Szociális kísérletek sora...

Ódor-kormány

Szlovákia a jelenlegi – megkurtított – választási időszak alatt igazán sokszínű kormányzási módokat próbálhatott ki.

A dolog nagyon látványosan indult – olyan kabinettel, amely mögött alkotmányos parlamenti többség állt. Azonban, ahogy az a politika világában néha előfordul, a kormánypárti képviselők száma a törvényhozásban fokozatosan csökkent, aztán hirtelen kisebbségi kormányunk lett. De ezzel még korántsem ért véget a társadalmi kísérletezés. Következett a megbízott ügyvivő kormány, mígnem eljutottunk a szakértői hivatalnokkormányhoz, amely valószínűleg nem kap bizalmat a parlamenttől.

A kezdő politológushallgatók most nagyon örülhetnek – az érdektelen tankönyvek lapozgatása helyett elég bekapcsolniuk a tévét és rendszeresen nézni a híradót, s a tananyag jelentős részét úgymond élőben tanulmányozhatják. De az egyszerű polgároknak – néhány kivételtől eltekintve – nincs sok okuk az elégedettségre. De azért örülhetünk legalább annak, hogy néhány képviselő a jövőben már meg sem fogja környékezni a parlamentet, ezért számukra a jelenlegi pozíciójukban eltöltött minden egyes nap igazi ajándék.

Ki a felelős a kialakult káoszért? Jelen pillanatban ez már értelmetlen kérdés, amelyre egyébként már mindenki választ adott a saját politikai irányultsága és preferenciái szerint. Valaki Matovičot, más Sulíkot, megint más Hegert vagy az államfőt, esetleg az ellenzéket hibáztatja. Végső soron most már mindegy, ki okozta a káoszt, nem sokat tehetünk ellene.

Nincs okunk azt hinni, hogy a szakértői kormány, annak ellenére, hogy a parlamentben minimális lesz a támogatottsága, és a legtöbb párt a törvények beterjesztését a választási kampány részének tekinti, a következő négy hónapban – a két nyári hónapot is beleértve – rosszabb munkát fog végezni, mint elődei. Sajnos arra sincs sok lehetősége, hogy jobb munkát végezzen. Nincs más választásunk, mint megvárni a választást. És velük együtt vélhetően az újabb társadalmi kísérleteket.

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?