Egészség
Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Nincs még programunk a vastag- és végbélrák szűrésére

Kovács Ilona

2018. április 11. 13:09

Szlovákia a világnak azon országai közé tartozik, ahol több a vastag- és végbélrákban szenvedő beteg, mint másutt. Előfordulását és a folyományaként bekövetkező halálozást illetően a második leggyakoribb rákfajtáról van szó.

A betegek száma folyamatosan emelkedik, erre az évre például 5004 új esetet jósolnak, pedig szűréssel el lehetne kerülni, és ha idejében felfedezik, eredményesen lehet kezelni. Az európai betegszervezet, az Europacolon szerint elszomorító, hogy a lehangoló adatok ellenére Szlovákiában a mai napig sincs nemzeti szűrőprogram. Sajnos, a vastagbélrákos betegek 25 százalékánál csak akkor derül ki a baj, amikor már áttétek is vannak. Ilyenkor a betegeknek mindössze 10 százaléka él még további öt évet. Bár az utóbbi 15 évben – a diagnosztika és a kezelés fejlődésének köszönhetően – kevesebb vastagbélrákos beteg hal meg – az adatok még így is elrettentők. A kezelés sikere nagymértékben függ a daganat elhelyezkedésétől, nagyságától, az áttétek jelenlététől, a beteg általános egészségi állapotártól, életkorától és egyéb tényezőktől. A vastagbél- és végbélrák az emésztőrendszer legjobban kezelhető daganatos betegsége. A kezelés általában műtétből, radioterápiából, hagyományos kemoterápiából és célirányos kezelésből áll. Nincs még programunk a vastag- és végbélrák szűrésére Szlovákia a világnak azon országai közé tartozik, ahol több a vastag- és végbélrákban szenvedő beteg, mint másutt. Előfordulását és a folyományaként bekövetkező halálozást illetően a második leggyakoribb rákfajtáról van szó. 

Új gyógymódok, preparátumok

Az európai szakemberek ajánlásaival összhangban a kezelés több vonalon zajlik, ami nem azonos a betegség stádiumával. Az úgynevezett első vonal gyógyszereinek feladata, hogy visszaszorítsák a betegséget és megakadályozzák előrehaladását. Az első és második vonalba több kemoterápiás szer és többféle célirányos kezelés tartozik. Az elmúlt 15 évben csökkent az első és második vonalban kezelt betegek halálozása, aminek az az oka, hogy új kemoterapeutikumok és biológiai kezelések jelentek meg, továbbá hogy személyre szabottan választanak az egyes gyógylehetőségek közül. Az újonnan diagnosztizált és korábban nem kezelt, áttétes betegek esetében rendszerint a hagyomá- nyos kemoterápiát és a célirányos gyógymódot alkalmazzák. Míg a gyógyszerek első és második vonala viszonylag világosan meghatározott, a kezelés harmadik és a további vonala már nem annyira világos, a lehetőségek is korlátozottak. Mivel a legkorszerűbb, harmadik és más vonalak gyógyszerei nem mindenkinek hozzáférhetőek, a beteg így a korábbi gyógyszert vagy a támogató kezelést kapja. A kezelés harmadik vonalába a betegeknek mindössze 30 százaléka kerül. Az új gyógymódok iránti érdeklődés távolról sincs kielégítve, így az áttétes betegek kilátásai kedvezőtlenek. Túlélési idejük jelenleg körülbelül egy év. 
 

2018. április 11. 10:04

Sajátsejt-terápiával el lehet kerülni a végtagcsonkolást

Meghosszabbítja az életet

Az Európai Unió 2016-ban innovatív hatásmechanizmusú kemoterápiás kezelést hagyott jóvá, amelyről bebizonyosodott, hogy meghosszabbítja a túlélést, késlelteti a harmadik és negyedik stádiumú áttétes betegek állapotának romlását, akikre gyakran már nem hat a korábbi kemoterápia. E kezelést Szlovákiában csak kivételes esetben fizetik az egészségbiztosítók, vagyis a kezelőorvosnak kérvényeznie kell jóváhagyását. Az új kezelés 32 százalékkal csökkentheti a halál kockázatát, 52 szá- zalékkal pedig a betegség előrehaladásának veszélyét. Perorális, vagyis szájon át szedett kemoterápiáról van szó, amelynek kettős hatásmechanizmusa van, s lényege, hogy megállítja a rákos sejtek további szaporodását. Azok esetében is eredményes, akikre már nem hat a korábban alkalmazott kemoterápia. Az új kezelés tehát meghosszabbítja a beteg életét. A kezelés otthon is folytatható, s mellékhatásai a hagyományos kemoterápia mellékhatásaihoz hasonlóak. A vastagbélrák előrehaladott stádiumában lévő betegek versenyt futnak az életért, s ebben mind az orvosok, mind a páciens családtagjai részt vesznek, mert csak együtt lehetnek sikeresek. 

Csak a lakosság 10 százaléka kéri a széklettesztet

Valamennyien sokat tehetnénk a vastag- és végbélrák elkerüléséért például azzal, hogy a körzeti orvostól kérnénk a biztosítók által fizetett széklettesztet, ami kimutatja a szemmel nem látható vérzést, s ha szükséges, részt vennénk az ingyenes béltükrözésen, vagyis kolonoszkópián. Ez az egyszerű teszt valóban életet menthet, ugyanis még azelőtt felfedezheti a rákot, mielőtt kifejlődne. Azoknak különösen fontos lenne elvégezni, akiknek semmilyen tünetük nincs. A szemmel nem látható vér jelenléte a székletben akár rákot is jelezhet. Sajnálatos, hogy a jogosultak, vagyis az 50 év felettiek mindössze 10 százaléka veszi igénybe a tesztet. „Csak akkor javulhat Szlovákiában a helyzet, vagyis csökkenhet az új esetek száma és a halandóság, ha a célközönség több mint 50 százaléka vesz részt a szűrésben – mondta dr. Rudolf Hrčka, a Szlovák Gasztroenterológiai Társaság szűrési szekciójának vezetője, majd hozzátette: – A siker alapja minden országban a nemzeti onkológiai program kidolgozása és a névre szó- ló szűrés bevezetése. Ez nálunk jövőre várható.“
 

Önnek ajánljuk