A franciák szerették a 120 dobbanást

Párizs. Robin Campillo 120 dobbanás percenként című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban. A 70. cannes-i fesztivál Nagydíját elnyert filmet hat kategóriában díjazták.

Párizs. Robin Campillo 120 dobbanás percenként című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban. A 70. cannes-i fesztivál Nagydíját elnyert filmet hat kategóriában díjazták. A rendező megkapta a legjobb forgatókönyvért és a legjobb vágói munkáért járó szobrot, a főszerepet alakító 31 éves argentin Nahuel Perez Biscayart vehette át a legígéretesebb színésznek járó elismerést, a legjobb férfi mellékszereplő Antoine Reinartz lett, a legjobb filmzenéért pedig Arnaud Rebotinit jutalmazták.

A magyar és a szlovák mozikban is bemutatott alkotás az Act Up AIDS-ellenes mozgalom első éveiről szól az 1990-es években. A mára országosan ismertté vált egyesületet egy maroknyi beteg fiatal alapította, hogy szembesítse a francia politikát a saját felelősségével az AIDS elleni harcban. Az elszánt csoport egyszerre harcolt a halállal, a társadalom, a média és a laboratóriumok közönyével. A film rekonstruálja az egyesület heti rendszerességgel tartott vitamegbeszéléseit és akcióit, amikor például álvérrel teli zacskókkal dobálták meg a döntéshozókat vagy a gyógyszerkutató laboratóriumokat, hogy így kényszerítsék őket az eredményeik megosztására. Az alkotás azonban feltehetően annak köszönheti sikerét, hogy a politikai üzeneten túl mindenekelőtt a mozgalomban meghatározó szerepet játszó aktivisták megindító portréját rajzolja fel, középpontjában egy fertőzött és egy nem beteg fiú szerelmi történetével.

A legjobb női alakítás díját Jeanne Balibar vehette át a Barbara című filmben nyújtott játékáért. A legjobb férfi alakítás díját Swan Arlaud érdemelte ki Hubert Charuel Petit Paysan (Kis gazda) című filmjével. A thriller megkapta az elsőfilmes César-díjat is.

A francia filmes szakma 4200 képviselője 22 kategóriában választotta ki a legjobbakat az előző évben moziba került alkotások közül a párizsi Salle Pleyel koncertteremben 43. alkalommal megrendezett gálán, ahol mind az 1700 vendég fehér szalagot viselt a nők elleni szexuális zaklatások és a nemi erőszak elleni tiltakozásul.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című drámájának ítélte a francia filmszakma. Az orosz film volt az egyik riválisa a tegnapi Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásának. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?