Holnap eldől Matovič sorsa

Matovič pozíciója pár nappal ezelőtt még biztosabbnak tűnt, de a parlamenti felszólalásaival a koalíciós partnereinek egy részét is magára haragította
Pozsony |

A parlamentnek holnap kellene szavaznia Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter leváltásáról. A képviselők eddigi kijelentései alapján arra lehet számítani, hogy a szavazás szoros lesz.

Matovičot az utóbbi két és fél évben többször is megpróbálták leváltani a parlamentben, de az egyik szavazás során sem volt ennyire kiélezett a helyzet, mint most, hiszen az SaS távozása óta a kormánykoalíció elvesztette a többségét. A pénzügyminiszter távozását ráadásul éppen Richard Sulíkék kezdeményezték, és az SaS vezetőjének a Hlas képviselői segítettek, hogy elegendő aláírás gyűljön össze a rendkívüli ülés kihirdetéséhez.

Kapcsolódó cikkünk

Három szavazat hiányzik

Matovič leváltását szinte a teljes parlamenti ellenzék támogatja. A Smernek 27, az SaS-nek 21, a Hlasnak 11, az ĽSNS-nek 7, a Republikának pedig 5 képviselője van, ez összesen 71 szavazatot jelent. Biztosan csatlakozik még hozzájuk Tomáš Valášek (PS) és Miroslav Kollár (Spolu) – korábban mindketten a Za ľudí listáján jutottak be a parlamentbe, de a Matovičcsal való nézeteltéréseik miatt távoztak a párt frakciójából. Az ő támogatásukkal az ellenzéknek 73 szavazata van, de egy miniszter leváltásához legalább 76 voksra van szükség.

Repedések a koalícióban

Ami a másik oldalt illeti, a koalíciós pártok között nincs ekkora összhang. Csütörtökön még úgy tűnt, hogy a teljes koalíció kiáll majd a pénzügyminiszter mellett, de Igor Matovič két órás szónoklata után megváltozott a helyzet. A pénzügyminiszter a beszédében javarészt az SaS-t bírálta, de megjegyzéseket tett a szlovák médiára is. Azt mondta, Szlovákiában vannak olyan elfogult, progresszív értékrendű újságírók, akik előre elkészített sémák alapján próbálják manipulálni a közvéleményt, úgy, ahogy az 1930-as években Hitler propagandistái is tették.

Ezzel a kijelentésével magára haragította több párttársát is. Többek közt Kristián Čekovskýt, a parlament kulturális és médiabizottságának elnökét, aki korábban maga is újságíróként dolgozott. A közösségi oldalán azt írta, néhány politikai kommentátor valóban átlépi a konstruktív kritika határait, de Hitler újságíróihoz hasonlítani őket akkor is túlzás, ezért elhatárolódik az OĽaNO elnökének kijelentéseitől. 

 

A Markíza információi szerint a pénzügyminiszter mondatai több OĽaNO-s képviselőben is felháborodást váltottak ki, ezért elképzelhető, hogy a frakcióból néhányan tartózkodnak majd a szavazás során, Čekovskýn kívül például Monika Kozelová is.

Gyimesi György (OĽaNO) azonban kiállt a pénzügyminiszter mellett, az RTVS vasárnapi vitaműsorában azt mondta, a szlovák politikában még senki sem kapott annyi támadást az újságíróktól, mint Matovič.

Az említett képviselők tartózkodása azonban a szavazás eredményén nem változtatna, hiszen a miniszternek csak akkor kellene távoznia, ha 76-an kifejezetten a leváltási javaslat mellett szavaznának. Gyimesi megerősítette, nincsenek olyan értesülései, hogy a frakciójából bárki is támogatná az ellenzéki kezdeményezést.

Elbizonytalanodott partnerek

Matovič hasonlata a Za ľudí frakciójában is nagy port kavart. Olyannyira, hogy Juraj Šeliga, a párt képviselője azt mondta, ezek után át kell értékelnie, hogyan szavazzon.

„Jobb, ha a miniszter úr behúzza a kéziféket, mert most úgy néz ki, mindent megtesz azért, hogy ne tudjuk folytatni a koalícióban”

jelentette ki a szlovák köztévé vitaműsorában.

Megjegyezte, elvárja az OĽaNO elnökétől, hogy kérjen bocsánatot az újságíróktól.

A Denník N információi szerint korábban a Sme rodinában is voltak olyan képviselők, akik azt mondták, nem tudják, hogyan szavazzanak (például Martin Borguľa és Patrick Linhart, akik ellen jelenleg büntetőeljárás zajlik). Ennek ellenére elég valószínűtlen, hogy a Sme rodinából bárki is Boris Kollár pártelnök egyik legfőbb szövetségese ellen szavazzon.

A parlamentben vannak még olyan független képviselők, akik korábban az OĽaNO listáján kerültek be a parlamentbe, de később kiléptek a frakcióból. Közéjük tartozik Ján Mičovský, Martin Čepček és Katarína Hatráková, de minden bizonnyal ők is kiállnak majd a korábbi pártelnökük mellett.

Tarabáék kezében

Minden jel arra utal tehát, hogy a döntés annak a három független képviselőnek a kezében van, akiket a médiában csak a Taraba-féle csoportként emlegetnek. Konkrétan Tomáš Tarabáról, Štefan Kuffáról és Filip Kuffáról van szó, akik a 2020-as választáson az ĽSNS színeiben jutottak be a törvényhozásba, de idővel ők is kiléptek a frakcióból. Jelenleg mindhárman a parlamenten kívüli Život nevű pártban politizálnak. Tarabáékról általánosságban elmondható, hogy az utóbbi két évben alapvetően ellenzéki csoportosulásként viselkedtek a szavazások során, azonban az utóbbi hónapokban többször is támogatták a koalíciót a kulcsfontosságú javaslatok esetében, például a Matovič-féle családtámogatási csomag elfogadásakor is.

 Tomáš Taraba

A három képviselő a pénzügyminiszter leváltásával kapcsolatban először azt mondta, nem fogják támogatni azt. Taraba ezt azzal magyarázta, hogy ha Matovič kikerülne a képből, akkor az SaS újra visszatérne a kormányba, ez pedig csak tovább csökkentené az előrehozott választás esélyét, ő viszont mindenképpen azt szeretné, ha ez a kormány mihamarabb feloszlana. A parlamentben ezért sok bírálatot is kapott, az ellenzéki képviselők azzal vádolták őket, hogy titkos háttéralkut kötöttek a koalícióval, és csak ők tartják életben a Heger-kabinetet.

Mária Kolívová (SaS) a visszatéréssel kapcsolatban vasárnap azt mondta, nem tartja valószínűnek ezt a lehetőséget, azt azonban nem zárta ki, hogy a pénzügyminiszter távozása esetén legalább tárgyalnának róla.

Titkos háttéralkuk?

Taraba az ellenzék kritikájára úgy reagált, ha Richard Sulík ígéretet tesz arra, hogy támogatni fogja az előrehozott választást, akkor cserébe ők is segítenek leváltani az OĽaNO vezetőjét. Hogy pontosan Tabara mit értett az előrehozott választás támogatása alatt, azt egyelőre nem pontosította. Elképzelhető, hogy arra a javaslatra célzott, amelyet a Sme rodina képviselői terjesztettek be, és amelynek értelmében parlamenti szavazással vagy népszavazással is le lehetne rövidíteni a választási ciklust. A dokumentumot nemrégiben fogadta el a plénum első olvasatban, de csak a következő ülésen szavaznak a második és a harmadik olvasatról.

Matovič nem sokkal később egy újabb elmélettel állt elő a közösségi oldalán. Egy titkos háttéralkuról írt Sulík és Tarabáék között, amelynek értelmében ha a Život képviselői támogatják az ő leváltását, akkor cserébe Sulíkék támogatják Roman Mikulec (OĽaNO) leváltását.

 

A belügyminisztert azt utóbbi napokban sok kritika érte a határon kialakult illegális migrációs hullám miatt, a Smer pedig már jelezte, ismét megpróbálják leváltani Mikulecet. A Hospodárske Noviny információi alapján ebben Tarabáék is a segítségükre lehetnek. Sulík azonban cáfolta ezt az elméletet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?