A deszkametriától a falakig

Pozsony. A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét című rendezvénysorozat részeként a Magyar Intézetben nyitották meg Orosz István Paradoxonometria című kiállítását.

Pozsony. A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét című rendezvénysorozat részeként a Magyar Intézetben nyitották meg Orosz István Paradoxonometria című kiállítását. A tárlat június 30-ig látható.

Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező, író képzőművészeti munkássága nem ismeretlen a pozsonyi közönség előtt. 2002-ben a Szlovák Nemzeti Galériában, a Esterházy-palotában önálló nagy kiállítással mutatkozott be. A Pozsonyi Magyar Intézetben most kamarajellegű tárlattal van jelen. Ennek anyaga a budapesti Műcsarnokban nemrég prezentált munkákat, s általuk a művész jellemző sorozatait mutatja be. „Orosz István művészetének egyik meghatározó eleme a szabad, olykor bolondozó játékosság” – mondta Medve Mihály, a Műcsarnok kurátora a megnyitón.

A művész Fal című metszetsorozatának darabjain a rendezettnek, logikusnak, megismerhetőnek és megtanulhatónak hitt világ másik arca látható a mágikus művészet tükrében. A metszeteken megépíthetetlen falak és épületek, zavarba ejtő perspektívák és nem várt látószögek, rejtett jelek és jelentések tárulnak fel. E műveken – a kurátor szavai szerint – a lebegő falak nem körbezárják a nézőt, hanem eloldozzák, szabadjára engedik képzeletét.

Orosz István a vizuális talányok megalkotásának mestere. Képi rébuszain letűnt korok nemes technikáit és praktikáit alkalmazza, archaizálva és számos elődöt megidézve. Munkáinak abszolút jellemzői – a többsíkú jelentéstartalmat hordozó képalkotási mód és az ironikus hangvétel – azonban kortárs hozzáállást, magatartást fejeznek ki.

A Bolondok hajója című metszetsorozat miniatűrjein az utolsó út „kalandját” örökíti meg Orosz István. Titokzatos allegorikus bárka viszi az emberi gyarlóságok megtestesítőit a túlvilág felé.

A Deszkametria sorozat darabjai síkban tartott, mégis erőteljesen térbe bomló optikai csapdák, varázslatok, transzformációk. „Amint mozgunk előttük, a művek önmagunk és a hozzájuk való viszonyunk folyamatos újraértelmezésére késztetnek – fejtette ki Medve Mihály. – Váratlanul átbillenünk a túloldalra, a jelenségek mögé. Valójában átjárót kapunk a látvány filozófiájába és onnan messze tovább, a végtelen, a létezés értelme és talán a töretlen Egész felé. A láthatatlan világ felé. Orosz István műveinek bűvkörében megértünk valamit, amit nem értünk.”

Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója régóta nyomon követi Orosz István munkásságát. Albín Brunovskýnál és a Brunovský-iskola képviselőinél fedezett fel – a láthatatlan világ érzékeltetésére – olyan motívumokat, amilyenek Orosznál is izgalmas vizuális kísérletekként jelennek meg – mondta a megnyitón.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?