50 tuti úti tipp

Ha unja az örök taposómalmot, és úgy dönt, itt hagy csapot-papot, s útra kel, hogy egy kis energiával töltődjön fel, ne bízza magát a véletlenre. Még a legkellemesebb utazást is elronthatják váratlan meglepetések. Olvassa el tippjeinket, fogadja meg a tanácsot, és varázsolja felejthetetlenné e pár jutalomnapot.

Ha unja az örök taposómalmot, és úgy dönt, itt hagy csapot-papot, s útra kel, hogy egy kis energiával töltődjön fel, ne bízza magát a véletlenre. Még a legkellemesebb utazást is elronthatják váratlan meglepetések. Olvassa el tippjeinket, fogadja meg a tanácsot, és varázsolja felejthetetlenné e pár jutalomnapot. Annál is inkább, mert itthon várja az örök taposómalom.

1. Változatosság

Ne utazzon mindig ugyanoda. A világ hatalmas, telis-teli van szebbnél szebb üdülőhelyekkel.

2. Úti cél

Válasszon úgy helyet, hogy döntésében minden útitársa örömét lelje. Csak így lehet nyugodt és felhőtlen a nyaralás.

3. Okmányok

Ellenőrizze, érvényes-e az útlevele. Nézzen utána, kell-e vízum oda, ahová készül. Vegye számításba, hogy a hosszabbítás vagy egy új útlevél elkészülte időbe telik.

4. Helyettes

Gondoljon arra, hogy távollétében is legyen, aki megöntözi a virágait, megeteti a macskát, aki kiüríti a levelesládát. Kérje meg közeli barátait, rokonait vagy a szomszédját.

5. Komfort

Ne akarjon mindenáron spórolni. Ha csak lehet, válassza a jobb szállodát vagy apartmant. Ne feledje: keményen megdolgozott ezért a kis pihenésért.

6. Információ

Figyelmesen nézzen utána, milyen hely is az, ahová készül. Kérjen prospektust, videokazettát az utazási irodától, esetleg egészítse ki ismereteit az internet segítségével. Kezdje a nyaralást egy kis ábrándozással.

7. Csomagolás

Túl sok holmit nem érdemes magával vinnie. Sem a cipekedés, sem a ki- és becsomagolás nem öröm. Csomagoljon úgy, hogy minden bőröndben mindenből legyen egy kevés, hogy ha valamelyik pakk elvész, azért a nyaralás ne hiúsuljon meg.

8. Poggyász

A nyaralás az utazással kezdődik. Egyáltalán nem mellékes tehát, hogy útközben a csomagjaival bajlódik-e, vagy már az önfeledt pihenés lázában ég. Könnyítse meg a hurcolkodást gurulós bőrönddel vagy praktikus hátizsákkal.

9. Repülőút

Gondoljon arra, hogy a feladott csomagjai nem haladhatják meg a húsz kilót. Ezzel szemben a kézipogygyásznak nem a súlya, hanem a mérete korlátozott. Egy kisbőröndön és egy retikülön kívül az utastérbe mást nem vihet fel magával. Értékeit viszont tartsa mindig magánál.

10. Időjárás

Érdeklődjön előre, hány fok, milyen időjárás várható ott, ahová utazik. Az információkat vegye figyelembe a csomagolásnál is.

11. Útikönyvek

Utazás előtt olvasson sokat, hogy tudja, mire kell odafigyelni az adott országban. Jelölje be, milyen nevezetességeket érdemes megnézni.

12. Gyógyszerek

Gondoljon arra is, hogy legyen önnél minden olyan gyógyszer, amire az utazás alatt szüksége lehet. Ha fél a repüléstől, nyugtató, ha hajlamos a leégésre, magas fényvédő faktorú naptej és napozás utáni testápoló. Ha olyan helyre megy, ahol rovarcsípéstől kell tartani, rovarriasztó és viszketés elleni krém. Ha trópusi tájra készül, érdeklődjön orvosánál a szükséges oltásokról.

13. Biztosítás

Indulás előtt kössön betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást az utazás teljes időtartamára!

14. Autókölcsönzés

Még indulás előtt nézzen utána, hogy a kiszemelt városban vagy a környékén hol mennyiért tud majd autót bérelni. Általában olcsóbb, ha még idehaza elintézi. Kössön teljes körű biztosítást, s ellenőrizze, hogy tele van-e az autó tankja.

15. Papírok

Készítsen fénymásolatot minden egyes igazolványáról – személyiről, útlevélről, jogosítványról. A fénymásolatokat helyezze az útipoggyászába, az eredetieket viszont mindenképpen tartsa magánál.

16. Pénzváltás

Ha olyan helyre utazik, ahol a hivatalos fizetőeszköz nem konvertibilis, inkább eurót vagy dollárt vigyen magával. Az ott érvényes fizetőeszközből csak annyit váltson, amenynyit feltehetőleg fel is fog használni.

17. Levélcímek

Készítsen címlistát azokról, akiknek szívesen küldene üdvözlőlapot.

18. Áram

Egyes országokban más a hálózatifeszültség-szabvány, magyarán a konnektorban más feszültségű áram van, mint amivel a saját készülékeink működnek. Egy univerzális adapter megoldást jelenthet. Általában a szálloda portáján is kaphatunk olyan hajszárítót, villanyborotvát, vasalót, mely az ott szokásos feszültséggel működik.

19. Filmek, videokazetták

Ha szeret fényképezni, filmezni, vigyen magával elegendő kazettát. A turisztikai központokban ugyanis csak a sokszorosáért veheti meg ugyanazt. 20. Fontos dolgok

A legszükségesebbeket a fogkefétől a gyógyszerekig – sőt esetleg néhány alsóneműt és a fürdőruhát is – tartsa magánál a kézipoggyászában. Nem árt mindenre felkészülni, így arra is, hogy bőröndjei Málta helyett esetleg Mallorcán landolnak.

21. Indulás

Biztos, ami biztos, hívja fel a repülőteret, hogy időben indul-e a gépe. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor ott derül ki, hogy az indulásra órákat kell várni, esetleg még törölték is az adott járatot.

22. Matricák

Még mielőtt feladná a csomagjait, távolítsa el róluk a korábbi úti célokat jelző matricákat. Ne kísértse a sorsot.

23. Biztonság

A reptéren egyetlen percre se tévessze szem elől csomagjait. Ellophatják, valaki véletlenül felkaphatja, esetleg egy idegen olyasmit – kábítószert – rejthet bele, ami a későbbiekben jókora kalamajkát okozhat.

24. Időeltolódás

Ha teheti, már néhány nappal az utazás előtt állítsa át az óráját az úti célnak megfelelő időzónára, s próbáljon meg annak megfelelően kelni és feküdni. ĺgy könnyebb lesz hozzászoknia az időeltolódáshoz.

25. Száraz levegő

A repülőgépen mindig szárazabb a levegő. Igyon sok folyadékot, arcát kenje be hidratálókrémmel.

26. Fülzúgás

Különösen a gyerekek viselik roszszul a repülő felszállásakor. Egy finom rágógumi vagy gumicukor segít megoldani a problémát.

27. Zsebtolvajok

A fáradt utazókat és figyelmetlen turistákat különösen szívesen tréfálják meg. Pénzét és útlevelét tartsa a belső zsebében vagy a deréktáskájában.

28. Az üdülő címe

Gyerekei, útitársai számára írja fel egy-egy cetlire a szálloda nevét és pontos címét, hogy akkor is odataláljanak, ha útközben valahol elkeverednének.

29. Alkalmazkodás

Tartsa tiszteletben az adott ország kultúráját, szokásait. Ügyeljen a megfelelő ruházkodásra, ha templomokat, kegyhelyeket keres fel, valamint a nyilvános strandokon.

30. Városnézés

Érdeklődjön a szálloda recepcióján, hogy melyek azok a helyek, amelyeket a turisták fel szoktak keresni, s mit ajánlanak ők, a helybeliek megtekintésre.

31. Készpénz

A legjobb, ha a szálloda értékmegőrzőjében tárolja, s magánál mindig csak annyit tart, amennyire előreláthatóan szüksége lesz. Vagyont érő ékszereket pedig eleve ne is vigyen magával a nyaralásra.

32. Telefonálás

A szállodából általában nagyon sokba kerül. Olcsóbban megússza, ha a saját mobiltelefonját használja. Feltéve, hogy az külföldön is működik. A postáról R-beszélgetést kérhet.

33. Taxi

Csakis állami taxiba szálljon. Vannak országok, ahol olcsóbb a taxi, mint a busz. Ezeken a helyeken érdemes élni vele. Ha azonban nincs benne taxióra, még indulás előtt állapodjon meg a tarifában.

34. Forgalom

Csak gyakorlott vezetők béreljenek autót, és számoljanak az idegen ország vezetési szokásaival! Dél-Európa számos országában a duda a legfontosabb autóalkatrész: a szabályok nem számítanak, de az autósok nagyon figyelmesen és jól vezetnek. Alkalmazkodjon sajátos „szabályaikhoz”!

35. Kézjelek

Idegen kultúrában ne mutogasson! Megszokott kézjeleink ugyanis félreértésekre adhatnak okot. A Közel-Keleten például a feltartott hüvelykujj – mely nálunk az elismerés jele – kifejezetten obszcén jelzés.

36. Fényképezés

Vigyázat: egyes országokban tilos lefényképezni a rendőrség embereit, általában a hatóságok egyenruhás képviselőit, templomok és híres műemlékek belsejét. Elvileg a reptereken sem szabad fényképezni.

37. Rovarok

A szúnyogokkal, hangyákkal, tetvekkel és bolhákkal szemben testét speciális, gyógyszertárakban kapható krémekkel, ruházatát pedig rovarriasztó öblítőszerekkel védheti.

38. Jégkocka

Azokban az országokban, ahol a csapvíz nem iható, de legalábbis fogyasztásra nem ajánlott, kérdezze mindig meg, a jégkocka csapvízből vagy ásványvízből készült-e.

39. Élelmiszer

Egzotikus országokban fennáll a veszély, hogy a piacokon kapható gyümölcsökről, zöldségekről vagy halakról nem tudja eldönteni, frissek és tiszták-e. Örök szabály: pucold meg, főzd meg, vagy felejtsd el!

40. Hasmenés

Ha nincs önnél széntabletta, egy dolog segíthet: igyon minél több ásványvizet. Ez felgyorsítja az anyagcserét, átmossa a szervezetét. Ügyeljen rá, hogy a vizet az üvegből igya: ki tudja, nem a csapvízzel elmosott vagy piszkos pohárról kapta-e a fertőzést. Tegyen a vízbe egy evőkanál cukrot és egy csipetnyi sót.

41. Vásárlás

Vásároljon ugyanott, ahol a helybeliek. Ők biztosan tudják, hol a legjobb és a legolcsóbb az áru. Ha csak lehet, helyi holmit vegyen: a belföldi portéka mindig kevesebbe kerül, mint az import.

42. Borravaló

Érdeklődjön a szálloda portáján vagy az idegenvezetőnél, hogy hol mennyi borravalót szokás adni, és saját érdekében tartsa is magát ahhoz. A túl kevés, de ugyanígy a túl sok borravaló is kellemetlenséget okozhat.

43. Alku

Bizonyos kultúrákban egyszerűen muszáj alkudni. Aki meg sem próbálja, azt nem is veszik komolyan. De ne akarjon mindenáron olcsóbban megkapni valamit, mint amenynyire az eladó gondolt. Ez különösen a szegény országok kereskedőiből válthat ki ellenszenvet.

44. Kóbor állatok

Óvakodjon tőlük, ha még oly kedvesen néznek is önre. Az elhagyott kutyák veszettek is lehetnek.

45. Nap

Ne felejtse: minél délebbre utazik, minél közelebb van az Egyenlítőhöz, annál nagyobb a nap beesési szöge. A hőmérséklet pedig nem okvetlenül függ össze a napsugárzással. Van, hogy húsz fok körül szinte nem is érzi, hogy éget, s a napszúrás csak másnap jön. Ha déli országba utazik, főleg ha vízpartra, használjon magas fényvédőfaktorú naptejet. Városi kószáláshoz pedig hordjon szalmakalapot, fejkendőt.

46. Nyelv

Ha nem beszéli is az adott ország nyelvét, egy-két szót és a leghasznosabb mondatokat azért tanulja meg. Nem árt, ha visz magával egy kis turistaszótárt is.

47. Utókezelés

Ha a nyaralás alatt szokatlan betegsége volt, biztos, ami biztos, miután hazatért, keresse fel háziorvosát. Ha a tünetek megszűntek is, egy eddig ismeretlen betegség után sohasem lehet tudni, nem bujkál-e még önben valamilyen vírus, baktérium.

48. Emlékek

Saját felvételei – fényképei és videokazettái – pótolhatatlanok. Lehet, hogy soha többé nem jut el ugyanoda, jobban teszi hát, ha úgy vigyáz rájuk, akár a szeme fényére. Viszszautazás előtt csomagolja be őket gondosan a kézipoggyászába.

49. Vámmentes boltok

Ne higgye, hogy mert a „duty free” boltokban vámmentesen vásárolhat, bármit is olcsóbban kap meg. A legjobb, ha az ajándékok vásárlását még az üdülés helyszínén elintézi.

50. Ajándékok

Az ajándék akkor igazán beszédes, ha szorosan összefügg a hellyel, ahol nyaralni volt. Képeslap, valami helyi specialitás, bármi, amit csak ott lehet kapni. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett azonban, mielőtt bármit is megvenne, érdeklődjön idegenvezetőjétől, hogy vámmentesen szállíthatók-e ezek a tárgyak. Bizonyos növények és állatok például eleve védettek: aki ilyet próbál hazahozni, még jókora büntetéssel is számolhat! (-ön-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?