Az MKDSZ átnevezésével alakul újjá a Híd

Sólymos László szerint a tőketerebesi járási szervezeten kívül a Híd-platform összes járási elnöke ki fog lépni a Szövetségből (TASR-felvétel)
Pozsony |

Miután a Híd kedden kilépett a Szövetségből, csütörtökön önálló pártként alakul újjá. A formáció ismételt létrejöttéhez a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget (MKDSZ) nevezik át Híddá. Gyimesi György, akinek a személye miatt a Híd-platformjának egyes képviselői távoztak, cáfolja, hogy a meggyengült Szövetséget az OĽaNO listájára szeretné vinni.

A Híd csütörtökön délután fél háromtól a pozsonyi Hotel Saffronba hívta össze az újjáalakuló párt közgyűlését. Itt az MKDSZ-t nevezik majd át Híddá, előreláthatóan délután fél ötkor sajtótájékoztatón ismertetik a lépés részleteit. Az MKDSZ elnöke formálisan Fehér Csaba, aki ugyan 2021-ben csatlakozott a szövetséghez, de jogilag nem számolta fel a pártját.

Egyelőre nem világos, hogy a Szövetségből való kilépés után az eddigi Híd-platform tagságának mekkora része távozik a közös pártból. Míg a platform eddigi vezetője, Rigó Konrád arról beszél, testületileg távoznak, addig Forró Krisztián (MKP-platform) a Szövetség elnöke szerint csak néhány hidas lépett ki, míg maga a Híd-platform a pártban maradt. Szerdán még a nyilvánosság számára nem volt világos, milyen arányban távoztak a Szövetségből a Híd tagjai. Az utóbbi formáció vezetői, Sólymos László és Rigó Konrád szerint vannak olyan megyei képviselők, akik belefáradtak a támadásokba, nem akarják, hogy leárulózzák őket, ezért maradnak a Szövetségben. A Tőketerebesi járási szervezeten kívül a Híd-platform összes járási elnöke ki fog lépni a Szövetségből, mondta a Napunknak Sólymos László.

Az újjáalakuló Hídnak továbbá minden bizonnyal nem lehet pontosan ugyanaz a megnevezése, mint amit a formáció a Szövetség megalapítása előtt viselt. A Híd ugyanis az egységes párt létrejöttével megszűnt. A szlovák párttörvény értelmében pedig egy politikai formációnak nem lehet olyan nevet adni, amely azonos egy korábban regisztrált párt megnevezésével.

Szövetség az OĽaNO-ban?

Ahogy arról beszámoltunk, a Híd azért lépett ki a Szövetségből, mert az MKP-platform a tiltakozásuk ellenére a párt parlamenti választásra állított jelöltlistájára vette Gyimesi Györgyöt. Az MKP szerint a Híd nem szólhat bele, kiket vesznek a listára, a Híd viszont szélsőségesen populista politikusnak tartja Gyimesit, akitől élesen elhatárolódtak. Gyimesi az OĽaNO listáján pótképviselőként jutott a parlamentbe, ahol az eddigi védelmi miniszter Jaroslav Naď (korábban OĽaNO, most Demokraták) helyén ült. Most azonban, hogy a Eduard Heger kormányát az Ódor Lajos szakértői kabinetje váltja, Naď visszaül a parlamentbe, ahonnan így Gyimesi kiesik. Itt fontos megjegyezni, hogy a törvényhozásnak már csak egy rendes ülése lesz.

Gyimesivel kapcsolatban Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke Facebook-oldalán azt írja, úgy tűnik, az OĽaNO listáján parlamentbe jutott képviselőnek az volt a feladata, hogy szétverje a Szövetséget. Egyben állásfoglalásra szólította fel az ügyben Gyimesit, aki azonban ezt válaszában konspirációnak nevezte. Lapunknak Gyimesi ugyancsak arról beszélt, pletykának tartja mindezt. „Kizárom, hogy azért érkeztem volna a Szövetséghez, hogy a párt maradékát az OĽaNO listájára vigyem” – jelentette ki, és arra emlékeztetett, Igor Matovič frakciójából való távozásakor arról beszélt, nem fog az OĽaNO listáján indulni. Ugyanakkor azt is hozzátette, nem tagja a Szövetségnek és a választásokig nem is tervez belépni, így nincs ráhatása arra, hogy a párt miként dönt Matovič mozgalmával való esetleges együttműködésről. De rámutatott, a Szövetség többször leszögezte, önállóan indul a választáson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?