Ipolyságon a Szövetség a jobboldali pártok jelötjét hívta ki

Az ipolysági városháza (Fotó: Monika Mikulcová)
Ipolyság |

Négy polgármesterjelölt méretteti meg magát Ipolyságon az október 29-i önkormányzati választáson. A szlovák jobboldali pártok és a Magyar Fórum is a hivatalban lévő városvezetőt támogatja, akivel szemben a Szövetség jelöltje és további két független induló száll versenybe. A jelenlegi polgármester és a Szövetség politikusa esetében néztük meg, miből és hogyan szeretnék meggyőzni a város választóit. Kampányfinanszírozási cikksorozatunk negyedik részét olvashatják.

A hivatalban lévő városvezető Štefan Gregor, akit egy széles koalíció, az SaS, a KDH, az OKS, a Tím kraj Nitra és a Magyar Fórum támogat. Az előző választások során még hivatalosan függetlenként indult, az ipolyságiak 2014-ben és 2018-ban is őt választották városuk vezetőjének. Gregor lapunknak elmondta, kampányát az SaS finanszírozza. „Persze, az én hozzájárulásommal” – tette hozzá, de nem pontosította, milyen arányban osztoznak a költségeken. Arról is beszélt, a választási törvény egy Ipolyság méretű város esetében 10 ezer euróban szabja meg a polgármesteri kampányra költhető összeg felső határát. „Ennyit biztosan nem használok fel erre” – jelentette ki azzal, hogy a pontos végösszeget most még nem tudja megmondani. A pénzt elsősorban röplapokra költi, de három kampányrendezvényt is szervez a városi színházteremben. „Itt a megvendégelésre, a zenére és a szórakozásra is költünk” – tette hozzá. Bár van saját transzparens számlája, a kampányfinanszírozása az SaS-en keresztül valósul meg, így ennek a pártnak a központi transzparens számlájára kerülnek fel az ő népszerűsítésének kiadásai is. Ezen azonban nem azonosítható be, mely tételeket költötték az ipolysági polgármester kampányára, de Gregor ezzel kapcsolatban elmondta, ahogy korábban, a választás után most is el fog számolni a belügyminisztérium felé. A városvezető mögött képviselőjelöltek csoportja is áll, a polgármester elmondása szerint ők a munkájukkal segítik a kampányt. Az ipolysági városvezető Nyitra megyei képviselőnek is indul, sőt először a megyeelnöki tisztségért is rajthoz állt. Ez utóbbitól azonban egy másik megyeelnökjelölt, a KDH-s Martina Holečková javára visszalépett. A polgármester lapunknak arról beszélt, a városi kampányában önálló óriásplakátokat nem fog rendelni, csak a megyei szintű népszerűsítése során kerül fel a fényképe ilyen felületekre.

A Szövetség polgármesterjelöltje Zachar Pál, aki már 2018-ban is megmérette magát a választáson. Akkor Gregorral szemben alulmaradt, de a városi képviselő-testületben mandátumot szerzett. Zachar most lapunknak elmondta, kampányát két forrásból finanszírozza: „Egyrészt négy évig félreraktam a képviselői illetményemet, ez a kampányköltéseim felét teszi ki. A másik felét pedig saját megtakarításainkból, családi kasszánkból finanszírozom” – mondta azzal, hogy nagyságrendileg ötezer eurót szán a népszerűsítésére költeni, a kiadásait transzparens számlán vezeti. Zachar arról is beszélt, egy szerényebb méretű kampányt terveznek. A napokban szerveznek egy kampányeseményt, ahol közvetlenül szeretne a választókkal találkozni. A város főterén tartott rendezvényhez kultúrprogram, könnyűzenei koncert is tartozik majd. Ennek, illetve a választókkal való egyéb találkozóknak a terembérletét is a kampányköltségvetésből finan- szírozzák. Ezenkívül plakátokon, illetve reklámmolinókon népszerűsíti magát. „Valamint még az online és offline médiában is hirdetünk” – mondta azzal, hogy a közösségi médiában legfeljebb 500 eurót költenek majd.

A városvezetői posztért még versenybe száll Jozef Šuchter és Szöllősy Péter független jelölt is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?