Hasznos tanács

Szlovák gondozók és ápolók Ausztriában

A magasabb fizetés reményében sok nő vállal munkát Ausztriában – időseket, betegeket gondoznak, ápolnak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 17. 19:00

A magasabb fizetés reményében sok nő vállal munkát Ausztriában – időseket, betegeket gondoznak, ápolnak. Rendszerint valóban többet keresnek, mint Szlovákiában, ám a munkaközvetítő ügynökségek ígéretei sokszor eltérnek a valóságtól, lelki és fizikai szempontból egyaránt nehéz munkáról van szó.

Aki nem tud németül, alacsonyabb fizetésre számíthat, de aki szorgalmas, kommunikatív, jól beszéli a nyelvet, jó a fellépése, akár 70–90 euró napidíjat is kérhet. Megfelelő szakképesítéssel és gyakorlattal akár 15 eurót is számlázhatnak óránként, illetve 80–100 euró napidíjat kérhet.

A munkavállalók zöme 40–59 év közötti, akiknek van családjuk, de szükségük van pénzre. Fizikailag rendkívül megterhelő munkáról van szó – gyakran ágyhoz kötött, lebénult, beteg emberekről kell gondoskodni. Segíteni kell nekik a tisztálkodásban, az étkezés során, ezenkívül a házimunkát is el kell végezni, azaz mosni, főzni, takarítani, vasalni kell. Az esetek többségében magányos, idős embereket kell gondozni, akiknek vagy nincs családjuk, vagy a gyerekeik távol élnek, esetleg más okból nem tudnak róluk gondoskodni, s megéri számukra viszonylag olcsó szlovákiai munkaerőt fogadni.

Napi 10 óra munka

Néhány nő több mint 10 órát dolgozik naponta. Ha pedig súlyos egészségi problémákkal küszködő ügyfélről van szó, aki éjjel gyakran felriad álmából, akkor az ápoló éjszaka sem pihenhet, miközben másnap ismét 100%-os teljesítményt várnak tőle. Éppen azért, mert fizikailag és lelkileg egyaránt nehéz munkáról van szó, a gondozók rendszerint kéthetente váltják egymást – két hétig vannak az osztrák családnál, két hétig pedig otthon. A 60–80 eurós napi átlagfizetést figyelembe véve a 2 hetes műszak alatt 800–1100 eurót lehet keresni. Itthon egyeseknek fele annyiért egy egész hónapig kellene itthon dolgozniuk, úgyhogy nem csoda, hogy nagy az érdeklődés, és várhatóan ez a trend folytatódni fog.

Két lehetőség

Aki külföldön szeretne dolgozni, alapvetően két lehetősége van: vagy önerőből keres munkát, vagy munkaközvetítő ügynökséghez fordul. Az utóbbi szolgáltatásait elsősorban azok szokták igénybe venni, akik nem beszélnek németül. Nem árt óvatosnak lenni, némelyik ügynökség ugyanis igyekszik a lehető legtöbb pénzt kicsalni az ügyfeleitől. Pár éve az ügynökségek még 600–700 eurós évi illetéket kértek a náluk nyilvántartott érdeklődőktől, amit akkor is ki kellett fizetniük, ha éppen nem volt munkájuk. A jelenleg az ügynökségek nem követelhetnek adminisztratív illetéket, csak a közvetítésért számlázhatnak egyszeri díjat. Ez pedig a munkavállaló havi fizetésének legfeljebb 20%-a lehet, ha a kiközvetített tevékenység 6 hónapnál rövidebb ideig tart. Ha pedig a munkaszerződés 6 hónapnál hosszabb időre szól, a közvetítési díj az első havibér 30 %-a is lehet. (sza, finanza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?