Közélet

A kormányprogram gyakran általánosan, de kitér a kisebbségekre is

Pozsony | A kabinet a parlament elé terjesztette a kormányprogram tervezetét. A dokumentum számos olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek a kisebbségeket érintik, viszont a konkrétumok nélküli általánosságokra is bőven találunk benne példákat.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 20. 19:25

Igor Matovič és kormánya   TASR-kép
Igor Matovič és kormánya - TASR/AP-felvétel

A kabinet által nyilvánosságra hozott és a parlament elé terjesztett kormányprogramról első pillantásra is látszik, hogy jelentős hatást gyakorolt rá a koronavírus-járvány. A gazdasági, az egészségügyi, a polgári védelmi kérdésekben, de a környezetvédelemmel, turizmussal és a külpolitikával foglalkozó fejezetekben is vissza-visszatér a világjárvány témája. A dokumentum 121 oldalt tesz ki és rengeteg intézkedést tartalmaz, amelyek két jól elkülöníthető csoportba oszlanak. A dokumentum egyrészt határozott ígéreteket tartalmaz, másrészt olyan intézkedéseket, amelyek előtt „a kormány fontolóra veszi” vagy ezzel egyenértékű kifejezés szerepel. A kormányprogram kritikusai, így Miroslav Beblavý, a Spolu korábbi elnöke szerint az összes leírt intézkedés megvalósítására egyszerűen nincs elég pénz. Szerinte például az egészség- és az oktatásügyben, valamint a szociális szektorban a feltételes módban megfogalmazott intézkedések megvalósítására Svájcnak az éves költségvetésére lenne szükség. Beblavý ugyanakkor kiemeli, a dokumentum előnye, hogy a kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldásokat keressen az ország problémáira. 

Jogállamiság és kisebbségjog

A jogállamiságról és az igazságosságról szóló terjedelmes fejezetben tárgyalják a kisebbségjogi intézkedéseket. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány elköteleződik egy átfogó kisebbségjogi törvény elfogadása mellett, a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását pedig csak fontolóra veszi. Ezen túl még azt is megvizsgálják, hogy Nyitra és Nagyszombat megyében kiterjesszék-e a kisebbséginyelv-törvény hatályát megyei szintre is. A romák helyzetének javítására többek közt bevezetnék a szegénység elleni küzdelmet, a foglalkoztatottság növelését, a korai óvodáztatást, a szociális vállalkozások támogatását, a szociális támogatásokat pedig heti rendszerességgel bankszámlára utalnák.

Kettős állampolgárság

A belügyi intézkedések között szerepel, de a szlovákiai magyar közegben fontos téma a kettős állampolgárságot tiltó törvény enyhítése. Eszerint, akik huzamosabb ideig külföldön élnek, felvehetnék az adott ország állampolgárságát, miközben nem veszítenék el a szlovákot. Így aki Szlovákiában él, annak továbbra is tilos lenne egy második állampolgárság felvétele.

Oktatás: kevés konkrétum

A kormány azt ígéri, biztosítja, hogy a veszélyeztetett környezetben élő gyerekek kötelezően járjanak óvodába hároméves koruktól. Ez leginkább a marginalizált roma közösségekben élő gyerekeket érinti. A kormány a férőhelyek okozta problémát európai uniós támogatásokból oldaná meg. Amennyiben a gyerek férőhely hiányban nem jutna be az óvodába, a kormány megfontolja, hogy a szülőknek állami támogatást biztosítsanak, amelyet kizárólag nevelésre lehetne felhasználni, például magánóvodára. 

A kormány egy másik intézkedése, szintén elsősorban a roma gyerekeknek lehet segítség. Az iskola oktatási nyelvének nem beszélése miatt ugyanis speciális nevelési igényű tanulóvá válnak egyes gyerekek, akiket ezért egyéni asszisztens segítene. 

„A kormány meghatározza a nemzetiségi iskolák fogalmát a hazai törvények keretein belül, és növeli a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó gyerekek támogatását és fejlesztését a saját anyanyelvükön”

– áll a kormányprogramban. Érdekesség, hogy az előző ciklusban a Híd nemzetiségi iskolák meghatározásáról szóló törvényjavaslata második olvasatba se került. Akkor az OĽaNO képviselői tartózkodtak, akárcsak az SaS képviselőinek nagy része, kivéve Ondrej Dostált, aki már akkor is megszavazta a módosítást.

Ezen kívül megnyílna a tankönyv-piac, valamint a kormány biztosítja a szlováknyelv-tanítás módszertanának javításait, melynek köszönhetően a kisebbségi iskolákban a szlovákot mint második nyelvet tanulnák a diákok. 

Az egyetemekkel kapcsolatban a kormányprogram arra utal, hogy kiiktatnák a nem minőségi egyetemi szakokat, valamint átalakítanák az intézmények támogatási rendszerét is. A változtatások értelmében a finanszírozás tükrözné az egyetemek teljesítményét, és egyben ösztönözné is az intézményeket a minőségi fejlődésre. A kormány azt ígéri, különös figyelmet fordít a pedagógiai és tudományos tevékenységekre az egyetemek tanári szakjain.

Igor Matovič

2020. április 20. 19:41

A kormányprogram fogadtatása

Független kultúra

Az életképes, öntudatos és független kultúra szükségességét hangsúlyozza a kormányprogram. Ezért a kultúra jobb társadalmi megítélésén fognak dolgozni, és ehhez szeretnék megteremteni a feltételeket. 

A kabinet tervei között szerepel a felújított műemlékek számának növelése, melyet egy 2030-ig kidolgozott tervezet segítene. Jelentőségük szerint osztályoznák a nemzeti kulturális műemlékeket is. Szintén ambiciózus célnak tűnik, hogy a hazai múzeumokban és galériákban 50%-kal szeretnék növelni a látogatottságot 2019-hez képest, valamint a könyvtárba járók számát is növelnék. Ennek érdekében egy új programot is indítanának, melynek célja az olvasás népszerűsítése.

A nemzetiségi kisebbségek kultúrájáról azonban kevés konkrétum található a dokumentumban. A kormány szeretné átdolgozni a kisebbségek kultúrájának támogatási rendszerét, de ennek eszköze továbbra is a Kisebbségi Kulturális Alap maradna. Szintén fontolóra veszik a közszolgálati média nemzetiségi nyelvű adásainak fejlesztését. Érdekesség, hogy a kormány gondolkodni fog az államnyelv-törvény módosításán, melynek értelmében az államnyelv védelmére hivatkozva nem szabadna korlátozni a szabad véleménynyilvánítást és információáramlást. A kabinet a dezinformáció és álhírek ellen is fellépne, az oktatásügyi tárcával és az önkormányzatokkal összedolgozva a kulturális minisztérium olyan feltételeket teremtene, amelynek köszönhetően fejlesztenék a digitális kompetenciákat és a mediális nevelést. A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezetőjének kiválasztási feltételei is módosulhatnak. Szeretnék, ha a folyamat a lehető legapolitikusabb lenne. Mindezzel akár az RTVS finanszírozása is módosulhat, és a kormány szeretné megerősíteni az intézmény pozícióját is, hogy az maradéktalanul teljesíthesse feladatát.

(szh, czg)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

„A gyomrom felfordult” – Matovič hosszú Facebook-bejegyzésben fakadt ki az orvosszakszervezetre

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

szelektív hulladékgyűjtés

Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Uladzimir Makej
Frissítve

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.