Egészség
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Sajátsejt-terápiával el lehet kerülni a végtagcsonkolást

Kovács Ilona

2018. április 11. 10:04

Nem kell külön hangsúlyozni, mennyire megváltoztatja az életminőséget, ha cukorbetegség vagy érelmeszesedés miatt amputálni kell a végtagot. Sajnos több ezer szlovákiai betegeket fenyeget ez a veszély. Elsősorban nekik jó az a hír, hogy a saját sejtek beültetésén alapuló módszerrel, amelyet Szlovákiában egyelőre Turócszentmártonban, Iglón és Pozsonyban végeznek, elkerülhetik ezt a súlyos beavatkozást.

Ismeretes, hogy az érrendszert legjobban a meszesedés vagy cukorbetegség károsítja. Az erek beszűkülnek, kevesebb vér – s vele oxigén és tápanyag – jut a szövetekbe, azok alultápláltakká válnak, s fájdalommal kísérve lassan kezdenek elhalni. Ha időben kerül orvoshoz a beteg, van néhány módszer, amellyel le lehet fékezni a súlyos folyamatot. Ám nemegyszer előfordul, hogy már csak az amputáció tudja megmenteni az életét. Mostantól van még egy lehetősége, mégpedig a fent említett sajátsejt-terápia. 

Életet menthet 

„A sejtterápia és az innovatív regenerációs gyógyászat nemcsak kezelésre, vagy a betegség lefolyásának lassítására jó, hanem arra is, hogy a károsodott szöveteket és szerveket célirányosan regenerálja, hiszen minden embernek a saját sejtjei a legjobbak a gyógyításra – magyarázta dr. Gabriel Pallay, majd hozzátette: – A saját sejtekkel végzett kezelés akkor jöhet szóba, amikor már minden módszer csődöt mondott. Lényege, hogy a beültetett sejtek citokinokat, hormonokat választanak ki, amelyek felébresztik az alvó sejteket és új erek képződését segítik elő.” Amint a szakember elmondta, a saját sejtek terápiája nem valamit pótló módszer. Lényege a sejtek sokszínűségében rejlik. A betegtől csontvelőt vesznek, amiben nemcsak őssejtek, hanem sokféle más sejt is van. Valamennyi sejtfajta segíti a gyógyulást, az új erek képződését. A csontvelőpunkció igényes, viszont a beültetés viszonylag egyszerű beavatkozás. A kezelés után világosan látható, mennyi új ér képződött” – hangsúlyozta. Az igazsághoz tartozik, hogy a csontvelő egy adott kapacitással rendelkezik, és nem minden sejt képződik olyan mennyiségben, amennyire abban a pillanatban a végtagnak épp szüksége lenne. Azzal, hogy közvetlenül oda kerülnek, ahol szükség van rájuk, semmi olyan nem történik, amit a szervezet maga nem tenne. Viszont sokkal nagyobb mennyiséget tudnak ezzel a módszerrel beültetni, mint amennyit a szervezet normális körülmények között oda tudna szállítani.  A sejtkoncentrátumot vagy egyenesen az érbe, vagy a szövetekbe és az izmokba juttatják. Lényeges különbség nincs a két módszer között. Ám mivel a beteg vérkeringése rossz, nem biztos, hogy ha az érbe szúrnák, eljutna  a megfelelő helyre, ezért jobb az izomba és a szövetekbe adni. 
 

sajátsejt
- TASR-felvétel

Nem mindenkinek ajánlott 

„A sejtbeültetés biztonságos módszer, és a súlyos és idős betegeknél is elvégezhető” – mondta dr. Renáta Talapková, a turócszentmártoni kórház orvosa, aki több éve alkalmazza a módszert. Elmondása szerint legfontosabb a beteg megfelelő kiválasztása, ami az érorvos vagy a  sebész feladata, akihez a körzeti orvos ajánlására kerül a beteg. Több feltételnek kell megfelelnie. „Szeretném hangsúlyozni, hogy nem  minden cukorbetegnek és érelmeszesedésben szenvedőnek ajánlott – tette hozzá a doktornő, majd részletezte, mire számíthat a páciens, ha alkalmasnak találják erre a módszerre:  – Egy-két  napig kórházban kell lennie, ahová magával viszi a műtét előtti kivizsgálások eredményeit. Különben az egész eljárás könnyű altatásban két óráig tart. Először csontvelőmintát veszünk, amit laboratóriumban, a legszigorúbb tisztasági körülményeknek megfelelő környezetben vizsgálunk ki. Azt a részét koncentráljuk, amely a legtöbb őssejtet tartalmazza, majd az érintett területre juttatjuk. A hatás a beteg állapotától függ. Van, aki azonnal a hetek óta  tartó kínzó fájdalom enyhülését tapasztalja. Természetesen a beteget legalább egy évig ellenőrzés alatt tartjuk, de van olyan is, akit 10 évig. Azt nem tudjuk előre megmondani, mikor jelentkezik a hatás. A lényeg, hogy a módszernek köszönhetően a veszélyeztetett végtag működőképes marad  – s ez a legfontosabb. 

Káros következményről nem tudnak 

Amióta ezt a módszert alkalmazzák, semmilyen káros mellékhatást nem tapasztaltak. Eddig körülbelül 100 beteget kezeltek így, s most – kis módosítással – folytatják a munkát. Abból kell kiindulni, hogy orvosi szempontból a beteg lehetőségeinek végére érkezett. A nemzetközi adatok szerint ilyen állapotban fél éven belül a betegek 25 százalékának amputálni kell a lábát, egy éven belül pedig 40 százalékának. Ha jól választják ki  a beteget a saját sejtekkel végzett kezelésre, akkor a siker aránya elérheti a 76 százalékot. Jelenleg a Dôvera egészségbiztosító ügyfeleinek ingyenes a művelet, de már folynak tárgyalások azért, hogy a többi betegnek se kelljen a teljes öszszeget megtérítenie. Hogy ne kényszerüljön a beteg ilyen beavatkozásra, mindkét szakember a megelőzés fontosságát emelte ki. Azt tanácsolták: ha a cukorbetegnek vagy az érelmeszesedésben szenvedőnek fáj, zsibbad, merev a lába, ne húzza az időt, minél előbb forduljon orvoshoz. 
 

Önnek ajánljuk