Közélet

Új kisebbségi törvény? Törölve

Pozsony | A Smer által jelölt külügyminiszter, Miroslav Lajčák szerint a Szlovákiában élő nemzetiségek jogai átlagon felüliek, ezért nincs szükség a kisebbségek jogairól szóló, átfogó törvényre. A Híd visszautasítja a tárcavezető kijelentését.
Czímer Gábor

2019. december 27. 07:00

A kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László (Híd) csak a kormányzási ciklus legvégén indította el a kisebbségek jogállásáról szóló, átfogó törvény kidolgozását. Ez a folyamat azonban már csírájában megakadt. Az előkészítésbe bevont egyik minisztériumnak, a külügyi tárcának a vezetője most elutasította az egész kezdeményezést.

„A kisebbségekhez tartozó személyek jogai Szlovákiában átlagon felüliek, a hatályban lévő törvények megfelelnek és teljes mértékben összhangban vannak Szlovákia nemzetközi kötelezettségeivel, így a szlovákiai körülmények között nincs szükség a nemzetiségi kisebbségekről szóló önálló törvényre”

– idézi a külügyi tárca közleménye Lajčák álláspontját. A közleményben továbbá azt írják, ha mégis egy ilyen jogszabály meghozásáról gondolkodnának, akkor azt széles körű szakmai vitának kell megelőznie, és ezt a vitát a megfelelő időben kell elkezdeni.

A Híd visszautasítja a koalíciós partnere által jelölt külügyminiszter állásfoglalását, és arra hívják fel a figyelmet, hogy Bukovszky több nemzetközi szervezet ajánlása és kormányhatározat nyomán kezdte el a munkát. A párt a közleményében azt írja, furcsállják Lajčák álláspontját, hiszen az üggyel foglalkozó bizottságban a külügyi tárca képviselője elfogadta a kérdéses törvény előkészítését szolgáló kormánydokumentumot, az ún. irányelveket.

„Nem meglepő, hogy a választás közeledtével a koalíciós miniszterek és parlamenti képviselők nem támogatják a kisebbségeket érintő kezdeményezéseket és intézkedéseket”

– fogalmaz a Híd közleménye. A kormánybiztos és a miniszter eltérő álláspontja ellenére a Híd az ügyben nem kezdeményez tárgyalásokat a Smerrel. 

Az új komplex kisebbségi törvény irányelveit a kormánynak is jóvá kell hagynia, csak ezt követően kezdődhet a konkrét törvényszöveg-javaslatok kidolgozása. Ezzel a feladattal a kabinetnek kell megbíznia egy minisztériumot, vagy magát a kisebbségi kormánybiztos hivatalát. A kész törvénytervezetet aztán újra jóvá kell hagynia a kormánynak és csak ez után kerülhet a parlament elé. Végül a törvényhozásnak is meg kellene szavaznia a jogszabályt.

Ez a folyamat ebben a kormányzási ciklusban már biztosan nem zárul le, hiszen, ha a kabinet el is fogadná az irányelvet, a parlament valószínűsíthetően már csak januárban ül össze, február 29-én pedig parlamenti választás következik. Kizárt, hogy az irányelveket ez alatt a néhány nap alatt paragrafusokra bontott törvényjavaslattá alakítsák és elfogadják.

A Híd ezt tudatosítva azt hangsúlyozza, az előkészítő munkára a következő kormány építhet majd. A kisebbségi törvénynek a most terítéken lévő irányelveit a következő kabinet azonban semmilyen módon nem köteles figyelembe venni, hiszen a dokumentum lényegében csak a hivatalban lévő kormány belső anyaga. Ha a külügyi tárcavezető meg is gondolná magát és a folyamatban részt vevő összes intézmény, valamint minisztérium stb. elfogadná a szöveget, annak csak politikai, vagy szimbolikus jelentősége lenne, a következő kormányra nézve jogi következménye nincs.

Egy átfogó kisebbségi törvény már jó ideje várat magára, az 1992-ben elfogadott alkotmány is számol vele. A jelenleg hivatalban lévő kormány pedig még 2016 őszén fogadott el egy ún. kisebbségi akciótervet, amelyben a kisebbségi kormánybiztos számára azt írta elő, hogy 2019 végéig dolgozza ki a kérdéses törvényjavaslatot. A jogszabály javaslat azonban egyelőre nem készült el, és a hátralévő néhány nap alatt már nem is fog elkészülni, csak az azt megelőző irányelvek elfogadása zajlik.

A késést a kormánybiztos lapunknak korábban azzal magyarázta, hogy a mostani kormányprogram nem tartalmazza egy ilyen jogszabály megalkotását, így nem volt értelme politikai támogatás nélkül elindítani a folyamatot.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.