A bevétellel a szoborért

Rozsnyó. A Csemadok rozsnyói alapszervezete elkészítette A rozsnyói Kossuth-szobor története 1902–2002 című összefoglaló kiadványt, melyet Beke Zoltán és Kardos László állítottak össze. A könyv a Kossuth Lajos születésének 100.

Rozsnyó. A Csemadok rozsnyói alapszervezete elkészítette A rozsnyói Kossuth-szobor története 1902–2002 című összefoglaló kiadványt, melyet Beke Zoltán és Kardos László állítottak össze. A könyv a Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából kiadott Emléklapok című könyvecske száz évvel későbbi, újbóli kiadása, kibővítve a szoboravatásról készült korabeli híradásokkal, valamint a szobor sorsáról szóló írásokkal és fotódokumentációval. Bár, mint a bevezetőben olvashatjuk, Kossuth Lajos születésének bicentenáriuma alkalmából kívánták újból megjelentetni a könyvet, a megjelenéssel máig várni kellett, aminek anyagi okai voltak. A könyv azonban mit sem veszített időszerűségéből, sőt. Az utóbbi hónapokban a szobor elhelyezésével kapcsolatban fellángolt viták, a közeljövőben harmadszori felállítására egy fűtőházban váró alkotás még aktuálisabbá teszi a publikációt. Szép sommázata ez az eseményeknek a századforduló Kossuth-ünnepségétől és a szoborállítás első gondolatától kezdve a megvalósítás stádiumának folyamatán át a szobor ledöntéséig, az újbóli felállítástól az újbóli ledöntésig és még egy ledöntésig. Olvasható egy összefoglaló a 2002-es évvel bezárólag a szobor jelenlegi helyzetéről is. A könyv egyebek között tartalmazza az 1902-es rozsnyói Kossuth-ünnepségsorozat alkalmával elhangzott evangélikus, református és izraelita istentiszteletek pontos szövegeit, valamint a képviselőtestületi díszgyűlésen, a Rákóczi téri (ma Bányászok tere) népgyűlésen és a Rozsnyó-fürdőn elhangzott köszöntő beszédek szövegeit. Olvashatjuk továbbá a korabeli sajtóban, a Rozsnyói Híradóban és a Sajó-Vidékben 1907 januárjától júniusáig megjelent cikkeket, valamint az 1939 februárja és júliusa közötti írásokat a szobor újraállításáról. Végezetül a 20. század második felében a szobor ügye körül végbement változásoknak lehetünk tanúi nemcsak az írásos összefoglalót olvasgatva, hanem a korabeli és jelenkori fényképeket nézegetve is. A kiadvány hasonló célt kíván szolgálni, mint az 1902-es Emléklapok: a könyv árusításából származó bevétellel a Csemadok rozsnyói alapszervezete szeretne hozzájárulni a szobor felállításával kapcsolatos költségek részbeni fedezéséhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?