A Casablanca verhetetlen

A BBC News nemrégiben jelentetett meg egy listát, amely a világ legnagyobb filmsikereit gyűjti egybe. Minden idők egyik leghíresebb filmje, a Casablanca lett az első, míg az Édes élet csak a 6., az Ének az esőben pedig a 17. helyet foglalja el.

A BBC News nemrégiben jelentetett meg egy listát, amely a világ legnagyobb filmsikereit gyűjti egybe. Minden idők egyik leghíresebb filmje, a Casablanca lett az első, míg az Édes élet csak a 6., az Ének az esőben pedig a 17. helyet foglalja el. Kikezdhetetlen legendák övezik az 1942-ben forgatott Casablanca című filmet, amelybe generációk lettek szinte „szerelmesek” és amelyre egész szuvenír- és plakátiparág épült utóbb.

A Játszd újra, Sam! című mondás azóta már egy világhírű színdarab címe is lett, bár ezek a szavak soha nem hangzottak el így a filmben. Humphrey Bogart ehelyett azt mondja: „Játszd csak Sam, ha ő elviseli, én is.” Előtte pedig – a film meséje szerint – éppen hogy ő tiltotta meg a zongoristának, hogy játssza a kettőjük szerelmére emlékeztető slágert. A film forgatókönyvét egy kiadatlan színdarabból adaptálták, amelynek az volt a címe: Mindenki Rickhez jár.

Ingrid Bergman és Humphrey Bogart soha többé nem forgattak együtt. A film forgatókönyve párhuzamosan készült a forgatással, így Bergman soha nem tudta, kibe kell jobban szerelmesnek lennie.

A kezdő filmszínésznő a hajdani pletykák szerint nem szeretett együtt forgatni Bogarttal. „Bogit” zavarta, hogy sámlira kellett állnia, mert csak így tudta illúziókeltően átölelni a gyönyörű svéd színésznőt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?