Közélet

Kedvező bírósági döntés született a kétnyelvűség mellett, elmarasztalták a hivatalt

Érsekújvár | Bírósági döntés született arról, hogy a magyar településeken az anyakönyvi hivatalok kötelesek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok formanyomtatványain magyarul is feltüntetni minden adatot. A döntés jogerős.
author
Czímer Gábor

2020. szeptember 7. 07:30

Egy magánszemély a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat segítségével indított bírósági pert amiatt, hogy az érsekújvári anyakönyvi hivatal nem volt hajlandó feltüntetni a születési anyakönyvi kivonaton szereplő személyes adatait magyarul is. Több éve fennálló probléma, hogy maga a formanyomtatvány ugyan kétnyelvű, de a konkrét adatokat csak szlovák nyelven töltik ki az anyakönyvi hivatalok. Bár néhány esetben a kisebbségi kormánybiztoshoz benyújtott panasz alapján a hivatalok felhagytak a törvénysértő gyakorlattal, rendszerszintű megoldás nem született. A Nyitrai Kerületi Bíróság most azonban úgy döntött, hogy az érsekújvári hivatal megsértette a magánszemély jogait, és a kivonaton az egyes adatokat magyarul is fel kell tüntetni. A törvényszék szerint azzal, hogy az állami intézmény nem adta ki a kétnyelvű adatokkal kitöltött iratot, megsértette a magánszemély saját dokumentumaihoz való jogát, ami egyúttal a magánélethez való jogát is sérti. Az ítélet ellen az érsekújvári intézmény nem fellebbezett, így az jogerőre emelkedett. Ha a hivatal a következőkben újra megtagadja a magyar adatokkal kitöltött iratok kiállítását, az ügyet újra perre lehet vinni. Ebben az esetben azonban már a bíróság bírságot is kiszabhat az intézmény számára.

A törvényszegés abból adódik, hogy az IS CISMA névre hallgató központi informatikai rendszer, amely segítségével az anyakönyvi kivonatokat készítik, nem tartalmazza az adatok magyar nyelvű bevitelének lehetőségét. Az érsekújvári hivatal az ügy során meg is kereste a rendszer működtetéséért felelős belügyminisztériumot, amely azonban arra hivatkozott, nincs pénze arra, hogy a magyar adatbevitel lehetőségét is beépíttessék a szoftverbe. Ezzel kapcsolatban Szekeres Klaudia, a magánszemélyt képviselő jogász lapunknak elmondta, amikor 2015-ben bevezették az elektronikus anyakönyveket, csak szlovák verzióban készítették el az erre használt információs rendszert. Mindez annak ellenére történt így, hogy akkor már rég hatályos volt a kisebbségi nyelvhasználati törvény azon módosítása, amely alapján a nemzetiségek által legalább 20 százalékban lakott településeken kétnyelvűen kötelesek kiállítani az anyakönyvi kivonatokat, ha azt a polgár úgy kéri. A kisebbségi nyelvhasználati törvény erre vonatkozó rendelkezése 2011. július 1-én lépett hatályba.

„Azt hiszem, kilenc év bőven elég volt, hogy toleráljuk a fennálló törvénysértő helyzetet. Ideje, hogy Szlovákia eleget téve nemzetközi kötelezettségeinek is előkerítse az erre szükséges anyagi fedezetet”

– véli Szekeres ügyvédnő.

A bírósági ítélet is emlékeztet arra, hogy a kisebbségek által lakott településeken a hivatalok kötelesek kétnyelvűen, szlovák és kisebbségi nyelven írt dokumentumokat kiállítani. Elsősorban a születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatról, engedélyekről, felhatalmazásokról, igazolásokról, állásfoglalásokról és hivatalos közleményekről van szó. A kétnyelvű dokumentumokra nem csak a kisebbségi nyelv országon belüli státuszának elismerése végett van szükség, de sokszor gyakorlati hasznuk is van. Így például a magyarországi ügyintézés során egy szlovák-magyar kétnyelvű dokumentumot biztosan elfogadnak, míg az egynyelvű szlovák változat esetében előfordul, hogy annak hitelesített fordítását is kérik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.