Bernáthegyi jellegű kutyákat dobtak ki Lúcsnál és Karcsáknál

11
Lúcs |

Hét nagy testű, valószínűleg bernáthegyi és moszkvai őrző keverék kutyákat dobtak ki Lúcs kataszterében. Több mint két hete tart a koordinált mentés, amely lakossági bejelentés alapján indult.

Két héttel ezelőtt Lúcs község oldalán jelent meg a tájékoztatás, majd terjedt fokozatosan az egyre több állatszerető megosztásának a közösségi oldalakon. Először „csak” két kutyáról szólt a hír, majd felbukkant egy harmadik és jelenleg 7 kidobott kutyáról tudnak az állatvédők. A nagymegyeri kutyamenhely, valamint a lakosság segítségével sikerült befogni ötöt a kóborgó, éhes és agyonriadt kutyákból, akik most a Nagymegyeri Dog Azyl védelmében vannak. Kettőt továbbra is keresnek, illetve tudják, hol tartózkodnak, csak a befogásuk nehéz. 

„A kutyák annyira dezorientáltak és félénkek voltak, hogy csak nyugtató lövedékkel lehetett őket befogni, mert menekültek az ember elől. Hét, pláne ilyen nagy testű kutya nem tud csak úgy egyszerűen kiszabadulni, vagy megszökni egy biztosított területről. Azonkívül, ha megszöktek volna, akkor együtt maradnak, de ezeket, a helyi környéket nagyon jól ismerő ember dobta ki, a lúcsi és karcsaszéli kataszter, különböző elhagyatott területein. A kidobott eb ugyanis azon a helyen marad, ahol kirakták, nem kóborol. Még kettőről biztosan tudunk, akiket Solymos és Kulcsárkarcsa környékén láttak a lakosok, de attól félek, hogy ez nem a végleges létszám” – tájékoztat bennünket Veronika Dosoudilová, a nagymegyeri Dog Azyl kutyamenhely igazgatónője.

Valószínűleg illegális kutyatenyésztés áldozatairól van szó, akiken nem tudtak tenyésztőik túladni, így nemes egyszerűséggel szélnek eresztették őket.

„El tudom képzelni, hogy valamelyik környékbeli felszámolt földműves-szövetkezet elhagyott területén van a tenyészet. Fiatal, körülbelül 2 éves egyedekről van szó, nincs csipjük és nagyon rossz állapotban vannak. Szőrük elhanyagolt, ráadásul tele vannak kullancsokkal, ami további aggodalomra ad okot. Jelenleg 2 héten át karanténban lesznek Nagymegyeren, majd tovább mennek más menhelyekre. Örökbefogadásuk egyelőre szóba sem jöhet, nemcsak fizikai állapotuk miatt, hanem mert egyáltalán nincsenek szocializálva, nincsenek emberhez szokva, félnek mindentől” – folytatta a tájékoztatás Dosoudilová.

A moszkvai őrkutya nem is olyan régen, speciálisan őrző-védőnek lett kitenyésztve, méghozzá a néhai Szovjetunióban. Tenyésztésük annak idején olyan jól sikerült, hogy a fajtát titokban tartották, civil kézbe nem is kerülhetett. A moszkvai őrkutyában ugyanis megtalálható a bernáthegyi intelligenciája és gazdaközpontúsága, a kaukázusi juhászkutya ellenálló képessége és kiváló őrző-védő tulajdonsága, valamint az orosz foltos kopó kitűnő szimata és kitartása. Bár ebben a konkrét esetben valószínűleg bernáthegyi és moszkvai őrkutya keverékekről van szó, fajtájukra jellemző tulajdonságai megvannak. Ezt a fajtát nem könnyű beszerezni, további tenyésztése sem egyszerű, már csak méreteire való tekintettel sem, hiszen egy-egy példány, akár a 70 kg-t is elérheti. Tartásuk szakértelmet és maximális odafigyelést, napi szintű foglalkozást követel. Mivel jellemző rájuk a gazdi feltétel nélküli védelme, idegenekkel szemben bizalmatlanok, ezért sokan agresszívnek tartják. Ám hozzáértő neveléssel ő a tökéletes őrző-védő.

A nagymegyeri menhely arra kéri a lakosságot, hogy jelezze akár a rendőrségen, akár az info.dogazyl@gmail.com e-mail-címen, ha bárminemű információval tudják segíteni az illegális tenyésztés felszámolását. A két hiányzó kutyát továbbra is figyelik az állatvédők, bizakodnak abban, hogy több nem lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?