Ön is úgy gondolja, hogy ha semmije nem fáj, akkor teljesen egészséges?

magas vérnyomás

Napjainkban, amikor a betegellátás általában mindenki számára elérhető, és az orvostudomány nem egy akadályt győzött le, lépten-nyomon találkozunk egy ellentmondással. Nem tudatosítjuk kellőképpen a szívünkre leselkedő veszélyeket. Sem a magas vérnyomás, sem a magas koleszterinszint nem fáj, nincs semmilyen tünete, de ha figyelmen kívül hagyjuk, súlyos, életveszélyes következményei lehetnek.

Bár szeptember végén volt a szív világnapja, erre a szervünkre nem elég csak ezen a napon gondolni. Világszerte a legtöbb halálesetet a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Évente 17,3 millió ember hal meg idő előtt, és feltételezhető, hogy néhány éven belül ez a szám 23 millióra emelkedik, pedig az esetek többségében meg lehetne előzni ezeket a súlyos betegségeket, mégpedig a legfontosabb kockázati tényezők – dohányzás, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány – megváltoztatásával. Világszerte ezek a betegségek a munkaképtelenség és a kórházi kezelés legfőbb okai. A Szlovák Kardiológiai Társaság Szív Alapítványa az Egészségesebb Szív Szövetsége betegszervezettel együttműködve ebben az évben is igyekszik a lehető legjobban tájékoztatni az embereket a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, és kiemelni a megelőzés fontosságát. Az alapítvány munkatársai 10 szlovákiai várost kerestek fel, ahol az érdeklődőknek megmérték a vérnyomását, a koleszterinszintjét és derékbőségét. Ezekből az adatokból sok mindenre lehet következtetni.

Észrevétlenül érkezik az infarktus és a szélütés

Szlovákiában sokan gondolják úgy, hogy ami nem fáj, az nincs is. Ám ez nem igaz. A magas vérnyomás és koleszterinszint két olyan betegség, ami veszélyezteti a szívet, pedig nincs semmilyen tünete. Ezért olyan fontos, hogy tudatosítsuk a veszélyt. A magas vérnyomás és magas koleszterinszint megnövelheti a szívbetegség, az agyiér-katasztrófa és más súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

A normális vérnyomású emberek körülbelül a felének kisebb az esélye az agyiér-katasztrófára, mint a magas vérnyomásúaknak

Ha magas a vérnyomás, károsodik az erek belső fala. Ez ahhoz vezet, hogy az agyban a kis erek megvastagodnak, a nagy erek falán pedig plakkok, lerakódások képződnek. Ez az állapot teremti meg az agyiérkatasztrófa feltételeit. Az első agyiér-katasztrófát elszenvedett emberek körülbelül kétharmadának magasabb a vérnyomása mint 140/90 mm/Hg. A 160/95 mm/Hg vérnyomású embernek esetében négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy agyiérkatasztrófát szenvednek, mint a normális vérnyomásúak. Akkor is megnő veszély, ha csak az egyik érték emelkedik meg” – mondja dr. Marek Krivošík neurológus. Hozzáteszi: kilenc tanulmány (420 ezer ember vett részt bennük) adatai szerint a magasabb diasztolés érték (105) esetén tízszer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy az ember agyiér-katasztrófát szenved, mint az, akinek diasztolés értéke 76 mm/Hg. A magasabb szisztolés érték szintén növeli az agyiér-katasztrófa kockázatát. A magas vérnyomást gyógyszerrel és gyógyszer nélkül is lehet kezelni. Az utóbbi magába foglalja az életmód megváltoztatását, vagyis a rendszeres mozgást, a sófogyasztás csökkentését, az elegendő alvást és a stressz csökkentését. Ha ezeket a szabályokat az ember betartja, csökkenthető a magas vérnyomás.

A magas vérnyomást gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mert általában nincs semmilyen tünete. Ezért fontos rendszeresen mérni a vérnyomást, és az esetleges kezelést megbeszélni az orvossal. „A kezeletlen magas vérnyomás károsíthatja a szívet, az ereket és más szerveket. Árt az agy ereinek (vérellátási zavar vagy vérzés alakulhat ki), a szem ereinek (látáskárosodás alakulhat ki), károsíthatja a vesét (működési elégtelenség alakulhat ki)” – mondja dr. Stanislava Remišová kardiológus. A szívinfarktus és az agyiér-katasztrófa fő oka. Szinten tartása a megelőzés legfontosabb előnye.

Méresse meg koleszterinszintjét!

A koleszterin zsír, ami a vérben kering, ugyanakkor minden sejt része. Koleszterin nélkül a szervezet nem tud működni, minden sejtnek szüksége van rá. Az epesav része, ami elengedhetetlen a zsírok emésztéséhez és a D-vitamin termelődéséhez. Mivel a koleszterin zsír, a vérben nem oldódik. A sejtek között speciális fehérjehordozók, lipoproteinek szállítják. Kétféle lipoprotein van: a HDL, a „jó” és az LDL, a „rossz” koleszterin. Ha hosszú ideig magas a koleszterinszint, ennek súlyos egészségi következményei lehetnek. Lerakódik az erek falán és csökkenti átjárhatóságukat. A magas koleszterinszint az érelmeszesedés oka. Következménye a szívinfarktus, az agyiér-katasztrófa, az alsó végtagok vérellátási zavara, a vesék károsodása, merevedési zavar.

„A magas koleszterinszint kezelésének elsődleges célja az LDL megfelelő értékének elérése. A lipidogramm megállapításakor meghatározzák az LDL és HDL szintjét, az összkoleszterin-szintet, a trigliceridszintet és legalább egyszer felnőttkorban a lipoprotein szintjét. Az alapértékeket az általános orvos a szűrővizsgálaton állapítja meg. Ezután meg kell határozni a beteg kardiovaszkuláris kockázatát” – mondja dr. Jana Kovačková kardiológus. A magas koleszterinszint az érelmeszesedés legsúlyosabb kockázati tényezője, olyan, mint amilyen a szívinfarktus és agyiérkatasztrófa.

Milyen az optimális vérnyomás?

● Egészséges embernél 120/80 mm/Hg.

● A nyugalomban mért 140/90 mm/Hg feletti érték magas vérnyomást jelent.

● Vannak értékek, amelyek esetén feltétlenül el kell kezdeni a kezelést. A kezelt betegek többsége számára a cél 130/80 mm/Hg alatt van.

● Szlovákiában a népességnek csaknem a fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg.

Ideális koleszterinértékek

Összkoleszterinszint:

Felnőtteknél: 5,0 alatt (6,2 felett magas a kockázat), Gyerekeknél: 4,4 alatt (5,5 felett magas a kockázat);

HDL koleszterin:

Férfiaknál 1,0 felett (0,9 alatt nagy a kockázat), Nőknél: 1,2 felett (0,9 alatt nagy a kockázat), Gyerekeknél: 1 felett (0,9 alatt nagy a kockázat);

LDL koleszterin:

Felnőtteknél: 3,0 alatt (4,1 felett nagy a kockázat), Gyerekeknél: 2,6 alatt (3,1 felett nagy a kockázat).

Hány évesek az erei?

A magas vérnyomás és magas koleszterinszint, a „jó” koleszterin aránya, a dohányzás, a nem és az életkor azok a paraméterek, amelyek ereink korát meghatározzák. Az úgynevezett vaszkuláris kor az erek valódi korát mutatja összehasonlítva egy egészséges egyén ereinek állapotával. „A vaszkuláris kor olyan kifejezés, ami az erek állapotát és egészségét fejezi ki. Az erek tényleges kora más lehet, mint a biológiai kor. Függ az életmódtól, a táplálkozástól, a genetikától és a társult betegségektől. Egy példa: a dohányzó, magas vérnyomásban és magas koleszterinszintben szenvedő 45 éves ember erei olyanok, mint az egészséges 72 éves férfié” - mondja dr. Ivana Šoóšová kardiológus. Ereink állapotát befolyásolhatjuk. Elsősorban a dohányzást kell abbahagyni, legjobb, ha el sem kezdjük, és észszerű táplálkozással jó erőnlétben kell magunkat tartani. „Ez annyit jelent, hogy kiegyensúlyozott növényi táplálékot kell fogyasztani sok zöldséggel és gyümölccsel, rendszeresen mozognunk kell, hatástalanítani a stresszt és elegendőt aludni. Ha ezek a lépések nem segítik a koleszterinszint csökkentését, akkor gyógyszereket – sztatinokat – kell szednünk. Kiderült, hogy épp a sztatinok azok, amelyek nagyon kedvezően befolyásolni tudják az erek állapotát és le tudják lassítani az érelmeszesedési folyamatot, vagyis csökkenteni tudják a „rossz” koleszterin szintjét, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Nagyon fontos az öszszefüggő betegségek – cukorbetegség és magas vérnyomás – mielőbbi diagnosztizálása és gyógyítása.

Tudta?

Az általános orvos a szűrővizsgálat során diagnosztizálni tudja a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet. Ezeket eredményesen kezelni lehet és nem olyan költséges, mint a két betegség szövődményeinek gyógyítása. Érdemes tehát időpontot kérni a kétévente esedékes szűrővizsgálatra.

Mivel a kezelés csak akkor hatásos, ha a beteg betartja az orvos utasításait és szedi az előírt gyógyszereket, szükséges, hogy tudatosítsa a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Elengedhetetlen továbbá a beteg fegyelmezettsége és együttműködése az orvossal” – hangsúlyozza dr. Ivana Šoóšová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?