2%-os adófelajánlás április 30-áig

2%-os adófelajánlás április 30-áig

A bevételeinkből levont adó rendszerint az államkasszába vándorol, s a politikusok döntik el, mire fordítsák. Évente egyszer, mindig április 30-áig a polgárok is rendelkezhetnek az adójuk 2%-áról – a nonprofit szervezeteknek minden cent jól jön.

Évente egyszer – éves adóelszámolás vagy adóbevallás formájában – elszámolunk a jövedelmünkből levont adóelőleggel. A befizetett adó a közös kasszába kerül, s a lakosságnak közvetlenül nincs beleszólása abba, hogy a miniszterek, a polgármesterek, a politikusok konkrétan mire költhetik. Évente egyszer azonban mindenki felajánlhatja a jövedelméből befizetett adó egy részét valamilyen nonprofit szervezet javára. A 2%-os adófelajánlásnak tehát az a lényege, hogy eldönthetjük, mi legyen az egész évben befizetett adónk 2%-ával: az is maradjon az államkasszában, vagy inkább adjuk oda valamilyen konkrét intézménynek. Esetenként nagyon kis összegről van szó, de a nem haszonorientált tevékenységet megvalósító civil tömörüléseknek minden adomány jól jön. 3 eurónál kevesebbet nem is lehet felajánlani – ha a befizetett adó 2 százaléka kevesebb 3 eurónál, nem élhetünk a támogatás lehetőségével.

Adóbevallás

Azok a természetes és jogi személyek, akik adóbevallást készítettek, közvetlenül az adóbevallás keretében élhettek az adófelajánlás lehetőségével. Akik az adóhivataltól halasztást kértek, és az adóbevallásukat 3–6 hónappal később adják le, az adófelajánlásra is addig van idejük. A koronavírus-járvány miatt az idén június 30-ra tolták ki a jövedelemadó-bevallás benyújtásának határidejét. Akik eddig a dátumig bevallják és befizetik az adójukat, nem kell büntetéstől tartaniuk, nem élhetnek viszont az adófelajánlás lehetőségével, hacsak a politikusok addig nem módosítják az ezzel kapcsolatos előírásokat.

„A leköszönt Pellegrini-kabinet vonatkozó kormányrendelete szerint az adóbevallást ugyan elég június végéig benyújtani, és az adót is elég addig befizetni, viszont az adófelajánlás lehetőségével csak az élhet, aki március 31-éig hivatalosan írásos halasztást kért az adóhivataltól”

– tájékoztatott a Pontis Alapítvány mellett működő Pro Bono Ügyvédek Kezdeményezés. Aki március végéig nem kért haladékot, és az adóbevallását nem adta le, az de facto törvényt sértett, és a Pro Bono elemzése szerint az említett kormányrendelet csak azt mondja ki, hogy ezért a csúszásért nem szabnak ki szankciókat. „Az adófelajánlást szabályozó előírásokat azonban nem módosították” – mutatott rá Eva Braxatorisová, a Pro Bono elemzője. Az adóhivatal is megerősítette, hogy az adófelajánlás rendszere változatlan, vagyis a hatályos előírások értelmében csak az támogathat adója 2%-ával valamilyen civil szervezetet, aki tartotta a március 31-ei határidőt, vagy addig hivatalosan haladékot intézett.

Érdekes

A 10 leggyakoribb hiba:

Az adófelajánláshoz szükséges Nyilatkozat kitöltésekor a polgárok leggyakrabban a következő hibákat követik el:

1. Régi nyomtatványokat töltenek ki, miközben az adóhivatal mindig csak az aktuális évre érvényes űrlapot fogadhatja el. Az űrlap letölthető a www.financnasprava. sk oldalról.
2. A Nyilatkozathoz sokan elfelejtik csatolni az adó befizetéséről szóló igazolást.
3. Néhányan helytelenül adják meg az adó befizetésének a dátumát.
4. Egyesek rosszul töltik ki a kiválasztott szervezet statisztikai azonosító számát (IČO). A számot jobbról kell kezdeni beírni az ablakocskákba, és ha 12 számjegynél kevesebbet tartalmaz, a fölösleges ablakokat üresen kell hagyni, nem szabad összefirkálni, x-et sem kell belerajzolni. Kizárólag a számokat kell feltüntetni, vagyis ha az IČO tartalmaz törtvonalat vagy egyéb jelet, akkor azt ki kell hagyni, anélkül kell a számot beírni. Ha a megajándékozandó intézménynek nincs SID-je, nem baj, ez az ablak üresen marad. (A SID megkülönböztető azonosító jel egy nagyobb szervezet kisebb, külön könyveléssel rendelkező egységei számára, melyek IČO-ja, azaz azonosító száma megegyezik.)
5. Arra is volt már példa, hogy az adózó olyan szervezetnek ajánlotta fel az adója 2%-át, amelyik nem szerepelt a szervezetek időszerű listáján. Abban az esetben, ha a Nyilatkozaton nem aktuális pályázót tüntetünk fel, a felajánlott összeg az államkasszában marad.
6. Egyesek olvashatatlanul töltik ki a nyomtatványt.
7. Néhányan a kitippelt nonprofit szervezet adatait rosszul töltik ki, például hibás címet adnak meg. A szervezetek szükséges adatai megtalálhatók a www.rozhodni.sk oldalon.
8. Az év (Rok) elnevezésű ablakba rossz számot írnak. Az idén 2019-et kell feltüntetni.
9. Gyakori hiba, hogy az adózó rosszul számolja ki az adója 2%-át.
10. Ugyancsak gyakran előfordul, hogy az adózó nem mellékeli az önkéntes munka végzéséről szóló igazolást. Aki önkéntes munkát végzett, adója 3%-áról rendelkezhet.

 

Ha az adóhivatal hibát észlel, erről tájékoztatja az érintett polgárt, s felszólítja a hiba kijavítására. Ha ezt meghatározott időn belül nem teszi meg, a felajánlott összeg az államkasszában marad. Ha a kiválasztott nonprofit szervezet adatai hibásak, az adófelajánlás lehetősége automatikusan megszűnik.

Alkalmazottak

Azok az alkalmazottak, akik helyett a munkaadójuk elvégezte az éves adóelszámolást, legkésőbb április 30-áig eldönthetik, kívánnak-e támogatni valamilyen civil tömörülést.

Az adóelszámolás elvégzését február közepéig kellett igényelni, ezzel egy időben meg kellett kérni a bérelszámolót, hogy állítson ki egy igazolást az adó befizetéséről. Aki akkor elmulasztotta, utólag is elintézhette, a munkaadónak legkésőbb április 14-éig kell kiállítania. Az igazolásból nyilvánvalóvá válik a befizetett adó összege, valamint a befizetés dátuma, és kiszámítható az adó 2 százaléka.

Olyan alkalmazott, aki önkéntes munka keretében ledolgozott legkevesebb 40 órát, adója 3 százalékáról rendelkezhet. Ilyen esetben szükség van egy igazolásra attól a szervezettől, amely számára tavaly önkéntes munkát végzett.

Nyilatkozat

A felajánlás megtételéhez szükség van a Nyilatkozat (Vyhlásenie) elnevezésű űrlapra: ezen kell feltüntetni a kiválasztott szervezet adatait és azt, mekkora összeg az adó két százaléka. A Nyilatkozat egy formanyomtatvány, mely letölthető a központi adóhivatal honlapjáról. Mindig az aktuális évre jóváhagyott űrlapokat kell használni, különben az adófelajánlás érvénytelen lesz. Tanácsos figyelmesen elolvasni a formanyomtatvány részét képező használati útmutatót. Aki szeretné, hogy a címzett is lássa, kitől kapott adományt, az az adófelajánlásról szóló Nyilatkozatban jelölje meg, hogy beleegyezik az adományozó adatainak a továbbításába! Erre 2016-tól van lehetőség, korábban az adóhivatalok az ugyanannak a címzettnek felajánlott összegeket egyszerre, egy tételben utalták át, így a megajándékozott szervezet nem tudta beazonosítani, pontosan kitől mekkora támogatásban részesült. A Nyilatkozatot a szükséges mellékletekkel együtt április 30-áig el kell juttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba. Ha mindent rendben találnak, az adóhatóság 90 napon belül átutalja a pénzt a kiválasztott szervezetnek.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?