Ha ránk tör a szorongás...

szorongás k

Hevesen dobog a szíve, nyomást érez a mellkas környékén, nehezen lélegzik? A szorongás tünetei ezek, amelyek alaposan megnehezítik az életet. Nem tudja pontosan, hogy mitől, de fél. Hogyan vegyük fel ellene a harcot?

Ha valamiben összefüggés van a lelki és a testi problémák között, az épp a szorongás. Egyfelől számos testi probléma létezik, ami szorongást vált ki, másfelől a szorongás betegséget okozhat.

Sokszor nehéz meghatározni, mi az ok és mi a következmény.

Tipikus példa erre az asztma: a lézési nehézségek szorongáshoz vezetnek, a szorongás pedig rontja a légzést. Hasonló a helyzet a szív- és érrendszeri-betegségekkel is. Napjainkban egyre több a szorongásos (vagy depressziós-szorongásos) betegek száma. Az elszigeteltség, a pandémia miatti korlátozások, az egészséggel kapcsolatos aggodalmak, a romló gazdasági helyzet, a magány – ez mind a szorongás táptalaja. A szokásos félelem nem szorongás.

Ha valamitől, valakitől érthető okokból fél, az normális. A félelemmel a szervezet valójában védekezik, megvéd attól, hogy feleslegesen kockáztassunk, figyelmeztet a veszélyre, tettekre ösztönöz, amelyek segítik megoldani a problémát.

A szorongásnak nincs egyértelmű és jól felismerhető oka. Megmagyarázni vagy észszerű okot találni rá rendszerint nem segít a szorongó betegen, mint ahogy az sem, ha próbáljuk magunkat meggyőzni, hogy tulajdonképpen semmi nem történt. Az sem szerencsés, ha valaki azért szenved, mert mások még rosszabb helyzetben vannak. Inkább ismerje be, hogy szorongás tört rá és próbáljon tőle bevált eszközökkel megszabadulni. Sok lehetőség van erre, de el kell sajátítani őket, hogy mindig kéznél legyenek, ha szükség van rájuk.

Békéljen meg azzal, hogy a hosszan tartó szorongás ellen sokáig és főleg rendszeresen kell harcolni, akkor is, amikor nyugalomban van. Ha a szorongás valóban sokáig tart, és erős, ne habozzon, keresse fel a pszichiátert vagy a pszichológust. Íme néhány tanács, amit mindig kipróbálhat:

1. Surya Mudra gyakorlat

A kezet fordítsa tenyérrel felfelé, hajlítsa be a gyűrűsujjat a hüvelykujj tövéhez, és gyakoroljon enyhe nyomást vele a gyűrűsujj utolsó részére. Tartson ki 5-10 percig (tovább is), addig, amíg nem érzi, hogy a gyűrűsujj bemelegszik. Gondolatai megnyugszanak, a szorongás elmúlik.

2. Ellenőrzött légzés

Összpontosítson a légzésre, lélegezzen lassan és mélyen. Lélegezzen hasba, majd lazán lélegezzen ki – a kilégzés legyen hosszabb, mint a belégzés. Semmi másra ne gondoljon, csak a levegőt érzékelje, amely áthalad a testén.

3. Mosolyogjon – erőszakkal is

Emelje fel a szájszögletét és legalább 20 másodpercig tartsa úgy, hogy az agy érzékelje: oka van az örömre. Ezután nevessen hangosan – mint a filmekben szoktak. Legjobb ezt tükör előtt végezni – a mosolygó arc látványa megnyugtat.

4. Mozogjon

Elég viszonylag rövid ideig megerőltetni az izmokat (felváltva kell megfeszíteni, ellazítani, körözni a karokkal, hogy az ingerátvivők (neurotranszmitterek) a segítségünkre legyenek. Ezek biztosítják a jobb hangulatot.

5. Séta a szabadban

Ha nincs is hozzá kedve, öltözzön fel és legalább negyedórára menjen közvetlen nappali fényre és friss levegőre. Ideális a séta, de ha ez nem lehetséges, menjen ki az erkélyre, s ha más lehetőség nincs, álljon a nyitott ablaknál.

(Zdravie-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?