kanadai fotóművész.

Yuri Dojč 1968-ban diákként emigrált, először Nagy-Britanniában, majd Kanadában telepedett le, ahol ma is él. Saját fotóstúdióját 1975-ben alakította ki, és több hírügynökség számára is dolgozik világszerte. A sajtófotókon kívül művészi fotókkal is foglalkozik. Nagy elismerést szerzett az aktfotók területén, Kanadában azonban leginkább a második világháborúban részt vett kanadai katonák portréival vált ismertté. Dojč a Photosensitive kanadai fényképész-társaság tagja, mely szociális témájú fotoprojektekkel foglalkozik, például a hajléktalanok, szegénység vagy az AIDS elleni harc megörökítésével. Az elmúlt hét év folyamán Yuri Dojč azokat a szlovák zsidókat örökítette meg, akik túlélték a holokausztot. Saját bevallása szerint először véletlenszerűen csinált néhány képet. Csak édesapja halála után érezte kötelességének, hogy a témát részletesen feldolgozza. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy apja könyvet írt a szlovákiai zsidók történetéről.

A holokauszt témájának szentelt kiállítás 2001-ben a washingtoni szlovák nagykövetségen volt látható, egy évvel később pedig a nagykövetség védnöksége alatt az Egyesült Államok több városában is, Mi, akik túléltük címmel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?