2050-ben árnyékban 45 fok lesz

Pozsony. Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az utóbbi két évben: Szlovákiában az utóbbi száznegyven évben nem volt olyan meleg, mint 2000-ben. A Markiza.

Pozsony. Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az utóbbi két évben: Szlovákiában az utóbbi száznegyven évben nem volt olyan meleg, mint 2000-ben. A Markiza.sk öszszeállítása szerint az utóbbi száz év alatt az évi átlaghőmérséklet 1,1 fokkal emelkedett, a csapadék mennyisége azonban 1 százalékkal lett kevesebb, ez a levegő nedvességtartalmának ötszázalékos csökkenésével járt, főleg az ország délnyugati területein.

A globális felmelegedést már senki sem vonja kétségbe. Érdekességnek számít, ugyanakkor megdöbbentő, hogy a Kilimandzsáró hava javarészt eltűnt: a jégréteg ma már csupán az ötöde a múlt század elején tapasztaltnak. Az Alpok gleccserei is gyorsabban olvadnak már, mint ötven évvel ezelőtt, az Antarktisz jégtakarójáról pedig eddig soha nem látott méretű tömb szakadt le. A főbűnös a széndioxid növekvő mennyisége a légkörben. Csak az Egyesült Államokban (USA) évente átlag 20 tonna szén-dioxidot termel egy lakos, a fejlődő államokban egy főre ennek csupán huszadrésze jut. Az USA ugyancsak az élen jár az energiafelhasználásban és a szeméttermelésben is: a világ levegő-, víz- és talajszennyezésének negyedrészéhez járulnak hozzá, bár a világ lakosságának csupán az öt százalékát teszik ki.

Szlovákiában a jövőben főleg télen és délen lehet majd észrevenni a változást: az év hidegebbik felére több csapadék jut majd, tavasszal emelkedik a folyók szintje, ősszel viszont csökkenhet majd. A szakemberek szerint Kelet-Szlovákiában ezért fokozatosan szárazságtűrő növények termesztésére kellene áttérni. Árvában viszont egyre inkább meghonosodik például a kukorica. Télen egész Dél-Szlovákia hó nélkül marad majd, sőt az ország középső részén található sípályák tulajdonosai is problémák elé nézhetnek. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy nem szabad lebecsülni a globális felmelegedést. Elképzelhető, hogy hamarosan bő és szűk esztendők váltogatják majd egymást, a mezőgazdaság ugyanis sebezhetőbbé válik a hirtelen fagyok vagy hőhullámok hatására. Az sem kizárt, hogy a felmelegedés hatására nálunk eddig ismeretlen, trópusi eredetű betegségek ütik fel a fejüket, például a malária. 2050-ben a 45 fokos nappali hőmérséklet normálisnak tűnhet majd. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?