Vélemény

Lerombolni, felépíteni

Tinédzsereink jó részének halvány lila gőze sincs arról, mit olvas, és legalábbis az ötödikeseink nagy része nem tud számolni.
Finta Márk

2017. január 26. 16:29

Hiába írnak az újságírók ezer és ezer keserves jeremiádot a bajokról, a rendszer csak akkor változhat meg, ha az illetékesek a sarkukra állnak, és igazi reformokkal állnak elő az oktatásügyben.
A szlovákiai, és ezen belül a szlovákiai magyar oktatásügyre nem tudok máshogy gondolni, mint egy összevert bokszolóra, aki az elmúlt évek irtózatos verései után csak szívószállal tudja szürcsölni az almapürét. Decemberben megjöttek a 2015-ös PISA-eredmények, amelyekből kiderült, hogy a tanulóink az OECD-tagországok listáján a sereghajtók közé tartoznak – ez volt a balhorog. Januárban a hazai ötödikesek szintfelmérőjének eredményeivel kellett szembesülnünk, és kiderült, hogy anyanyelvből finoman szólva sem villognak a tizenegy évesek, matekból meg még annyira sem – ez pedig a jobbegyenes. És az eredményekből azt is látjuk, hogy a magyar diákok nem hogy nem teljesítettek jobban szlovák kortársaiknál, hanem jócskán elmaradtak tőlük.
 
S most ide kívánkozna az a szinte már közhelyes diagnózis, amit az egyre szaporodó rossz oktatási eredmények kommentálásakor az egyszeri újságíró le szokott írni, nevezetesen hogy a szakértők és az illetékes politikusok óvatoskodnak, és egymásra mutogatnak. Mert ez történik most is: a PISA-felmérés eredményeiről szakértőink azóta sem írtak tele oldalakat a sajtóban, hogy feltárják az okokat. Az ötödikesek tesztelésének eredményeiből levont következtetések is várhatóan felkerülnek majd a polcra. 
 
Ám a szlovákiai és a kisebbségi oktatásügy elértéktelenedése ilyen hozzáállással folytatódni fog. Nem látszik a horizonton, hogy az oktatásügyi minisztérium vagy a mi szlovákiai magyar illetékeseink (legyen szó akár szakértőkről, akár politikusokról) a tűzoltáson kívül merészebb vállalásokat jelentenének be. Pedig ezekből az eredményekből is látszik, itt az ideje kockáztatni az oktatásügyben. Megpróbálni gyökeresen átalakítani a rendszert olyan járható utak mintájára, mint a finn vagy éppen a lengyel. Komoly pénzeket áldozni olyan tanárréteg kinevelésére, amely át tudja hidalni az információs robbanás által óriásira növekedő generációs szakadékot – melyben gyerekeink, a digitális bennszülöttek egészen másképpen szerzik az információikat és a világról alkotott képüket, mint mi. Akik sokkal nagyobb hatékonysággal tudják kihasználni az internet és a mobiltechnológiák által nyújtott lehetőségeket, mint a mostani, elavult, magolásra alapuló rendszer, melyben a tehetséges diákokat nem fejlesztik tovább, a gyengébbeket pedig nem zárkóztatják fel. Akik sokkal jobban bevonják a szülőket is a gyerekek fejlesztésébe, és nemcsak a diákok tudását, hanem készségeit is sokkal nagyobb mértékben igyekeznek fejleszteni.
 
Azonban nekem, mint egyszeri embernek és újságírónak úgy tűnik, jelenleg csak a meglévő, lassacskán összeomló rendszert igyekszik a többség – pár lelkiismeretes, innovatív tanáron és szakértőn kívül – toldozni-foltozni. Előre félek, milyen minőségű iskolába írathatom be pár év múlva a gyermekemet.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Elkészült a szlovák „kurzarbeit” törvénye

hamilton bottas
Frissítve

Hamilton indul az élről a Spanyol Nagydíjon

aa

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban találták az új eseteket

aa

Súlyos baleset – egy halott, négy sérült

Aljakszandr Lukasenka

Lukasenka: nincs szükség külföldi közvetítőkre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.