2020-ban nyithatják meg a Szoroskő-alagutat

<p>Rozsnyó. Múlt héten kezdte meg Rozsnyó önkormányzata az R2-es gyorsforgalmi út projektjével kapcsolatos területrendezési hatósági eljárást – tájékoztatott a Sme napilap. Az új szakaszt öt évig fogják építeni Rozsnyó és Szádalmás (Jablonov nad Turňou) között.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Az illetékesek szerint a területrendezési hatósági eljárás kezdete nagy előrelépést jelent a költséges projekt kivitelezésében. A Nemzeti Autópálya Társaság információi szerint ha minden jól megy, akkor a munkálatokat 2015-ben kezdi el, s az utat 2020-ban adják át.

A szabadon hozzáférhető információk szerint a környezetvédelmi hatástanulmány (EIA) csak olyan nyomvonalat engedélyez, amely alagutat is tartalmaz. Az R2 szóban forgó szakaszának teljes hossza 14 100 méter, a kétcsöves alagúttal együtt. A tervek szerint erre a szakaszra kapcsolódik majd az R2-es Gombaszög–Rózsnyó nyomvonala nyugatról, illetve a Szádalmás–Méhész (Včeláre) szakasz keletről.

A projektet három központi részre osztották fel, mégpedig a Szoroskő-alagútra, a Szádalmás szakaszra és a Jólész (Jovice) pihenőhelyre. A gyorsforgalmi úton 120 km/óra lesz a legmasabb megengedett sebesség, az alagútban 100 km/óra.

A Szoroskő-alagút hossza eléri a 4280 métert, s legnagyobb érdekessége, hogy egy része a már létező, Kassa–Zólyom nyomvonalon található vasúti alagút alatt épül meg. Az alagutat a legmodernebb biztonsági intézkedések szerint fogják megépíteni. A jólészi pihenőhelyet úgy tervezték meg, hogy a parkolóból kilátás legyen Krasznahorka várára. A pihenőhelyen benzinkút és étterem lesz, 71 autónak alakítanak ki parkolót, ebből két hely elektromobilok töltésére szolgál majd. Kilenc autóbusz, 33 teherautó és négy lakókocsi is elfér majd a parkolón. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?