Vélemény

Kilépés

​​​​​​​Brüsszel furcsa hely. Az Európai Unió nemzetközi szervezet, bár nagyon sokban különbözik a hagyományos intézményektől. Például épp abban, hogy az Európai Parlament az egyetlen szupranacionális hely, ahol ideológiai alapon szerveződnek.
Feledy Botond

2021. március 6. 11:20

weber
Orbán és Weber (MTI-felvétel)

Ezért mondják a jogászok, hogy „sui generis” intézmény az EU, vagyis „sajátos”. Kétségtelenül. Ráadásul az európai parlamenti politikai platformok körei messze túlnyúlnak azon: az Európai Bizottság és a Tanács munkáját szintén meghatározzák informálisan. Ennek is két szintje van – mindkettőről szólt és szól a vita a Fidesz és a Néppárt (EPP) között. Az egyik a kézzelfogható szint, amely a parlamenti politikai csoportokat, hazai nyelven a frakciókat jelenti. A néppárti frakció ül számos más csoporttal együtt az EP-ben. A több mint két tucat szakbizottság erőviszonyai a frakciók mentén oszlanak meg, külön frakcióhéten készülhetnek havonta egyszer a politikai erők. Tulajdonképpen majdnem olyan, mint egy tagállami országgyűlés, leszámítva, hogy a csoportok tagjai nemzeti delegációk. A Fidesz-delegáció a Néppárt parlamenti frakciójának volt a tagja.

Ez a kapcsolat szakadt most meg végleg. A néppárti delegációk komoly anyagi támogatást kapnak az anyapárttól, ettől elesik a Fidesz. A szakbizottsági vezetői pozíciókat szintén a frakciók erőviszonya határozza meg, legkésőbb tehát 2022 januárjáig, a parlamenti ciklus félidejében kiesnek ezekről a posztokról a fideszes tagok.

A Néppárt működése azonban messze nem az EP-re korlátozódik. Ebből a nemzetközi szervezetből még nem lépett ki a Fidesz (csak a parlamenti frakciójából), igaz, 2019 márciusa óta fel van függesztve a tagsága. A legutóbbi közlemény szerint erről is szavazásra kerülhet sor – egyszer. 1999 óta a Néppárt a legerősebb párt az EP-ben. Az Európai Tanácsban szintén az EPP-tagpártok állam- és kormányfői adják a többséget 2002 óta. Az EU-tól teljesen független, nagyobb tagsággal rendelkező Európa Tanács parlamenti közgyűlésében is az EPP-tagok vannak többségben. Ursula von der Leyen, Donald Tusk vagy éppen Jean-Claude Juncker mind az EPP jelöltjei voltak. A párthoz tartozó vezetők rendszeres informális csúcsokat tartanak az EU-csúcsok előtt, ahogy az ötévente zajló EP-választás után is ezen a tárgyalási szinten dől el az uniós biztosok testülete. Nem kis részben erről szólt a spitzenkandidat vita, és akkor romlott meg igazán Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Orbán viszonya...

A KDNP néppárti tagsága és a parlamenti frakcióban való maradása ügyes gyakorlat a magyar kormány részéről. Az viszont kétségtelen, hogy Orbán Viktor és immár Szájer József személyes jelenléte nélkül, a mindennapi parlamenti kapcsolattartás nélkül ez már nem lesz olyan erejű befolyás, és menthetetlenül csökken az információkhoz és az egyes döntéshozókhoz való hozzáférés.

A versenyfutás tehát elindult, hogy a Néppárt esik szét – ahogy a magyar miniszterelnök jósolja –, és létrejön egy tőle jobbra álló nagyobb csoportosulás a mostani kicsik egyesülésével, a Fidesz jelenlétével; vagy a Néppárt a belső vitából megerősödve jön ki, miközben a tőle jobbra levő populisták veszítenek a következő választásokon, és meggyengülnek az EP-ben is. Mindehhez adjuk hozzá a koronavírus által okozott gazdasági válságot: egyelőre megjósolhatatlan, hogy a következő EP-választásra ez milyen hatással lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

Grendel Gábor

Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

eroszak

Főügyészség: több volt az erőszakos bűntett

Megkezdődött a Komáromi Jókai Színház épületének felújítása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.