Az SaS kezdeményezte Matovič leváltását

Igor Matovič Richard Sulík

Az SaS összegyűjtötte a szükséges képviselői támogató aláírásokat egy rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, melyen Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter visszahívásáról fognak tárgyalni – tájékoztatott Anna Zemanová, a párt frakcióvezetője. Az indítványt 32 képviselő írta alá, az SaS-en kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek független képviselő, valamint a Hlas 9 képviselője. A házszabály szerint Boris Kollár (Sme rodina) házelnöknek hét napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést.

„Matovič nem az állampolgárok érdekei szerint látja el a feladatait. Pénzügyminiszteri tevékenysége során alkotmánysértést és törvénysértést követett el, és aláássa a polgári társadalom közfunkciók tisztességes és felelősségteljes betöltésébe vetett hitét” – áll az SaS indoklásában. A párt szerint Matovič az ötleteivel feldúlja az államháztartást és nehezíti a kormány munkáját, nem tartja magát az alkotmányos és törvényes keretekhez, és ezzel árt a demokratikus jogállamnak és a polgári társadalomnak.

A liberális párt leszögezte, nem személyes okok állnak a leváltás kezdeményezése mögött, hanem alkotmányos, törvényi és politikai okok.

Zemanová elmondta, az indítvány támogatása ügyében először a kormánypárti oldalról korábban távozó képviselőket keresték meg, a szélsőséges képviselők megszólítását pedig kizárták. A Hlas-SD képviselőinek támogatását Zemanová azzal magyarázta, hogy Peter Pellegriniék reagáltak a nyilvános ajánlatra, az SaS pedig elfogadta azt.

Matovič azzal reagált a leváltási kezdeményezésre, hogy az SaS kapcsolatba lépett a maffiával. Szerinte a lépés azt mutatja, hogy a választás után „mindenféle szégyenérzet nélkül csatlakoznak a smeresekhez”, vagy a Hlashoz. „A következő választás arról fog szólni, hogy ki követ el árulást és áll össze a maffiával, és kiknek lehet elhinni, hogy sosem csatlakoznak olyan emberekhez, akik teljesen szétlopták az országot és a lelkükön szárad Ján és Martina halála. Az OĽaNO sosem köt koalíciót sem a Smerrel, sem az átkeresztelt Smerrel” – mondta Matovič.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője kijelentette, csalódott az SaS eljárása miatt, szerinte bosszúról van szó. Ő is azt hangoztatta, hogy a liberálisok „szégyen nélkül” szövetkeztek azokkal, akik „éveken át ártottak az országnak és szétlopták a közpénzeket”.

Pellegrini Matovič leváltását az egyik fontos lépésnek nevezte ahhoz, hogy véget érjen a kaotikus kisebbségi kormányzás és lehetőség nyíljon az előrehozott választásról szóló tárgyalásokra. Hozzáfűzte, hogy a szavazáskor ráadásul kiderül, ki támogatja Matovič maradását a miniszteri poszton.

Pellegrini az ország felforgatásával vádolja Matovičot, szerinte a nyilatkozataival megosztja a társadalmat, a hazugság nála munkaeszköz, káoszt vitt az állam irányításába. Emellett a Hlas elnöke szerint Matovič az embereknek nyújtott segítség fölé helyezte a háborút, a Hlas elnöke itt a járványra és az energiaválságra is utalt. Hozzátette, hogy Matovič politikai reklámnak és saját politikai ambíciói valóra váltásának tekinti a köz szolgálatát. „A jogállam az ő felfogása szerint arra való, hogy az OĽaNO megfélemlítse és üldözze az ellenzéket” – jelentette ki Pellegrini.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?