Közélet

A kormányprogram gyakran általánosan, de kitér a kisebbségekre is

Pozsony | A kabinet a parlament elé terjesztette a kormányprogram tervezetét. A dokumentum számos olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek a kisebbségeket érintik, viszont a konkrétumok nélküli általánosságokra is bőven találunk benne példákat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 20. 19:25

Igor Matovič és kormánya   TASR-kép
Igor Matovič és kormánya - TASR-felvétel

A kabinet által nyilvánosságra hozott és a parlament elé terjesztett kormányprogramról első pillantásra is látszik, hogy jelentős hatást gyakorolt rá a koronavírus-járvány. A gazdasági, az egészségügyi, a polgári védelmi kérdésekben, de a környezetvédelemmel, turizmussal és a külpolitikával foglalkozó fejezetekben is vissza-visszatér a világjárvány témája. A dokumentum 121 oldalt tesz ki és rengeteg intézkedést tartalmaz, amelyek két jól elkülöníthető csoportba oszlanak. A dokumentum egyrészt határozott ígéreteket tartalmaz, másrészt olyan intézkedéseket, amelyek előtt „a kormány fontolóra veszi” vagy ezzel egyenértékű kifejezés szerepel. A kormányprogram kritikusai, így Miroslav Beblavý, a Spolu korábbi elnöke szerint az összes leírt intézkedés megvalósítására egyszerűen nincs elég pénz. Szerinte például az egészség- és az oktatásügyben, valamint a szociális szektorban a feltételes módban megfogalmazott intézkedések megvalósítására Svájcnak az éves költségvetésére lenne szükség. Beblavý ugyanakkor kiemeli, a dokumentum előnye, hogy a kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldásokat keressen az ország problémáira. 

Jogállamiság és kisebbségjog

A jogállamiságról és az igazságosságról szóló terjedelmes fejezetben tárgyalják a kisebbségjogi intézkedéseket. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány elköteleződik egy átfogó kisebbségjogi törvény elfogadása mellett, a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását pedig csak fontolóra veszi. Ezen túl még azt is megvizsgálják, hogy Nyitra és Nagyszombat megyében kiterjesszék-e a kisebbséginyelv-törvény hatályát megyei szintre is. A romák helyzetének javítására többek közt bevezetnék a szegénység elleni küzdelmet, a foglalkoztatottság növelését, a korai óvodáztatást, a szociális vállalkozások támogatását, a szociális támogatásokat pedig heti rendszerességgel bankszámlára utalnák.

Kettős állampolgárság

A belügyi intézkedések között szerepel, de a szlovákiai magyar közegben fontos téma a kettős állampolgárságot tiltó törvény enyhítése. Eszerint, akik huzamosabb ideig külföldön élnek, felvehetnék az adott ország állampolgárságát, miközben nem veszítenék el a szlovákot. Így aki Szlovákiában él, annak továbbra is tilos lenne egy második állampolgárság felvétele.

Oktatás: kevés konkrétum

A kormány azt ígéri, biztosítja, hogy a veszélyeztetett környezetben élő gyerekek kötelezően járjanak óvodába hároméves koruktól. Ez leginkább a marginalizált roma közösségekben élő gyerekeket érinti. A kormány a férőhelyek okozta problémát európai uniós támogatásokból oldaná meg. Amennyiben a gyerek férőhely hiányban nem jutna be az óvodába, a kormány megfontolja, hogy a szülőknek állami támogatást biztosítsanak, amelyet kizárólag nevelésre lehetne felhasználni, például magánóvodára. 

A kormány egy másik intézkedése, szintén elsősorban a roma gyerekeknek lehet segítség. Az iskola oktatási nyelvének nem beszélése miatt ugyanis speciális nevelési igényű tanulóvá válnak egyes gyerekek, akiket ezért egyéni asszisztens segítene. 

„A kormány meghatározza a nemzetiségi iskolák fogalmát a hazai törvények keretein belül, és növeli a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó gyerekek támogatását és fejlesztését a saját anyanyelvükön”

– áll a kormányprogramban. Érdekesség, hogy az előző ciklusban a Híd nemzetiségi iskolák meghatározásáról szóló törvényjavaslata második olvasatba se került. Akkor az OĽaNO képviselői tartózkodtak, akárcsak az SaS képviselőinek nagy része, kivéve Ondrej Dostált, aki már akkor is megszavazta a módosítást.

Ezen kívül megnyílna a tankönyv-piac, valamint a kormány biztosítja a szlováknyelv-tanítás módszertanának javításait, melynek köszönhetően a kisebbségi iskolákban a szlovákot mint második nyelvet tanulnák a diákok. 

Az egyetemekkel kapcsolatban a kormányprogram arra utal, hogy kiiktatnák a nem minőségi egyetemi szakokat, valamint átalakítanák az intézmények támogatási rendszerét is. A változtatások értelmében a finanszírozás tükrözné az egyetemek teljesítményét, és egyben ösztönözné is az intézményeket a minőségi fejlődésre. A kormány azt ígéri, különös figyelmet fordít a pedagógiai és tudományos tevékenységekre az egyetemek tanári szakjain.

A kormányprogram fogadtatása

2020. április 20. 19:41

A kormányprogram fogadtatása

Független kultúra

Az életképes, öntudatos és független kultúra szükségességét hangsúlyozza a kormányprogram. Ezért a kultúra jobb társadalmi megítélésén fognak dolgozni, és ehhez szeretnék megteremteni a feltételeket. 

A kabinet tervei között szerepel a felújított műemlékek számának növelése, melyet egy 2030-ig kidolgozott tervezet segítene. Jelentőségük szerint osztályoznák a nemzeti kulturális műemlékeket is. Szintén ambiciózus célnak tűnik, hogy a hazai múzeumokban és galériákban 50%-kal szeretnék növelni a látogatottságot 2019-hez képest, valamint a könyvtárba járók számát is növelnék. Ennek érdekében egy új programot is indítanának, melynek célja az olvasás népszerűsítése.

A nemzetiségi kisebbségek kultúrájáról azonban kevés konkrétum található a dokumentumban. A kormány szeretné átdolgozni a kisebbségek kultúrájának támogatási rendszerét, de ennek eszköze továbbra is a Kisebbségi Kulturális Alap maradna. Szintén fontolóra veszik a közszolgálati média nemzetiségi nyelvű adásainak fejlesztését. Érdekesség, hogy a kormány gondolkodni fog az államnyelv-törvény módosításán, melynek értelmében az államnyelv védelmére hivatkozva nem szabadna korlátozni a szabad véleménynyilvánítást és információáramlást. A kabinet a dezinformáció és álhírek ellen is fellépne, az oktatásügyi tárcával és az önkormányzatokkal összedolgozva a kulturális minisztérium olyan feltételeket teremtene, amelynek köszönhetően fejlesztenék a digitális kompetenciákat és a mediális nevelést. A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezetőjének kiválasztási feltételei is módosulhatnak. Szeretnék, ha a folyamat a lehető legapolitikusabb lenne. Mindezzel akár az RTVS finanszírozása is módosulhat, és a kormány szeretné megerősíteni az intézmény pozícióját is, hogy az maradéktalanul teljesíthesse feladatát.

(szh, czg)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ilyen változásokra számíthatunk szeptembertől a koronavírus miatt

Komárom

Csőtörés a Komáromban – a szomszédos településeken sincs víz

Louis Pasteur Egyetemi Kórház

A kassai kórházban meghalt egy koronavírusos idős asszony

Kulcsod

Ján Mičovský: büszke vagyok a csallóközi termesztőkre

Igor Matovič

Honoráriumot kapnak az államtól az élvonalban dolgozók

Pozsony város

Nyilvánosságra hozták, mekkora az önkormányzatok bevételkiesése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.