18. századi bödönhajó

Budapest. Nyolc méter hosszú, úgynevezett bödönhajót, vagyis egy fatörzsből kivájt vízijárművet is találtak a Duna-mederben, a Bács-Kiskun megyei Harta határában.

Budapest. Nyolc méter hosszú, úgynevezett bödönhajót, vagyis egy fatörzsből kivájt vízijárművet is találtak a Duna-mederben, a Bács-Kiskun megyei Harta határában. Az alacsony vízállás következtében láthatóvá vált lelet-részletből egy hajózási szakközépiskolai tanár ismerte fel, hogy hajóroncs, s értesítette a helyben lakó régészt – mondta Tóth János Attila régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Tudományos Igazgatóságának főosztályvezetője. A leletről annyi már tudható, hogy annak idején meglehetősen hosszú ideig lehetett használatban, ugyanis több javítás nyomát őrzi.

A kiigazítások egy része még faszögeléssel történt, illetve van egy olyan javítási rész, ahol már vasszögeket, kovácsoltvas szögeket alkalmaztak. Az eredeti szögelésből viszont arra lehet következtetni, hogy a bödönhajó a XVIII. században készült – tette hozzá Tóth János Attila. A hartaiak tájékoztatása nyomán bejárták a környéken a folyóparti részt. Ennek során bukkantak rá egy másik, hagyományos fahajóra. A palánkot a bordákhoz kovácsoltvas szögekkel rögzítették, ami azt jelenti, hogy nem XIX. és főképpen nem XX. századi készítésű, vagyis történeti hajóroncs került elő – fűzte hozzá.

A szemle során találtak – egykor valószínűleg vízimalomhoz tartozó – csapolt gerendákat is. Ugyanarról a zátonyos Duna-részről, ahonnan a bödönhajó is előkerült, egy faborda a további lelet. Nyilván a környéken található a hajó is, amelyről származik, hacsak nem semmisült meg teljesen az iszap fogságában – tért ki rá.

A borda különlegessége, hogy csak faszögek találhatók benne, amiből az következik, hogy régebbi a másik hajóroncsnál.

„A Duna alacsony vízállása régészeti szempontok szerint részben kedvező, részben kedvezőtlen. Leletek kerülhetnek elő, viszont avatatlan kezek beavatkozásakor további pusztulásnak vannak kitéve a tárgyak, amelyeknek konzerválása nagyon sokba kerül. Az úgynevezett bödönhajó restaurálásához is több millió forint kellene” – közölte Tóth János Attila.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?