Közélet

Önkormányzati választások: folyamatosan figyelhetjük a szavazás állását

Az önkormányzati választás történetében először közlik majd a beérkező részleges adatokat Pozsony és Kassa polgármesterjelöltjeire leadott szavazatok alapján. A Statisztikai Hivatal több újítást vezet be a szombati voksolásra.
Ibos Emese

2018. november 8. 11:28

Frissítve
- TASR-felvétel

Szombaton országszerte 2 926 településen lesz szavazás, több mint 7100 polgármesterjelölt méretteti meg magát. A mintegy 21 ezer önkormányzati képviselői posztra 55 ezren pályáznak. A szavazatokat 6 021 szavazókörben lehet leadni. A voksok feldolgozásában az IVIS nevű integrált elektronikus rendszernek lesz kulcsszerepe, mely komplex szolgáltatást nyújt az előkészítés, az adatgyűjtés, a feldolgozás és az adatok közzététele terén. Ugyanakkor minden önkormányzat maga dönthette el, hogy csatlakozik-e a rendszerhez. Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke szerint az önkormányzatok 47%-a, azaz 1380 település, illetve városrész használja valamilyen formában az IVIS-t, a szavazatszámlálást mintegy 500 önkormányzat bonyolítja le a rendszeren keresztül.

A szabad választás történetében először tájékoztatnak majd Pozsony és Kassa polgármesterjelöltjeinek részleges eredményeiről.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy weboldalunkon folyamatosan frissítjük majd a részleges eredményeket, az egyes szavazókörökből beérkezett, hitelesített jegyzőkönyvek adatai alapján”

– magyarázta Alexander Ballek. Így a szavazók folyamatosan figyelemmel kísérhetik a szavazatszámlálást, a szavazatok állását.

volbysr.sk oldalon és mobil applikáció segítségével is nyomon lehet követni a beérkező adatokat, a szavazatok állását. Az oldalt 22 óra után, azaz a szavazóhelységek bezárását követőn aktiválják, és az adatok tízpercenként frissülnek.

2018. november 8. 12:15

Véget ért a kampány, kampánycsend van érvényben

A szavazatok összegzésére 10 062 munkatársat, 560 számítógépet, és 240 nyomdagépet állítanak csatasorba. A rendszer működését és biztonságát három alkalommal tesztelte a hivatal. Igyekeztek minden szituációs helyzetet szimulálni. Az utolsó tesztelésben minden olyan munkatárs részt vett, aki a szavazás napján dolgozni fog. Az, hogy a hivatal milyen gyorsan tudja feldolgozni a voksolás eredményét elsősorban a helyi szavazóbizottságok gyorsaságán múlik. Alexander Ballek elmondta azt is, hogy négy évvel korábban 20 óráig voltak nyitva a szavazóhelyiségek, ennek ellenére az ógyallai választási bizottság jegyzőkönyve utolsókén, vasárnap reggel 7 óra 48 perckor érkezett be a járási választási bizottsághoz.

Az önkormányzati választás szervezési és technikai részét a belügyminisztérium a hivatallal együttműködve biztosítja. A voksolást a 14 tagú Állami Választási Bizottság független szervként felügyeli. Ballek szerint minden választás egyedi, de a szombati először valósul meg a 2014-ben módosított szabályzás alapján. „Szeretném hangsúlyozni, hogy a Statisztikai Hivatal az eredmények összegzéséért, nem pedig a szavazatok számlálásáért felel, az a helyi választási bizottságok feladata” – közölte Ballek.

A Statisztikai Hivatal nem tud pontos adatot arról, hogy hányan szavazhatnak szombaton, nincs ugyanis adatuk a külföldi állampolgárokról, akik szintén voksolhatnak, ha állandó lakhelyük Szlovákia valamely településén van.

Az urnákhoz 4 450 000 szavazásra jogosult szlovák állampolgár járulhat, közülük 55 500 az első szavazók száma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?