Olcsóbb lesz az idei húsvét

Pozsony |

<p>Körülbelül öt százalékkal lesz olcsóbb idén a húsvéti bevásárlás, éves szinten ugyanis körülbelül ennyivel csökkent az élelmiszerek ára. Leginkább a zöldség, a hús és a tojás lett olcsóbb, többletkiadással azoknak kell számolniuk, akik nem tudják a húsvétot elképzelni édességek nélkül.</p>

Statisztikai adatok is igazolják, hogy Szlovákiában a karácsony mellett a húsvétot is nagyon fontos ünnepnek tartjuk. Bár ebben az időszakban nem költünk annyi pénzt ajándékokra, élelmiszerre viszont negyedével többet az átlagnál. A lakosság vásárlási szokásaiból kiindulva azt találjuk, hogy a legtöbb élelmiszert zöldcsütörtökön vásároljuk. Egy négytagú családnak idén körülbelül 38 eurót kell félretennie húsvét előtt az alapélelmiszerek bevásárlására. Az élelmiszerek jelentős részének ára tavaly áprilistól folyamatosan csökkent. Tavaly húsvéttól leginkább a burgonya lett olcsóbb, ára több mint 40 százalékkal csökkent, ami azért is érdekes, mert 2013 és 2014 között épp ez a zöldség drágult a leginkább. „Jelentősen olcsóbb lett az alma (-29%), a kristálycukor (-26%) és az olaj (-26%) is” – közölte tegnap a Postabank elemzője, Dominika Ondrová. A húsvétra leggyakrabban vásárolt 19 élelmiszerből csupán négy drágult az elmúlt egy évben. A kifli ötödével drágult, ami Ondrová szerint egyben a legjelentősebb drágulás, ám kifliként így is csak egyetlen cent többletkiadásról beszélhetünk. Emellett 16 százalékkal drágult a tejcsokoládé, 4 százalékkal a margarin és 1,5 százalékkal a sör. A Postabank szerint az ünnepek előtti költekezést nagyban befolyásolja, mikor kapják meg az emberek a fizetést. Húsvét előtti héten átlagban 150 euró készpénzt szoktunk kivenni. „Míg tavaly csak a fizetési dátum után volt húsvét, a polgárok egy héttel az ünnepek előtt átlagban 169 euró készpénzt vettek ki. Azonban 2012-ben az ünnepek korábban voltak, mint a fizetés, s ekkor átlagban 137 euró készpénzt vettek ki” – mondta a Postabank szóvivője, Anna Tkáčová. Az Általános Hitelbank (VÚB) adatai is arról tanúskodnak, hogy az ünnepek előtti napokon többet fizetünk az üzletekben. „Míg élelmiszerboltban átlagban 20 eurós bevásárlást fizetünk bankkártyával, addig zöldcsütörtökön ez az összeg eléri a harmincat. Ez még a karácsony előtti átlagnál is több, amikor az élelmiszerboltokban lebonyolított bevásárlás átlagban 23 euró volt” – mondta Andrea Šipošová, a VÚB képviselője. A banknak egyébként van egy húsvéti rekorder kliense, aki a húsvétot megelőző tíz nap során 78 alkalommal fizetett bankkártyájával, viszont csupán 238 eurót. Egy másik férfi ebben az időszakban élelmiszerboltban nyolcszor fizetett bankkártyával, ám közel háromezer eurós bevásárlást csinált.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?