Egészség

Mivel ne vegyük be a gyógyszert?

Tudja, hogy némely gyógyszer bizonyos italokkal kombinálva megváltoztathatja hatását és egészségi problémát okozhat? Azt biztosan hallotta, hogy alkohollal nem ajánlott gyógyszert bevenni, de ezenkívül vannak még italcsoportok, amelyeket kerülniük kell azoknak, akik gyógyszert szednek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2019. március 11. 10:21

Illusztráció - Fotó: pixabay

Alkoholtartalmú italok

Aki alkohollal veszi be a gyógyszert, az életével játszik. Már kis mennyiség is jelentősen megváltoztathatja a gyógyszerek hatását. Erre különösen idegrendszeri betegségek (beleérte az álmatlanságot és a depressziót) elleni gyógyszerek, az antibiotikumok, az antiallergetikumok és a vérhígítók szedésénél kell gondolni. Az alkohol megváltoztathatja hatásukat. Halált leggyakrabban az idegrendszeri betegségekre felírt gyógyszerek és az alkohol kölcsönhatása vált ki, s kórházba is emiatt kerülnek a betegek leggyakrabban. A száz leggyakrabban felírt gyógyszerek fele olyan anyagokat tartalmaz, amelyek reagálnak az alkoholra. Alkohollal tehát soha ne vegyen be gyógyszert!

Tejes italok

A tejben és a tejtermékekben található mész csökkenti néhány antibiotikum felszívódását, konkrétan a tetraciklinekét, ezeket ezért tejjel nem szabad bevenni. A tej több más gyógyszer esetében sem ideális megoldás. Néhány hashajtó hatását például olyannyira felerősíti, hogy annak súlyos következményei lehetnek.

Gyümölcsdzsúsz

Sokan reggelire grépfrútdzsúszt isznak. Tudjuk, hogy a gyógyszereket általában reggel szoktuk bevenni. Csakhogy ez a dzsúsz számos gyógyszer átalakulását fékezi a májban. Ez elsősorban a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésére, továbbá néhány pszichiátriai betegség kezelésére előírt gyógyszer, női hormonkészítmények, hormonális fogamMivel zásgátló, allergia elleni gyógyszer, szervátültetés után felírt gyógyszer szedésére vonatkozik. A többi dzsúsznak nincs ilyen hatása. Ha valaki savtúltengés ellen szed alumíniumtartalmú gyógyszert, annak a narancsdzsúsz sem jó, mert megnöveli felszívódását. Ugyanakkor csökkenti az antibiotikum hatását, mert növeli a savtúltengést, aminek hatására az antibiotikum gyorsabban felbomlik. A C-vitamint tartalmazó dzsúszok felerősítik a vérszegénység kialakulását fékező vaskészítmények felszívódását. Tehát jó, ha az ilyen preparátumokat C-vitamint tartalmazó dzsússzal vesszük be, ezzel növeljük a hatást.

Koffeintartalmú italok

Néhány gyógyszer esetében nem árt az óvatosság, ha koffeint tartalmazó itallal vesszük be. A kávé és néhány fekete tea vagy a kóla jelentősen felerősíti a krónikus légcsőgyulladás és tüdőasztma elleni gyógyszerek hatását, s idegesség, stressz, álmatlanság, fejfájás, szívdobogás, rosszullét jelentkezhet. Azoknál, akik naponta több mint hat csésze kávét isznak, ezek a gyógyszerek súlyos egészségi problémát válthatnak ki még akkor is, ha nem kólával vették be. A gyümölcsteának nincs ilyen hatása.

Orbáncfűtea

Sokan az orbáncfűteát nyugtatóként isszák. Ám tudni kell, hogy bizonyos gyógyszerek és készítmények hatását, mint például a hormonális fogamzásgátlókét, lényegesen csökkentik.

Szénsavas italok

Nem ajánlatos szénsavas itallal bevenni a gyógyszert, mert túlsavasodást okozhat, és a gyógyszerek egy részét még a felszívódás előtt értéktelenné teheti.

A legbiztonságosabb módszer

A gyógyszert legalább 200 ml folyadékkal – tiszta hideg vízzel vagy ásványvízzel – vegyük be. A túl sok ásványi anyagot tartalmazó vizek esetében gondot jelenthet a magasabb sótartalom, ami csökkentheti a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatását, esetleg fékezheti a szívelégtelenség sikeres kezelését. Ám ha az ásványvíz magnéziumot és káliumot tartalmaz, akkor ez jól kiegészítheti a magas vérnyomás és a szívelégtelenség kezelését. A szívelégtelenség kezelésére használt bizonyos vízhajtó gyógyszerek ugyanis veszélyesen csökkenthetik az említett ásványi anyagok szintjét. (A doktorka.cz alapján: ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Életnyomorító a gettók nyomora

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?