Tiltva van a magyar nyelv a javítóintézetben

A javítóintézetek lakói sok esetben kevesebb joggal rendelkeznek, mint a börtönbüntetésüket töltő felnőttek (Forrás: Főügyészség)
Pozsony |

A hollópataki (Mlynky) reedukációs központban, azaz javítóintézetben az egyik gyereknek megtiltották, hogy magyarul telefonáljon a húgával, hívta fel rá a figyelmet Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke, aki az ügyet a kisebbségi kormánybiztos elé utalja.

Zuzana Hozová, a Főügyészség ügyésze adta ki azt a jelentést, amelyben részletesen beszámol a javítóintézetek súlyos hiányosságairól, az ott tapasztalt törvénysértő állapotokról. A dokumentum több konkrét jogsértő esetet is felsorol, eszerint a hollópataki (Mlynky) reedukációs központban, azaz javítóintézetben az egyik gyereknek megtiltották, hogy magyarul telefonáljon a húgával. A jelentés azt írja, hogy mivel a fiatalabb lánytestvér nem beszél jól szlovákul és fogyatékkal él, ezért az intézetben lakó testvére az anyanyelvén, magyarul beszélt hozzá. A nevelő ekkor azonnal arra utasította az intézetben lévő gyereket, szakítsa meg a telefonhívást. A dokumentum szintén említést tesz arról, hogy a kassai javítóintézetben a roma ajkú gyerekeknek eleve tilos az anyanyelvükön beszélniük a hozzátartozóikkal. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének értelmében azonban a gyerekeknek joguk van a hozzátartozóikkal az anyanyelvükön beszélni.

A jelentésnek a hollópataki esetre vonatkozó részére Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke hívta fel a figyelmet. „A nem szlovák gyermekek helyzete még a többségi gyerekekéinél is kilátástalanabb, hiszen nemhogy nem kapnak anyanyelvükön szakmai támogatást (nevelő, pszichológus, tanár), de esetenként saját családjukkal sem beszélhetnek anyanyelvükön” – írja közösségi oldalán az alelnök. Orosz a kisebbségi kormánybiztos hivatalánál indítványozza, hogy az ügyben vizsgálat induljon, de rámutat, a vonatkozó jogszabályok módosítására is szükség van. Majd a kormányfőt, Robert Ficót bírálja, aki szerinte a valós problémák megoldása helyett a saját és a környezete korrupciós ügyeinek szőnyeg alá söprésével foglalkozik.

A javítóintézetekben uralkodó állapotokról szóló részletes cikkünket ide kattintva olvashatják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?