2007, az újrakezdés éve

A Take That visszatérő stúdiólemeze, a Beautiful World Európa-szerte november 27-én került a boltokba. Nagy-Britanniában az évből hátralévő harmincöt napon 1 144 521 példányt értékesítettek belőle, s ezzel a szigetországban 2006 második legkelendőbb hanghordozója lett.

Több szakember már decemberben kijelentette, hogy az elmúlt évek legeredményesebb zenei visszatérése lavinát indíthat el, a Take That sikerei hatására számos együttes alakulhat újjá. A napokban öt zenekar már be is jelentette az újjáalakulását, bár jobban belegondolva szerintem kizárhatjuk, hogy ezek Gary Barlow-ék hatására döntöttek volna az újrakezdésről.

Rage Against The Machine

A rock- és metálzene elemeit rappel és funkkal vegyítő, a szövegeiben a kapitalizmust támadó amerikai baloldali együttes a Los Angeles Times értesülése szerint mindössze egy koncert erejéig áll össze – az egyik legtekintélyesebb rockfesztivál, a Kaliforniában 1999 óta megrendezésre kerülő háromnapos The Coachella Valley Music And Arts Festival fő fellépője lesz április végén. A Billboard magazin meg nem nevezett forrása szerint viszont a turné sem kizárt. A zenekar frontembere, Zack de la Rocha 2000-ben veszett össze három társával, az ellentét feloszláshoz vezetett. Ezt követően Tim Commerford, Tom Morello és Brad Wilk az egykori Soundgarden énekesével, Chris Cornell-lel megalapították az eddig három stúdióalbumot kiadott Audioslave nevű együttest. Cornell jelenleg a szólókarrierjét építgeti. A zenészek időközben kibékültek egykori frontemberükkel, így amíg az Audioslave mellékvágányon van, ismét együtt zenélhetnek. Egyébként a gitáros, Morello az utolsó simításokat végzi a szólólemezén Brendan O’Brien producer felügyelete mellett. A One Man Revolution című korong előreláthatólag április 24-én jelenik meg.

Crowded House

Ugyancsak az említett kaliforniai fesztiválon lép újra a nagyközönség elé az 1986 és 1996 között működött, Neil Finn, Nick Seymour és Paul Hester által létrehozott melbourne-i együttes. A dobos, Paul azonban már nem tarthat velük, 2005 márciusában öngyilkosságot követett el. Paul és Neil korábban a Split Enz nevű új-zélandi zenekarban zenélt többek közt Tim Finn-nel együtt (Neil bátyja), ennek feloszlása után alakult meg a Crowded House, amelyben időnként Tim is felbukkant. Az együttes a gitárra épülő folkos popzenéjével leginkább az Egyesült Államokban hódított. Neillék a fesztiválfellépés után turnéra indulnak, és új albumuk is megjelenik Time On Earth címmel.

Travis

Francis Healy énekes-dalszerző a kilencvenes évek elején a skóciai Glasgowban alapította meg zenekarát Andy Dunlop gitáros, Dougie Payne basszusgitáros és Neil Primrose dobos társaságában. Utolsó stúdiólemezük 2003 októberében került a boltokba 12 Memories címmel, majd a következő év novemberében a Singles című válogatással búcsúztak el a rajongóktól. Az őszre tervezett Open munkacímet viselő visszatérő albumuk producere Nigel Godrich lesz, vendégként a 2005-ben ismertté vált KT Tunstall is közreműködik rajta.

Wet Wet Wet

A Marti Pellow vezette együttes a nyolcvanas évek közepén verbuválódott szintén Glasgowban. Legnagyobb slágere, a Love Is All Around a Négy esküvő és egy temetés című film betétdalaként 1994-ben tizenöt hétig vezette a brit kislemezlistát, s ezzel majdnem sikerült utolérni a rekordtartót, Bryan Adamset, aki 1991-ben az (Everything I Do) I Do It For You című slágerével tizenhat hétig uralta az összesítést. A kilencvenes évek végén bekövetkezett feloszlást követően Pellow szólópályára lépett, kevés sikerrel. Az énekes tavaly Hannah Waterman társaságában megnyerte a BBC televíziós duettversenyét a Just The Two Of Us című felvétellel. A zenekar egyelőre csak brit turnét hirdetett meg, és nem tudni, készül-e új lemez.

James

A manchesteri együttes legnagyobb slágere, az 1989-ben a brit kislemezlista 77. helyét megszerző Sit Down az 1991-es újrakiadása után az ezüstérmes pozícióig jutott. A James hivatalosan nem oszlott fel, csupán beszüntette a működését miután a frontember, Tim Booth kilépett. Most újra csatlakozott társaihoz, brit turnéra indulnak és új album is várható tőlük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?