Esélyesként vág neki a Nemzetek Ligájának a szlovák válogatott

Bénes.2024szeptember

Csütörtökön a szlovák válogatottat is soraiban tudó C divízió 1. csoportjában indul útnak először a labda a labdarúgó Nemzetek Ligája negyedik idényében, amelynek lebonyolításában újabb változtatásokat hajtottak végre.

Az újítások továbbra is azt a célt szolgálják, hogy a tét nélküli felkészülési mérkőzések helyett kiélezett meccseket vívjanak a nemzeti csapatok. Így ettől az évtől kezdve az A divízió négy csoportgyőztese negyeddöntőben méri össze tudását a második helyzettekkel, és nem csak egy négyes döntőben dől majd el, hogy ki nyeri a sorozatot. Szintén változást jelent az A és B, illetve a B és C divízió közötti osztályozós párharcok megjelenése. A felsőbb osztály harmadik helyezettjei már nem számítanak biztos bennmaradónak, mivel osztályozós párharcot vívnak az alsóbb divízió egyik második helyezettjével. Az utolsók ugyanúgy kiesnek, az elsők pedig feljutnak, mint a korábbi szezonokban.

A Nemzetek Ligájával, ha közvetetten is, de megkezdődik a 2026-os világbajnokság selejtezősorozata. A sorozatból közvetlenül nem lehet kijutni a sportág csúcseseményére, csupán négy pótselejtezős helyet osztanak ki. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes szerzi meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és pótselejtezőt érő második helyén sem. Ez elsősorban a magyar válogatottnak kedvez, amely egyszerűbben végezhet úgy, hogy garantált legyen számára a pótselejtező.

Bénesék a favoritok

A szlovák válogatott Svédországgal, Azerbajdzsánnal és Észtországgal szerepel a C divízió 1. csoportjában. Ebben a négyesben egyértelműen az Európa-bajnokságon jó teljesítményt nyújtó Szlovákia a leg-esélyesebb a feljutásra. Az azeri–svéd találkozó már 18 órakor kezdetét veszi, Francesco Calzona csapata pedig az összes többi csütörtöki NL-meccsel együtt 20.45-kor kezdi meg szereplését Észtországban az új idényben.

A szlovákok sikerére mindössze másfélszeres pénzt fizetnek a bukmékerek, de a papírformát nem mindig egyszerű eredményre váltani. „Nagyon várom már az új válogatott-szezont. Talán olyan ellenfelek várnak ránk, akik nem tartoznak Európa élmezőnyéhez, az esélyek alapján mi vagyunk a jobbak, de ezt még be kell bizonyítanunk a pályán is. Ez a célunk a Nemzetek Ligájában. Az elvárások magasak velünk szemben, hiszen jó játékosaink vannak, erős csapat vagyunk. Amióta az új szövetségi kapitánnyal dolgozunk, jó focit kezdtünk el játszani. Ezt az Európa-bajnokságon is megmutattuk. Azokra a teljesítményekre kell tovább építkeznünk. Bízom benne, hogy mind jó hangulatban és felkészülten érkeztünk” – mondta az észtek elleni meccs előtt Bénes László. A Balti-tenger keleti partján fekvő ország válogatottjával a szlovákok a 2006-os világbajnokság selejtezőiben találkoztak legutóbb, és a tallinni 2:1-es győzelem után Pozsonyban 1:0-ra tudták felülmúlni ellenfelüket.

Hiányzók itt és ott

A szakmai stáb nem számíthat az edzőtábor alatt megsérülő Ivan Schranz játékára, aki ötödmagával az Eb gólkirálya lett. A térdével bajlódó futballista távollétében a szakértők szerint a prágai Spartával BL-be jutó és már 5 gólnál járó Lukáš Haraslín vagy a slovanos Dávid Strelec kerülhet be a kezdőbe, bár ehhez minden bizonnyal Róbert Boženíknek is lesz egy-két szava. Ennél komolyabb problémát okozhat Calzonának a védelem összeállítása, hiszen Peter Pekarík klub nélküliként kapott meghívót, míg Milan Škriniar még egy percet sem kapott idén a PSG-ben.

Észtország a Nemzetek Ligája előző szezonját a D divízióban töltötte, ahol viszont százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg csoportját Málta és San Marino előtt. A válogatott legértékesebb játékosa a spanyol élvonalbeli Valladolidban légióskodó Karl Hein. A 22 éves kapus eddig végigvédte csapata mind a négy bajnokiját, ám legutóbb 7 gólt kapott a Barcelona ellen, így nem a legjobb passzban utazott haza az NL-meccsekre. Jürgen Henn szövetségi kapitány viszont nem számíthat korábbi alapcsapatából Henrik Ojamaara, aki visszavonult, és a támadósor egy meghatározó emberére, Henri Anierre, aki sérüléssel bajlódik. „Az a játékos, amely egy külföldi bajnokságban szerepel, egy kis előnnyel indul nálam. Azok, akik pályára lépnek, a lehető legjobb erőállapotban kell hogy legyenek, ez az ilyen mérkőzéseken a legfontosabb. Nagy a konkurencia a középpályánkon” – beszélt csapata helyzetéről a 37 éves észt szakember.

A mérkőzésen, amelyet a cseh Sport 1 élőben közvetít, a szlovén Matej Jug lesz a játékvezető, a VAR-szobában pedig honfitársa, Nejc Kajtazovic hoz majd döntéseket.

NEMZETEK LIGÁJA

A csütörtöki program

A divízió, 1. csoport – 20.45: Portugália–Horvátország, Skócia–Lengyelország.

4. csoport – 20.45: Dánia–Svájc, Szerbia–Spanyolország.

C divízió, 1. csoport – 18.00: Azerbajdzsán–Svédország; 20.45: Észtország–Szlovákia.

3. csoport – 20.45: Fehéroroszország–Bulgária, Észak-Írország–Luxemburg.

D divízió, 1. csoport – 20:45 San Marino–Liechtenstein.

(MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?