A femme fatale bukása

Bemutatót tartanak a hét végén a pozsonyi Kis Színpadon. Leonyid Andrejev drámáját tűzi műsorára a színház. Több szempontból is figyelemfelkeltő a szerző- és a darabválasztás. Egyrészt azért, mert Leonyid Andrejev enyhén szólva nem eléggé ismert szerző, mondhatnám, eléggé nem ismert szerző.

Bemutatót tartanak a hét végén a pozsonyi Kis Színpadon. Leonyid Andrejev drámáját tűzi műsorára a színház. Több szempontból is figyelemfelkeltő a szerző- és a darabválasztás. Egyrészt azért, mert Leonyid Andrejev enyhén szólva nem eléggé ismert szerző, mondhatnám, eléggé nem ismert szerző. Pedig Gorkij, akinek kortársa volt, azt nyilatkozta róla, hogy tehetséges, akár az ördög. A Világirodalmi Lexikon 1984-ben megjelentetett első kötete meglehetősen misztikusan ír róla, kiemelve, hogy Leonyid Andrejev az embert félelmes vad ösztöneinek áldozataként fogta fel, az észt pedig szánalmasan tehetetlennek. Az ibseni és csehovi lélekelemzést továbbvezetve, a pszichológiai realizmussal hozzájárult a orosz dráma megújításához a múlt századfordulón. Olyan sikerrel, hogy külföldön is felfigyeltek rá: 1906-ban egy híresebb bécsi avantgárd színházban mutatták be A csillagok felé című darabját. Hogy mégsem ismerhettük őt meg világirodalmi tanulmányainkból, annak művészeten kívüli okai vannak. Az orosz forradalomnak nem volt feltétlen híve, ezért kegyvesztett lett. A rendszer elől Finnországba emigrált, ott halt meg 1919-ben. A Szovjetunióban feketelistára került, s csak a rendszerváltás után kezdték őt ismét felfedezni.

ĺgy aztán nem véletlen – és másodrészt ezért érdekes a Kis Színpad-i bemutató –, hogy szlovákiai színpadon először mutatják be Andrejev Jekatyerina Ivanovna című drámáját. Mi több, mivel korábban nem ültették át szlovákba, a fordítás is frissiben készült, Jekatyerina, avagy egy orosz femme fatale bukása címmel. A darab a férfi-nő kapcsolatot megrontó féltékenységről szól mélyen pszichologizáló színezettel. A híres politikus, a Duma képviselője rálő feleségére, mert azt hiszi, megcsalta őt. A nő úgy áll bosszút a férjén, hogy odaadja magát egy másik férfinak. A végén viszont beleroppan abba, hogy félrelépését követően a férfiak könnyen megkapható nőnek tartják, s nem látják tettének lelki indítékait.

Harmadrészt pedig azért is lehet csalogató a Jekatyerina című előadás, mert – miként a bemutató előtti sajtótájékoztatón elhangzott – ezzel visszatér a Szlovák Nemzeti Színház repertoárjába az orosz dráma.

A szerepeket válogatott csapat kelti életre: Diana Mórová, Ján Kroner, Jozef Vajda, Ján Gallovič, Vladimír Kobielsky, Peter Mankovecky, aki egyben zeneszerzője is a darabnak. A díszleteket és a kosztümöket Alexandra Grusková tervezte, aki az Eszenyi Enikő rendezte, Pesti Színház-i Varrónők díszletét és jelmezeit is jegyzi. Az előadás rendezője Peter Mikulík.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?