Iskola utca

Regionális kincsek tankönyve

A Szenci Városi Múzeum épületében mutatták be ünnepélyesen a háromköte- tesre tervezett, A síkságtól a hegytetőig helytörté- neti tankönyvsorozat második részét, Történelem I.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 9. 18:00

A Szenci Városi Múzeum épületében mutatták be ünnepélyesen a háromköte- tesre tervezett, A síkságtól a hegytetőig helytörté- neti tankönyvsorozat második részét, Történelem I. címmel.

Szenc Pozsony megye egyetlen városa, melyben példaértékűen nekifogtak tananyagként feldolgozni a régió természeti, kulturális örökségét és kincseit. Az első kötet 2015-ben jelent meg Fedor Peter professzor, a Komenský Egyetem Természettudományi Karának oktatója szerkesztésében, és a régió ökológiájával, természeti kincseivel, állat- és növényvilágának bemutatásával foglalkozott.

Az új kötet a régió történelmét, hagyományait, néprajzi szokásait, híres személyiségeit, emlékhelyeit mutatja be az őskortól a felvilágosodás koráig. A kötet szerkesztője Strešňák Gábor, a városi múzeum vezetője, aki összefogta a történészekből, néprajzkutatókból, pedagógusokból, levéltárosokból és régészekből álló szerzői gárdát, amire nagy szükség is volt, hiszen mindenki a saját korszakát, kutatásait és érdeklődési körét tartotta fontosnak, érdekesnek, a rengeteg információt azonban a gyerekek számára érthető és érdekes formában kellett feldolgozni. A munka érdekessége volt az is, hogy magyar és szlovák szerzői gárda írta a könyvet, többször egyeztetni kellett a kifejezéseket, hogy ne okozzanak se gondot, se sértődést, se történelmietlenítést a kötetben, hiszen a magyar változat a magyar iskolákba, és tartalmilag ugyanaz a szlovák nyelvű változat a szlovák iskolákba kerül.

Iskolánk, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola már az elmúlt évben próbaoktatáson tanította a regionális nevelés tantárgyat a hatodik évfolyamban, ezzel előre is tesztelve a kötetbe kerülő anyagot. A tesztelés során kiderült, hogy a hatodik évfolyam nem megfelelő a regionális nevelés tananyagának oktatására, mert az évfolyam háttértudása történelemből nem elegendő, folyamatosan meg kellett magyarázni a történéseket, eseményeket, fogalmakat, mert a tanulók a tananyagban még nem tartanak a regionális nevelés oktatásához kívánt szinten. Ezért jövőre a most megjelent tankönyvet a hetedik évfolyamban vezetjük be. Természetesen csak akkor, ha nem nyirbálják tovább a felhasználható órák számát...

A tankönyvet Dr. Radoslav Ragač, az SZK Kulturális Minisztériuma Kulturális örökség osztályának igazgatója méltatta, Pavol Frešo és Németh Gabriella Pozsony megye, valamint Karol Kvál polgármester Szenc város nevében köszönte meg a szerzők munkáját.

A magyar változat az iskolaügyi minisztérium A nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók regionális és multikulturális nevelése pályázatán elnyert támogatás segítségével került ki a nyomdából. Mivel annyi sok érdekességet tartalmaz Szenc és környékének hagyományaiból, történelméből, a felnőttek – akik szeretnék jobban megismerni régiójukat – is megvásárolhatják a Szenci Városi Múzeumban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

Marek Krajčí

Krajčí: romlik a járványhelyzet Szlovákiában

Ján Mikas

Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

buszbaleset csehország

Súlyos buszbaleset történt Csehországban, 25 gyerek megsérült

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.