Vélemény

A stabilan megosztó kétpártrendszer

Az Egyesült Államok a világ legszabadabb országának tartja magát. Szabad akár több száz tigrist tartani, persze fegyvereket is, és legfőképpen szabad választani a rengeteg vásárlási lehetőség közül.
Braunsteiner Áron

2020. szeptember 21. 08:14

Fehér Ház
- TASR/AP-felvétel

Amikor először jártam egy igazi amerikai áruházban, lenyűgözött, hogy egy egész polcsor volt megpakolva minimum húszféle M&M’s csokival. Karácsonyi, Valentin-napi, csak zöld, csak kék stb. Ha a nagy választék alapvető része a szabadságnak, akkor miért olyan kicsi a politikai választék?

Amikor az amerikai választó novemberben voksolni megy, csak a kék és a piros közül választhat. 1949 óta mindössze nyolc független vagy egy harmadik párt képviselője ült a képviselőházban. Ezzel szemben több szövetségi államban most is perek folynak: a zöldek képviselőit próbálják kitolni a választásokból a demokraták. A kétpártrendszert azzal dicsérik a támogatói, hogy politikai stabilitást biztosít az országban. De hát mi a stabil abban, hogy ennyire megosztott a politikai klíma az Egyesült Államokban, és a maszkviselés is pártoskodás kérdése?

Mi az, amiben egyezik a két párt? Főleg a külpolitikában. A belpolitika megosztó szociális témákkal van tele, amelyek a két szavazótábort is elkülönítik.

Minden kérdés és probléma politikai színezetet kap. Így viszont minden választó jónak gondolhatja magát, úgy érezve, megakadályozza a nyerésben a másik pártot, amely tönkretenné az országot.

Eközben olyan dolgokról sosincs vita, amiben egyezik a két párt. Például arról, milyen jogon folytatnak hét országban aktív drónháborút. Ez egyik párt által sem lesz igazán megkérdőjelezve. Az, hogy a dróntámadások és bombázások áldozatai között mennyi a civil, pontosan nem tudni, mivel a kormány mindenkit „terroristának” minősít – amíg ezt nem cáfolja meg valamilyen független megfigyelő. A tévedésből bombázott különféle esküvők és összejövetelek több ezer áldozata őszintén megbánt hibaként van elkönyvelve, és a láthatatlan halál tovább köröz a Közel-Kelet sivatagjai fölött. Néha aztán kiszivárog egy-egy információ, felvétel, amely kristálytisztán mutatja, milyen könnyen döntenek amerikai katonák emberi életekről. Például a 2010-ben, a Wikileaks által közzétett videófelvétel, amelyen egy Apache helikopterről lelőttek 12 embert, köztük a Reuters hírügynökség két munkatársát. Ekkortól akarja az USA elkapni Julian Assange-t, és a hosszúra nyúlt ekvádori nagykövetségi szága után most zajlik a kiadatási eljárás Londonban. Mivel Assange csupán különböző visszaéléseket bejelentő személyektől kapott információkat publikált, az ügy veszélyes precedenst teremthet a sajtószabadságra nézve is. Hiszen az összes újság ilyen forrásoktól kapja a kiszivárgott információkat.

Amikor külpolitikáról, háborúról van szó, az Egyesült Államok nagyon is stabil, ahogy egy nagyhatalomhoz illik. Akár Kína vagy Oroszország.

Donald Trump 2016-ban a háborúk befejezését is megígérte, amire persze nem került sor: a tábornokok és külpolitikai tanácsadók között ugyanazokat a neveket látjuk újra meg újra felbukkanni. Például Elliot Abramsét, akinek a nyolcvanas években az Irán-kontra ügyben volt benne a keze.

Azóta szinte az összes republikánus kormányban tevékenykedett, most pedig a Trump-kormány venezuelai és iráni ügyekért felelős különleges képviselője. Eric Alterman amerikai történész és publicista így jellemezte őt: „Alig találunk amerikai közhivatalnokot, akinek több köze lett volna »a demokrácia nevében« elkövetett kínzásokhoz és tömeggyilkosságokhoz, mint Elliot Abramsnek. Karrierjét annak a médiakampánynak köszönheti, amely becsületes és tiszteletreméltó politikusnak mutatta be, és ez rávilágít a washingtoni politikusi körökre. Különösen arra, hogy a valóságban mennyire nem törődnek épp azokkal az értékekkel, amelyek védelmében rendszeresen hadba szállnak.”

Az amerikai kétpártrendszerben ugyanazok a képviselők térnek vissza négy–nyolc évente, mint egy forgóajtón, és biztosítják az egyetemes fellépést a külső és belső ellenségek ellen. Elhallgattatják az aggódó hangokat, miközben rehabilitálják az aggasztó dolgokat elkövető tisztviselőket.

Szóval stabilitást biztosít a kétpártrendszer – egyebek mellett stabil munkahelyeket, háborús bűnösöknek is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

Várhatóan szigorítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését

sárgarépa

A gyökérzöldségek és betakarításuk

kijárási tilalom
Frissítve

November 8-ig marad a kijárási tilalom

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

anikó

A meghitt párbeszéd élményére várva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.