A kitagadás bírósági felülvizsgálatáról

orokles orokseg

Amikor meghal egy közeli hozzátartozónk, nem az örökség az első gondolatunk, mégis, később hudegzuhanyként érhet a hír, hogy például elhunyt szülőnk kitagadott, másra hagyta azt a kevéske vagyonát. Ilyenkor mit lehet tenni? Az örökhagyó végrendeletét semmissé lehet nyilváníttatni? Erre a kérdésre keresi a választ ifj. Mészáros Lajos jogász olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél

Apu 7 évvel ezelőtt megözvegyült. Egyedül akart élni, és mivel közel van a családi házunk, nem erőltettük, hogy hozzánk költözzön, hiszen gyakran megnéztük őt, és segítettünk neki, amiben csak kellett. A körzeti orvosa szerint ugyan nem szorult személyes gondoskodásra, de mi így is legalább hetente kétszer bevásároltunk, kitakarítottunk, és meleg ételt vittünk neki, bár az egyszerű dolgokat megfőzte maga is. A szennyesét nálunk mostam ki a család szennyesével együtt. Az ünnepeket általában velünk töltötte, a hétvégéken férjemmel eljárt focira. Soha nem panaszkodott arra, hogy figyelmetlenek lennénk vele szemben. 3 évvel ezelőtt megismerkedett egy asszonnyal, aki néhány hónap után hozzáköltözött, ezért már ritkábban jártunk hozzá, hiszen a nő a háztartási munkákat elvégezte, és mivel egyre inkább a tudtunkra adta, hogy nincs ránk szüksége, nem akartunk beleszólni a magánéletébe, de a kapcsolattartás így sem szűnt meg teljesen közöttünk. Apu márciusban meghalt, és megdöbbentett, amikor a közjegyzőtől megtudtuk, hogy végrendelettel a családi vagyont a barátnőjére hagyta, engem – a lányát, a törvényes örökösét – pedig kitagadott, arra hivatkozva, hogy nem gondoskodtunk róla, és nem is érdeklődtünk sorsa iránt. De hiszen ennek az ellenkezője az igaz. Hogyan tudok védekezni egy ilyen igazságtalan kitagadás ellen?

Azt, hogy ki az örökös, elsősorban az örökhagyó végintézkedése határozza meg. A törvényes öröklés tehát másodlagos, akkor érvényesül, ha az örökhagyó nem hagyott végrendeletet, vagy nem tett kitagadási nyilatkozatot. Mivel olvasónk kérdései az édesapja végrendeletében lévő kitagadási nyilatkozattal kapcsolatosak, adott esetben válaszunk csak a kitagadásra összpontosít.

A kitagadás alapvető feltétele, hogy írásba legyen foglalva, és annak okát kifejezetten meg kell jelölni. A kitagadás lehetséges okait a törvény pontosan meghatározza, más okból az örököst nem lehet kitagadni. Polgári Törvénykönyvünk (Ptk.) 469a/1. §-a alapján az örökhagyó csakis akkor tagadhatja ki leszármazottját, ha: a) az a jó erkölccsel ellentétesen nem nyújtott szükséges segítséget az örökhagyónak betegségben, öregségben vagy más súlyos esetekben, b) az örökhagyó iránt tartósan nem mutat igazi érdeklődést, amit leszármazottként mutatnia kellene, c) szándékos bűncselekményért legalább egyéves szabadságvesztésre ítélték, vagy d) tartósan rendezetlen életmódot folytat.

Olvasónk esetében a Ptk. 469a/1. §-ának a) és b) pontjában leírtak lehetnek a lehetséges kitagadási okok. Ezeknek az okoknak azonban igaznak és egyértelműen bizonyíthatónak kell lenniük. Amennyiben olvasónk tanúkkal, telefonbeszélgetései gyakoriságának igazolásával, fényképekkel, videókkal igazolni tudja, hogy amikor kellett, segítséget nyújtott apjának, és hogy őszinte érdeklődést tanúsított iránta, javasolhatja a közjegyzőnek, hogy szakítsa meg a hagyatéki eljárást, és utasítsa őt perre, mert ilyen esetben joga van keresettel a bírósághoz fordulni, ahol lehetősége lesz bizonyítani igazát. A hagyatéki eljárás ugyanis nem peres eljárás, ezért csak a bíróság vizsgálhatja felül a kitagadási okokat, és mondhatja ki a kitagadás érvénytelenségét.

Mivel olvasónk, mint édesapja egyenesági leszármazottja, ún. köteles részre jogosult a hagyatékból, azután, hogy a bíróság jogerősen kimondta a kitagadás érvénytelenségét, a végrendelet ellenére meg kell, hogy örökölje a felét annak, amit egyébként a törvény szerint örökölne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?