Szijjártó: Szlovákia nem szólhat bele a konkrét támogatásokba

Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák és Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter
Budapest |

Közös sajtótájékoztatójukon Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák és Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter a magyarországi támogatásokról és a magyar állam által megvásárolt szlovákiai műemléképületekről is beszélt. A magyar tárcavezető szerint az épületek esetében befektetésekről van szó, a konkrét magyarországi támogatásokba pedig nem engedik, hogy beleszóljon a szlovák állam.

A két miniszter közös sajtótájékoztatóján Korčok visszautalt arra, hogy tavaly októberben tartottak egy hasonló kétoldalú találkozót. Akkor a szlovák miniszter egy ún. non-papert, a problémás ügyek listáját adta át Szijjártónak.

A támogatások

Korčok a mostani budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a dokumentumban szereplő egyik témáról, a Magyarországról Szlovákiába adott gazdasági támogatások kérdéséről is tárgyaltak. Egy javaslatot adott át a magyar kollégájának, amelyben azt kéri, a dotációk a szlovák fél jóváhagyásával valósuljanak meg. „Azt várjuk, hogy a magyar fél megmondja nekünk, melyik projekteket, melyik szektorokat akarják támogatni. Aztán jóváhagyjuk, és indulhat a dolog” – magyarázta. Hozzátette, nagyon sok találgatás, pletyka volt az eddigi támogatások körül, ezért azt szeretné, ha a kérdéseket felvető elemeket eltávolítanák a rendszerből. „Ha nem tudjuk, hogyan írják ki a pályázati felhívásokat, nem tudjuk, kik a potenciális kedvezményezettek, akkor ebből bizonytalanságok születnek” – mondta. Egyben fontos elemnek nevezte, hogy a támogatások transzparensek legyenek. Korčok korábban is nyilatkozott arról, a támogatások rendszerébe, de akár a konkrét dotációk megítélésébe is beleszólást szeretne kapni a szlovák fél. Szijjártó ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón a kérdésünkre azt válaszolta, arról nem volt szó, hogy a konkrét támogatások megítélésébe beleszólhatna a szlovák állam. „Arról volt szó, hogy a kereteket és a programokat egyeztetjük” – tette hozzá. A sajtótájékoztatón kiderült, egyelőre nem írtak ki újabb gazdaságfejlesztési pályázatokat.

A kérdéses jegyzékben szerepelt, hogy a magyar állam által a szlovákiai magyar diákoknak adott oktatási-nevelési támogatás nem az erre vonatkozó 2004-es nemzetközi megállapodás szerint valósul meg. Már tavaly szóba került, a szlovák fél problémásnak látja, hogy a pénz nem intézményekhez, hanem közvetlenül a gyerekek szüleihez jut. Korčok hangsúlyozta, egyetértenek ezzel a támogatással, a témáról tárgyalt már a szlovák-magyar vegyesbizottság. Abban állapodtak meg, a magyar fél egy olyan javasaltot dolgoz ki, amely a szlovák oldalnak is elfogadható. Míg a fenti pontok továbbra is nyitottak, a két államnak sikerült egy olyan történészbizottságot összehívnia, amely az érzékeny történelmi események kérdésével foglalkozik. A testület életre hívása ugyancsak szerepelt a tavaly októberben megfogalmazott pontok között.

Titokban vásárolt műemlékek

A szlovák miniszter a kétoldalú tárgyaláson, majd a Szijjártóval közös sajtótájékoztatón is felhozta, hogy a magyar állam több szlovákiai műemlékingatlant vásárolt meg. Szijjártó erről a kérdésünkre elmondta, a magyar állami forrásokkal gazdálkodó Manevi SK kereskedelmi alapon, befektetési megfontolásokból szerezte meg az épületeket. Hangsúlyozta, a szlovák államnak elővásárlási joga volt az ingatlanokra, amiről azonban lemondott. Egyben felesleges ellentét-szításnak nevezte, hogy ezt a sajtó firtatja. Korčok erre úgy reagált, a szlovák kulturális minisztérium valóban nem vásárolta meg a kérdéses épületeket. „Ezzel együtt is azt szeretnénk, ha magyar fél úgy járna el, hogy ezekből a dolgokból ne legyen érzékeny ügy” – tette hozzá azzal, a sajtóban megjelentek alapján láthatóan érzékeny kérdésről van szó. Korčok a szlovákiai újságíróknak külön is adott egy nyilatkozatot, amiben arról beszélt, számára is új információ volt, hogy a Manevi SK által megvásárolt ingatlanokat üzleti célokra használnák fel. „Azt mondta, üzleti szempontból érdekes épületekbe akarnak befektetni” – idézte a szlovák külügyminiszter Szijjártót azzal, a magyar kollégája nem pontosította, mi lenne ez az üzleti cél. „Nincs azzal bajom, ha valaki legálisan profitot akar termelni, ugyanakkor az is igaz, ha én ezt a témát tavaly októberben nem nyitom meg, akkor ez továbbra is titokban maradt volna” – mondta. Korčok arról is beszélt, a magyar fél is elismerte, az egyik kassai épület esetében a vonatkozó nemzetközi szabályokat nem betartva hajtották végre az adásvételt.


Az értékes épületek

Az Aktuality.sk portál és a kassai Korzár napilap közösen összesítette, az utóbbi néhány évben mely szlovákiai műemléképületeket vásárolta meg a magyar kormány közvetlenül, vagy a Manevi SK magyar állami forrásokkal gazdálkodó vállalaton keresztül. A listára több olyan ingatlan is felkerült, amelyek eladásáról lapunk részletesen beszámolt. A két szlovák médium azonban ezen kívül azt is feltárta, a magyar állam, közvetve ugyan, de megszerzett több értékes szepességi ingatlant is. Olyan műemléképületekről van szó, amelyek rossz állapotban vannak és a szlovák kulturális minisztérium beleegyezett az eladásukba.

A Manevi SK tulajdonába került egy értékes lőcsei polgárház, amely a város UNESCO-védelem alatt álló központjában található, és amelyet a helyiek Krupek-ház néven ismernek. A 16. századból származó épület a vársomag egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A Korzár információi szerint a magyar állami forrásokkal gazdálkodó vállalat egy olasz tulajdonostól vásárolta azt meg.

A magyar állam pénzéből egy másik szepességi településen, a Poprádtól 12 km-re délkeletre lévő Betlenfalván (Betlanovce) is értékes ingatlanokat szerzett meg a vállalat. A Manevi SK tavaly év végén vásárolta meg az ottani Thurzó-kastélyt, a barokk kúriát és a hozzá tartozó parkot. A  kastély a hazai reneszánsz építészet egy kiemelkedő alkotása. A Korzár beszámolója szerint ezek az épületek is nagyon leromlott állapotban vannak.

A Manevi SK a közelmúltban Késmárkon is vásárolt egy értékes műemléképületet. A magyarországi hátterű cég által megszerzett történelmi ház a Fő téren, a védett városközpontban, a gótikus városháza szomszédságában áll. Arról az épületről van szó, amelyen jelenleg a már nem létező Hankin Mode divatház cégtáblája van és már évek óta üresen áll.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a Manevi SK vásárolta meg a komáromi „poliklinikát”, a nagykövesdi várromot és kastélyt, de az ipolysági premontrei kolostort is. Ezen kívül még a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) Kassán, Pozsonyban, de Trencséntyeplicen is további ingatlanokat talált a cég tulajdonában. A Korzárnak sikerült felvennie a kapcsolatot a Dunaszerdahelyen bejegyzett Manevi SK ügyvezető igazgatójával, Rigó Tiborral, aki azt állítja, nem tud arról, hogy az általa vezetett vállalat mögött a magyar kormány állna. Mindezt annak ellenére sem, hogy ezt a ICJK már hónapokkal ezelőtt feltárta. Rigó azt sem akarta kommentálni, hogy az általa vezetett cég magyarországi állami pénzzel gazdálkodik.

Érdekes

Az Aktuality.sk és a kassai Korzár napilap közösen tárta fel, hogy mely szlovákiai műemléképületek vannak a Manevi SK tulajdonában:

Kassán a Fő utca és a Alžbetina Forgács utca sarkán lévő egykori banképület

Betlenfalva (Betlanovce, Iglói járás) reneszánsz kastély és egy barokk kúria, amelyek együttes értéke legalább 660 ezer euró

Lőcsei polgári ház (legalább 550 ezer euró)

Késmárki polgári ház (legalább 650 ezer euró)

Trencséntyeplic városában a Vlára fürdőház

Ipolysági premontrei kolostor

Pozsonyban két épület, az egyik a Nyerges utcában (Sedlárská), a másik a Védcölöp utcában (Palisády)

A komáromi Klapka téren lévő régi „poliklinika” (270 ezer eurós vételár)

Az alábbi épületeket pedig a magyar külügyminisztérium közvetlenül vásárolta meg:

Egy kassai polgári ház, amely a Fő utca 42-es szám alatt található Csáky-ház néven emlegetik

Kassán a Mészáros utca (Mäsiarská) 9. alatti épület

Ugyancsak Kassán a Fő utca és a Posta utca sarkán lévő Csáky-Dessewffy-palota, ahogy egykor a szlovák alkotmánybíróság székhelye volt

Tornalja klasszicista kúria

Besztercebánya központjában lévő épület

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?