Eltörölhetik a nemváltoztatást egyszerűsítő rendeletet

Az Életünk a tét kezdeményezés tagjai szerint a kormány nem teljesíti az ígéreteit az LMBTQ+-közösség életminőségének javításáról.
Pozsony |

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök eltörölné azt a nemváltoztatást egyszerűsítő rendeletet, amellyel jelentősen megkönnyítenék a transznemű emberek életét – állítja az Életünk a Tét (Ide nám o život) kezdeményezés. A kormányfő nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információkat, pusztán azt üzente, összehívja a rendeletet előkészítő bizottság tagjait.

A rendelet lényege, hogy nemváltozatás esetén egységesítené az orvosi szakvélemény kiadásával kapcsolatos eljárásokat. Ezzel gyakorlatilag sebészeti beavatkozás nélkül tennék lehetővé a transznemű emberek számára a vezetéknév, keresztnév és születési szám megváltoztatását.

A rendelet jóváhagyása volt az egyik utolsó intézkedése a januárban leköszönő Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszternek. A tárcavezető egyébként már 2022 áprilisában is aláírta a dokumentumot, de akkor főként az OĽaNO képviselőinek nyomására felfüggesztette az érvényességét. A távozása előtt azonban úgy döntött, ismét hatályba helyezi.

Heger nyomás alatt

Lengvarský lépése ismét nagy port kavart. Az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek egy része márciusban felszólította Hegert (aki időközben átvette az egészségügyi tárca vezetését), hogy vonja vissza a vitatott intézkedést.

Az Életünk a tét kezdeményezés kedden arra figyelmeztetett, hogy Heger állítólag hajlandó lenne visszavonni a rendeletet. Azt nem árulták el, hogy kitől szerezték az információt, elmondásuk szerint a kormányhivatalban és az egészségügyi minisztériumban dolgozó, megbízható forrásoktól értesültek. Roman Samotný, a kezdeményezés egyik alapítója, az egykori Tepláreň bár tulajdonosa (itt történt tavaly a pozsonyi kettős gyilkosság, amely során két fiatal férfit öltek meg a nemi identitásuk miatt) hangsúlyozta, hogy ez a lépés szembemenne Heger korábbi ígéretével a LMBTQ+ személyek életminőségének javításáról.

Jogi káosz?

Andrej Kuruc pszichológus szerint az intézkedés katasztrofális következményekkel járna a transznemű emberek egészsége és biztonsági szempontjából.

A rendelet nélkül nem lesz egyértelmű, mi alapján kellene eljárniuk az anyakönyvi hivataloknak, és nagy a valószínűsége, hogy emiatt egyáltalán nem foglalkoznának a transznemű emberek nemváltoztatásával kapcsolatos kérvényekkel, vagy pedig a kényszerű kasztráció és sterilizáció alkotmányellenes gyakorlatához ragaszkodnának, ahogy az a rendelet elfogadása előtt is zajlott

nyilatkozta a szakember, aki az inPoradňa nevű, az LMBTQ+ személyeknek pszichológiai segítséget nyújtó portál munkatársa. Elmondása szerint sok transznemű ember kereste fel a portált, és fejezte ki bizonytalanságát a kérvényekkel kapcsolatban. A pszichológus állítja, az ehhez hasonló helyzetek miatt romlik a transznemű személyek mentális egészsége, amihez még hozzájárul a munkapiacon elszenvedett negatív diszkrimináció is.

„Rettegnek a növekvő gyűlölet miatt, féltik az életüket”

– tette hozzá Kuruc.

Összeül a bizottság

Az elhangzottakra Heger hivatala is reagált. Matej Neumann, a kormányfő szóvivője azt üzente, komolyan foglalkoznak a nemi kisebbségek élethelyzetével. Példaként azt a törvényjavaslatot említette, amelyet múlt héten hagyott jóvá a kormány, és amelynek értelmében bárki kérvényezheti a közjegyzőnél, hogy egy hozzá közel álló személy döntéseket hozhasson a néveben a nehéz élethelyzetekben (az azonos nemű párokra is vonatkozik a törvény). Ami pedig az egészségügyi tárca rendeletét illeti, a szóvivő szerint ez egyre inkább politikai témává válik, ami gátolja, hogy szakmai megoldás születhessen az ügyben.

„Olyan megoldást akarunk, amelyek nem csak papíron lesznek megfelelőek, hanem a gyakorlatban is megvalósíthatók lesznek

olvasható a lapunknak küldött közleményben. Éppen ezért Heger összehívja annak a szakmai bizottságnak a tagjait, akik kidolgozták a nemváltással kapcsolatos rendeletet, valamint azokkal a miniszterekkel is egyeztetni fog, akik jelezték a fenntartásaikat.

"A találkozók célja az lesz, hogy szakmai, és főként a gyakorlatban is megvalósítható megoldás szülessen”

– zárta a kormányszóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?