A 4:30 kapta a fődíjat

Pozsony. A 4:30 című szingapúri-japán koprodukcióban készült alkotás nyerte a szombaton befejeződött 8. Pozsonyi Nemzetközi Fimfesztivál fődíját. A film a zsűri indoklása szerint behatóan ábrázolja a főhős magányát, aki elhagyatottsága ellenére meg tudja őrizni emberi integritását.

Pozsony. A 4:30 című szingapúri-japán koprodukcióban készült alkotás nyerte a szombaton befejeződött 8. Pozsonyi Nemzetközi Fimfesztivál fődíját. A film a zsűri indoklása szerint behatóan ábrázolja a főhős magányát, aki elhagyatottsága ellenére meg tudja őrizni emberi integritását. A legjobb rendező díjat Amata Escalante kapta, a mexikói-francia Vér című mozgóképért. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Hermila Guedes vihette haza az O Céu de Suely című brazil-német-portugál-francia filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő a lengyel Antoni Pawlicki lett, a Csöbörből vödörbe című filmben nyújtott játékáért. A zsűri különdíját kapta a Peter Brosens és Jessica Woodworth rendezte Khadak című mozgókép, amely belga-német-holland koprodukcióban készült. A ökumenikus zsűri díját az Akár liberó is című olasz film nyerte el, Kim Rossi Stuart rendezésében.

Második alkalommal adták át a fesztivál keretében a diákzsűri díját. Ebben az évben a díjazott alkotás a magyar Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje lett.

A fesztivál történetében első ízben osztották ki a Szlovák Film- és Televízióakadémia által létrehozott Slnko v sieti (A Nap hálójában) elnevezésű nemzeti filmdíjakat. A szlovák (illetve szlovák együttműködéssel készült) mozgóképek 14 kategóriában versenyeztek. A legtöbb, 11 jelölés Martin Šulík rendező Napfényes ország című alkotásának jutott, a jelölésekből hatot díjra is váltott: megkapta a legjobb filmnek, a legjobb hangnak, a legjobb zenének, a legjobb vágásnak, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb rendezésnek járó A Nap hálójában-díjat. A legjobb színésznő Anna Geislerová, a legjobb színész Jan Tříska lett – mindketten Jan Švankmajer Őrültek című alkotásában nyújtott alakításukért. A legjobb dokumentumfilmnek járó elismeréssel Pavol Barabáš Amazonia vertical című munkáját jutalmazták. A legjobb operatőrnek járó díj Juraj Galváneké lett, az Őrültek című film fényképezéséért.

Életműdíjat kapott Pavol Branko filmkritikus, valamint Stanislav Szomolányi operatőr. A legjobb külföldi filmnek járó szlovák nemzeti filmdíjat az Alekszander Rogozskin rendezte orosz Kiskakukk című alkotásnak ítélte oda a zsűri.

Jan Tříska, az Egyesült Államokban élő cseh filmszínész nem csupán a legjobb férfi főszereplőnek járó A Nap hálójában-díjat vihette haza, hanem „a világ filmművészetét gazdagító kivételes művészi teljesítményért” odaítélt elismerést is.

A Kinema film díját az Oldboy című dél-koreai alkotás kapta. Az év filmes eseménye díjával Marko Škop Más világok című munkáját jutalmazták. Az év leglátogatottabb filmje 2006-ban a Jégkorszak 2. című amerikai animációs film lett a szlovákiai mozikban.

A 8. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál programjában idén 54 ország 216 mozgóképe szerepelt, ezek közül 14 szlovák alkotás volt. A fesztivál 263 filmvetítésére összesen több mint 23 ezer néző volt kíváncsi. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?