Közélet

Hová lett a kisebbségi törvény javaslata?

Pozsony | Nem gyakran esik meg, hogy eltűnik egy egész törvényjavaslat, a kormánynak most mégis mintha ez sikerült volna. Egy, a kisebbségek jogállása szempontjából kiemelt fontosságú jogszabálytervezet ugyanis valahol eltűnt a kormányhivatal és a minisztériumok között. Mindez annak ellenére, hogy május 31-ig el kellett volna azt készíteniük.
author
Czímer Gábor

2022. június 7. 19:00

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost kizárták a kisebbségek jogállása szempontjából kiemelt fontosságú jogszabálytervezet előkészítési folyamatából (TASR-felvétel)
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost kizárták a kisebbségek jogállása szempontjából kiemelt fontosságú jogszabálytervezet előkészítési folyamatából (TASR-felvétel)

A kisebbségekkel kapcsolatos intézkedések önálló fejezetet kaptak a 2020-as parlamenti választás után megalakuló kormány programjában. Ahogy arról akkor beszámoltunk, ennek a csomagnak az egyik legfontosabb pontja a kisebbségek jogállásáról szóló törvény megalkotása, hiszen annak ellenére, hogy az 1992-ben jóváhagyott Alkotmány is számol vele, máig nem sikerült ilyen jogszabályt elfogadni. A hosszas szakmai előkészítő munka után gyakorlatilag elkészült a törvényjavaslat szövege, amellyel azonban most nagyon furcsa dolgok történnek.

Miután a külügyi és az igazságügyi tárca elkezdte kifogásolni a tervezetet, a jogszabály kidolgozásáért felelős kormányhivatal még a témáért felelős kormánybiztos elől is eldugta az egész előkészítő folyamatot. Így gyakorlatilag teljes homályban, a kisebbségi szervezetek, a témában érdekelt szakemberek, köztisztviselők sem tudják, a készülő törvény végül milyen lesz, ahogy azt sem, mikor kerülhet a koalíciós tanács, a kormány vagy a parlament elé. A kabinet törvénykezési tervében megadott határidő szerint ugyanakkor a kormánynak május utolsó napjáig be kellett volna mutatnia a javaslatot.

Bukovszky törvénye

A kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László, akit még az előző kormánykoalíció idején a Híd nevezett ki, még az előző kormányzási ciklus végén látott neki a kisebbségek jogállásáról szóló törvényjavaslat előkészítésének. A kormánybiztos lapunknak most elmondta, a jogszabály-alkotási folyamatot jegelte a kabinet. „Január elejére elkészült a törvénytervezet végleges javaslata, amelyet a kisebbségek képviselői és az érintett tárcák állítottak össze. Ez ellen azonban kifogást emelt a külügyminiszter és az igazságügyi miniszter” – nyilatkozata Bukovszky. Arról számolt be, hogy a két tárca képviselői kétségbe vonták a törvény-előkészítési folyamat legitimitását, illetve azt is, hogy egyáltalán szüksége van-e az országban élő kisebbségeknek egy ilyen átfogó törvényre. „Sőt, úgy látják, hogy a javaslat alkotmányellenes, hiszen az egyéni jogokkal szemben a kollektív jogokat helyezi előtérbe” – mondta.

A kisebbségi kormánybiztos hozzátette, eredetileg két felelőse volt az előkészítési folyamatnak, rajta kívül még a kormányhivatal vezetőjéhez, Július Jakabhoz tartozott az ügy, aki azonban most teljes mértékben a hatáskörébe vonta azt. A kisebbségi kormánybiztost kizárták a folyamatból. Bukovszky arról is beszélt, a javaslat előkészítési folyamata már valóban tőle függetlenül zajlik. Mindössze két munkatársat delegálhatott abba a testületbe, amely a továbbiakban a javaslat kidolgozásáért felelős. „Ők összesen egy megbeszélésen vettek részt, de márciustól lényegében nem történt az ügyben semmi” – jelentette ki.

Bukovszky azonban optimista. „Az eredeti elképzelés szerint a kormányzati ciklus harmadik évében készült volna el ez a jogszabály. Mindezt úgy, hogy mire a következő kormány hivatalba lép, teljesen új alapokra helyezzük a kisebbségi jogokat” – mondta azzal, hogy bár nem tudja, mikor, de bízik benne, végül a kormányzási ciklus végéig elfogadják a törvényt.

Hová lett a javaslat?

Megkerestük a kormányhivatal vezetőjét, hogy megtudjuk, milyen állapotban van a törvény előkészítése, illetve mikor tervezik azt nyilvánosságra hozni. Jakab a kormányhivatal sajtóosztályához irányított minket, amit azonban már korábban is kerestünk az ügyben. A sajtóosztály először azt válaszolta, hogy nem is ők, hanem a belügyminisztérium a felelős a jogszabály kidolgozásáért. Majd amikor figyelmeztettük a hivatal munkatársait, hogy a kabinet által elfogadott törvénykezési terv szerint ők a kompetensek, akkor annyit írtak vissza, dolgoznak a szövegen. Hivatalosan azonban nem tudni, valóban mi történik ebben a kérdésben, hiszen ahogy Bukovszky is mondta, a szöveggel foglalkozó munkacsoport már nem az ő irányítása alatt áll és hivatalosan az alakuló ülésnél tovább nem igazán jutott.

A külügyminisztériumnál és az igazságügyi tárcánál pedig aziránt érdeklődtünk, pontosan mi kivetnivalót találtak a kisebbségi törvény eredeti javaslatában. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Annyit ugyanakkor sikerült megtudnunk, hogy a külügyminisztérium aggályait Ján Gábor diplomata, a tárca osztályvezetője ismertette azokkal a főleg kisebbségi szakemberekkel, akiket eredetileg a jogszabálytervezet megírásával Bukovszky megbízott. Gábor a társszerzője a Nemzet élete örök / Száz év Trianon óta 1920–2020 (Život národa je večný / Sto rokov od Trianonu 1920–2020) című publikációnak. A törvényjavaslat eredeti változatát ugyan nem tették közzé, de sikerült beszélnünk több olyan személlyel is, akik közelről látták a kidolgozásának folyamatát. Volt, aki úgy gondolta, a két tárcának az szúrhatta a szemét, hogy a tervezet komoly előrelépést jelentene a kisebbségi jogok terén.

Mi lenne a törvényben?

A Bukovszky által felkért szakértők eredeti törvényjavaslatában az szerepel, létrehoznák a kisebbségügyi hivatalt, ami egyébként szintén a kormányprogramban szereplő vállalás. Ezen túl azonban egy nemzetiségi önkormányzati rendszert is tartalmaz, ún. nemzetiségi tanácsok jönnének létre és összeállítanának egy kisebbségi választási névjegyzéket is. A magyar nemzetiség esetében, akik az utóbbira feliratkoznak, választhatnák a Magyar Nemzeti Tanácsot. Ennek az intézménynek különböző kompetenciái lennének, ez képviselné a szlovákiai magyar közösséget az állammal szemben. De a tanácsot be kellene vonni a törvény-előkészítő folyamatokba stb. Lapunknak a javaslat sorsára rálátó személyek közül többen is arról beszéltek, félő, hogy végül egy olyan törvényt fogadnak el, amely nem jelent valódi előrelépést a kisebbségi jogok területén, és így tennének eleget a kormányprogramban foglalt vállalásnak, legalábbis formálisan.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.