Közélet

Bukovszky: A kisebbségi önkormányzatok fele nem tájékoztat a nyelvi jogokról

Az ún. kisebbségi önkormányzatok fele nem tájékoztatja a lakosokat a nemzeti kisebbségeket megillető nyelvhasználati jogokról. Erről hétfőn (október 14.) számolt be a TASR hírügynökségnek Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, miután egy munkaértekezlet keretében találkozott a mezőlaborci járásbeli (okres Medzilaborce), ún. kisebbségi községek polgármestereivel.
TASR

2019. október 16. 09:45

Bukovszky László
Bukovszky László - Somogyi Tibor felvétele

Bukovszky hozzátette: ami a törvény gyakorlati alkalmazását illeti, az idei eredmények mérsékelten jobbak a két évvel ezelőttieknél, de az érintett községek fele továbbra sem érvényesíti a jogszabályt.

A kormánybiztos rámutatott: a közigazgatási szervek törvényből adódó kötelessége, hogy tájékoztassák az állampolgárokat a nyelvi jogaikról, akár az adott község honlapján, akár a községi hivatal előtt vagy a hivatalban felállított hirdetőtáblán. „Sajnos meg kell állapítanunk, hogy a községek csaknem 50 százaléka, függetlenül az egyes nyelvektől, nem teljesíti ezt a kötelességét” – figyelmeztetett Bukovszky.

A kormánybiztos további hiányosságokra is rámutatott, mégpedig az életveszélyre, illetve egyéb veszélyekre figyelmeztető feliratok terén. „Az ún. kisebbségi községekben minden ilyen információt fel kell tüntetni az adott kisebbség nyelvén is” – hívta fel a figyelmet.

Bukovszky szerint sok hivatalból hiányoznak a kétnyelvű hivatalos űrlapok is. „Ezen a téren a legnagyobb a hiányosság a roma, az ukrán és a ruszin nyelv esetében. A magyar nyelv ebből a szempontból előnyösebb helyzetben van” – tette hozzá.

A kisebbségi önkormányzatok képviselőivel való találkozók célja Bukovszky szerint nem csupán az, hogy rámutasson a nyelvi jogok betartása terén felmerülő hiányosságokra, hanem elsősorban a módszertani és szakmai jellegű segítségnyújtás. Ezzel összefüggésben rámutatott: a kétnyelvű űrlapok hiánya esetén az önkormányzatok segítségére lehetnek a terminológiai szótárak, illetve a kormánybiztos hivatalának keretében működő nyelvi munkacsoportok is.

Bukovszky következő lépése az lesz, hogy felszólítja a több mint 600 szlovákiai kisebbségi község önkormányzatát, hogy meghatározott határidőn belül orvosolják a konkrét hiányosságokat. „Az önkormányzatok kötelesek jelezni felénk, hogy mikor orvosolják a hiányosságokat. Amennyiben ez nem történik meg, szükségessé válhat a bírságolás” – mondta Bukovszky, hozzáfűzve: a szankcionálást ő maga a legvégső megoldásnak tekinti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!