„Nem sajnálkozni, tenni kell”

2
Nagymegyer |

Legutóbbi nagy nyilvánosságot nyert kutyamentési akciójuk is szerencsés véget ért. A lúcsi kataszterben kidobott hét, bernáthegyi jellegű, nagy testű kutyákat sikerült befogniuk. Azóta túl vannak az orvosi kezelésen, az oltásokon és jelenleg már az újbányai kutyamenhelyen szocializálódnak, majd várják új gazdijaikat.

„Nagyon kifogytunk a pénzből. A karácsony már régen elmúlt, az adó két százalékos befizetési lehetősége még odébb van és egyre csak nő a mentésre kényszerült kutyák száma” – kezdte nem túl optimistán a nagymegyeri Dog Azyl PT által működtetett kutyamenhely igazgatónője Veronika Dosoudilová. 

A 100 kutya befogadására alkalmas menhelyen jelenleg 160 kutya van. Drasztikusan megnőtt a létszám a Covid járvány lecsengése után. A lock-down alatt boldog-boldogtalan kutyát szerzett be, egyrészt azért, hogy legyenek a gyerekek elfoglalva, másrészt legyen ok a kinti sétálásokra. A szigorítások mérséklése után elindult az iskola, helyre állt a munkahelyi menetrend, a kutya pedig nyűg lett. Nagyon sokan a lehető legfelelőtlenebb döntést hozták meg, egyszerűen kidobták a kutyát. Minden egyes menhelynek megvolt a konstans befogadás görbéje, ám a koronavírus után ez exponenciálisan emelkedett. A jelenlegi állapot rosszabb, mint volt 10 évvel ezelőtt, ami az igazgatónő szerint egyértelműen a járványnak tudható be. 

Évente kb 350 kutyát mentenek, éves állatorvosi kiadásaik 60-70 ezer euróra rúgnak. Az egy kutyára fordított költség 200-250 euró, (ivartalanítás, chipezés, féregtelenítés) abban az esetben, ha nincs traumás állapotban, azaz nem szorul műtétre vagy speciális kezelésre. A legtöbb esetben vagy nagyon fiatal, max 1 év körüli kutyákat dobnak ki, illetve sorsukra hagyják az öregeket, akik ott maradtak az idős gazdik halála után és bár az örökölt ház és telek kapóra jön, a kutya nem kell senkinek. 

A kutyák mentése, illetve kutyamenhelyek fenntartása nem afféle úri mulatság, vagy pár állatbarát kényszer tevékenysége. Fő feladatuk, hogy begyűjtsék a kidobott állatokat, akik így nem veszélyeztetik a közbiztonságot, nem kóborolnak falkákba verődve az utcákon, játszótereken esetleg az utakon, akadályozva a forgalmat. Hasonlóan, mint történik ez még napjainkban is például Romániában. Ezt hivatottak kordában tartani a kutyamenhelyek.

A Dog Azyl márciusi mérlege: 13 gazdásított kutya és 32 újonnan befogadott. Külföldi együttműködés nélkül még rosszabb lenne a helyzet. Szerencsére nagyon jó az együttműködésük egy németországi menhellyel, amely rendszeresen fogad be kutyákat tőlük. Németországban már túl vannak azon, hogy divatkutyákat vásároljanak és tartsanak. Sokkal fontosabb a kutya természete, viselkedési habitusa, amit egy menhelyről származó kutya esetében garantálni lehet.

„Négyen foglalkozunk a kutyákkal napi szinten, hétvégeken jön pár önkéntes is, de sokkal többre lenne szükségünk. Mi sem, vagyunk érzelem mentesek, sőt. Természetesen nagyon fontos az empátia, de sírás-rívással, sajnálkozással semmire sem mennénk. Itt tenni kell, mechanikusan mindent, ami szükséges. Egyedül ezzel segítünk a megkínzott, kidobott kutyákon” – zárta nagyon racionális érveléssel Dosoudilová. 

A nagymegyeri Dog Azyl PT által működtetett menhelyet támogathatja adója 2 százalékával, illetve pénzadománnyal, az alábbi transzparens számlaszámon:

IBAN: SK 27 1100 0000 0029 2685 7357. Mahatma Gandhi szerint: „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?