Közélet

Az új kormány enyhítene az állampolgársági törvényen

Pozsony | A kabinet vasárnap délelőtt jóváhagyta a kormányprogramot. A dokumentumba bekerült a kettős állampolgársági törvény enyhítése, de külön fejezet foglalkozik a kisebbségekkel is.
Czímer Gábor

2020. április 19. 13:22

A kormány TASR-felvétel
A kormány TASR-felvétel

A négyéves választási ciklus egyik legfontosabb dokumentumát a kormánypártok vezetői és az összes tárcavezető közös sajtótájékoztatón mutatta be. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök elmondta, a kormányprogram terjedelmileg és tartalmilag is egy nagyon ambiciózus terv arra, hogy jobbá tegyék az országot. "Elkötelezzük magunkat, hogy a kormányzásunk alatt igazat fogunk mondani és becsületesen fogunk cselekedni. A köz- és az államvagyonnal felelősen gazdálkodunk, valamint nem tűrünk semmilyen korrupciót" - olvasta fel Matovič a kormányprogram előszavát. A dokumentumba bekerült az informatizáció, de az élelmiszer-önellátás szintjének növelése is. A miniszterelnök a jól működő egészségügyet alapnak, a minőségi oktatást pedig célnak nevezte, de a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta.

Matovič elmondta, meg szeretnék változtatni a kettős állampolgárságot tiltó törvényt. "Úgy döntöttünk, azon embereknek, akik hosszútávon egy másik országban élnek, lehetővé tesszük, hogy felvegyék ezen másik ország állampolgárságát, anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot" - mondta a miniszterelnök.

Kisebbségi témák
A kormányprogram önálló fejezetben foglalkozik a kisebbségekkel is. Ennek elején leszögezik, nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat és olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyek mellett a nemzetiségek megőrizhetik a nyelvüket és kultúrájukat. A kabinet ugyancsak elkötelezi magát, hogy nem tesznek olyan lépéseket, amelyek a kisebbségek asszimilációját céloznák, vagy ezt támogatnák.

A dokumentumban két konkrét intézkedést is megfogalmaznak. Az első, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása, amely az asszimiláció lassítását és a kisebbségi jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná. Ugyancsak fontolóra veszik a Nemzetiségi Kisebbségek Hivatalának létrehozását, amelynek az lenne a célja, hogy a kisebbségek ezen az intézményen keresztül kapcsolódjanak be az őket érintő közügyekbe. Ebbe az intézménybe beolvasztanák a kisebbségi kormánybiztos hivatalát, de a kormány Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemek Közötti Egyenlőség Tanácsát is. A hivatal feladata lenne a kisebbségi jogok betartásának felügyelete, valamint olyan közép- és hosszútávú intézkedések kidolgozása, amelyek a kisebbségi jogok támogatását, bővítését szolgálnák. Az intézmény a kisebbségek helyzetéről jelentéseket is készítene.

A magyar pártok
Az MKP és az Összefogás még a kormányprogram nyilvánosságra hozása előtt megfogalmazta azokat a javaslatokat, amelyeket a dokumentumban szeretnének viszontlátni. A két csomagban sok az átfedés, így például mindkét párt szeretné, ha az átfogó kisebbségi törvény meghozása, a közmédia magyar műsoridejének bővítése, a területi közigazgatási rendszer felülvizsgálata és a déli autópályák, gyorsforgalmi utak további fejlesztése bekerülne a dokumentumba. A dokumentumban meg is jelenik a kisebbségi törvény témája. Az MKP ezen kívül az önkormányzati és oktatásügyi autonómia megerősítését, az Összefogás pedig a vizuális kétnyelvűség elősegítését és a regionális hivatalos magyar nyelv bevezetését látná szívesen a kormányprogramban. Mindkét párt további javaslatokat is megfogalmazott.

Zúgolódó érdekvédők
A szakmai szervezetek korábban azt hiányolják, hogy a kormányprogram kialakításának folyamatában nem vehettek részt. A munkavállalók, a munkaadók és az önkormányzatok érdekképviseleti szervezetei közös nyílt levélben kérték az Érdekegyeztető Tanács mielőbbi összehívását Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztertől. A szervezeteket nyugtalanítja, hogy a kormányprogram elfogadása előtt nem egyeztettek a munkavállalók, a munkaadók és az állam képviselői. A levél írói kiemelték, korábban a kormányprogram elfogadását mindig megelőzte a szociális partnerek tárgyalása.

Az ország öt legbefolyásosabb földművelésügyi szervezetét tömörítő Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa (RPPS) ugyancsak nyílt levélben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy kihagyták őket a kormányprogram megalkotásából. A szervezet képviselői hangsúlyozták, annak ellenére maradtak ki az egyeztetésből, hogy a mezőgazdasági minisztérium korábban azt jelezte, be akarja őket vonni a dokumentum kialakításába. „Jelenleg a rólunk, nélkülünk elv érvényesül” – nyilatkozta Emil Macho, az RPPS elnöke, és hozzátette, mindezt nem tarják korrekt eljárásnak.

Vladimír Machalík, a mezőgazdasági minisztérium szóvivője az RPPS által megfogalmazott bírálatra reagálva úgy nyilatkozott, a kormányprogram a négy kormányzó párt programjának közös pontjaiból alakult ki. Kiemelte, a választópolgárok döntöttek arról, mely pártok programját támogatják szavazatukkal. Machalík hozzátette, az egyes pártok a saját programjuk kialakítása során már egyeztettek a mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetekkel.

Az utolsó pillanatban
Az egyes minisztériumoknak április 3-áig kellett leadniuk a saját tárcájukra vonatkozó programtervezetet. A miniszterelnöknek a teljes dokumentumot április 13-ág kellett a kabinet elé terjesztenie. A kormány pedig vasárnap hajnali egy óra utánig tárgyalt a kormányprogramról. Végül a kabinet vasárnap délelőtt szavazta meg a dokumentumot. A testület részéről csak formális lépésről van szó. Az Alkotmány értelmében a kormánynak a parlamenthez kell bizalomért folyamodnia, be kell mutatnia a törvényhozás előtt a programját. Az alaptörvény szerint erre a kabinet március 21-i kinevezését követően 30 napon belül sor kell kerüljön, így a határidő utolsó napjára, hétfő 13 órára összehívott parlamenti ülésen valósul meg a bizalmi szavazás. A törvényhozás várhatóan bizalmat szavaz majd a kabinetnek, hiszen az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta koalíciónak a 150-ből 95 képviselője van, ami alkotmányozó többséget jelent. A koalíciós pártok parlamenti vezetői is úgy nyilatkoztak, bizalmat szavaznak majd a kormánynak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.