A Design napjai – Design Days 2003

Pozsony. Lakáskultúránkkal öszszefüggésben – vegyük csak az ülőalkalmatosságokat – sokunktól ma még meglehetősen távol áll a design.

Pozsony. Lakáskultúránkkal öszszefüggésben – vegyük csak az ülőalkalmatosságokat – sokunktól ma még meglehetősen távol áll a design. Részint azért, mert a márkás bútordarabok árát nem az alacsony bérből élők pénztárcájához szabják: szakember szerint kell még vagy tíz év, amikor a középréteg is megengedheti magának a menő világmárkákat. Részint azért áll távol tőlünk, mert a modern, esetenként rácsodálkozást kiváltó vagy egyenesen meghökkentő anyagokból – gumi, üveg – készült formatervezett székekre többen hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint valami díszre vagy műtárgyra, néhányan mint a megszokott kényelmet esetleg nem biztosító ülőalkalmatosságra. Pedig a menő cégek ismert, s az egész világon kapható eredeti és továbbfejlesztett modelljeiből – egészen a harmincas évektől napjainkig – már nálunk is gazdag a kínálat. Sőt, amiként a lemezeket, a parfümöt, a nagy festőket, festményeket, már ezeket is másolják, hamisítják. Szűkre szabott panellakásainkban ugyan még nem igazán próbálgathatjuk, élvezhetjük a kényelmet formatervezett márkás székeken, vendéglőkben már igen, jóllehet manapság még csak az előkelőbbekben. Hogy otthonosabban érezzük magunkat a design, vagyis a formatervezés világában, Pozsonyban második éve rendezik meg A design napjai – Design Days 2003 elnevezésű fesztivált. Teszik ezt azzal a szándékkal, hogy a rendezvény kiállításaival megmutassák a nagyközönségnek is: a designnal az élet szebb, jobb, szórakoztatóbb és értékesebb lehet. Erről a nemzetközi designfesztivál tíz napja alatt – október 21-től 31-ig – több helyszínen, több galériában, kiállítóteremben, stúdióban, többféle termékbemutatón győződhetnek meg azok, akik esetleg még idegenkednek az életterükből ez idáig hiányzó formatervezett tárgyaktól. A design napjainak rendezvényeihez csatlakozik egyebek között a K. Gallery (Ventúrska), a TriForm Gallery (Zámocká) és az Inspiro (Továrenská).

A Design Days 2003 a legújabb trendet kívánja bemutatni részint a nyugat-európai piacról immár a szlovákiai piacra is betört termékek révén, részint annak illusztrálásával, mi a helyzet a hazai design egyes területein. Ez utóbbit szolgálja a Design Slovakia 2003 című kiállítás, amely a fesztivál központi helyszínén, az Incheba épületében kapott otthont, s neves hazai tervezők műhelyéből mutat be bútorokat és lakáskiegészítőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?