Közélet

Interjú Herdics Györggyel a keddi Új Szóban - Róbert Bezákról is

Herdics György címzetes apáttal közöl interjút keddi számában az Új Szó.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 7. 17:28

Részlet a Miklósi Péter készítette beszélgetésből.

2013 a hit éve. A katolikus egyházban egyben ötvenedik évfordulója annak is, hogy az 1963 júniusában elhunyt XXIII. János pápát VI. Pál váltotta az egyházfői trónon; s aki sikerrel tudta a megoldásig vinni a II. vatikáni zsinat második ülésszakának az ökumenikus nyitásról és a 20. századi társadalommal való párbeszédről szóló bonyolult vitáit. Egy faggatódzó beszélgetés fölvezetéseképpen mindezt azért is érdemes szóba hozni, mert kereken fél évszázaddal később a katolikus egyház szlovákiai berkeiben, jelesül a Nagyszombati Egyházmegyében – Róbert Bezák érsek ködösen rejtélyes leváltása révén – a széles körű nyilvánosság érdeklődését kiérdemlő „napfoltok” örvénylései tapasztalhatók. Herdics György címzetes apát Dunaszerdahelyen, az esperesi hivatalban fogadja a riportert.

Apát úr, ön hogyan győzi ezt a 2012 nyara óta nagy port kavaró helyzetet?
A keresztény ember a hitét földi keretek között, a mindennapokban éli meg. Abban pedig vannak jó meg kevésbé jó dolgok. Ebben az értelemben a Nagyszombati Egyházmegye most nyilván a kevésbé jó, illetve ebben a konkrét esetben akár azt mondhatom, hogy rossz időszakát éli. E történés ugyanis nemcsak a katolikusságot, hanem a közvéleményt szintén megosztotta. És bár meggyőződésem, hogy Jézusnak igaz azon szava, miszerint Isten szabad ege alatt azoknak, akik az Urat szeretik, minden a javukat szolgálja – nehéz ezt a mindennapi életben elfogadni.
 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.