Vélemény

Két koalíció

Röviddel a választás után már látjuk, hogy a parlamentben két koalíció alakult ki. Az egyiket a koalíciós szerződés tartja össze, a másiknak a konzervativizmusnak hazudott kicsinyesség, a populizmus és az értetlenség lehet a ragasztóanyaga.
Hegedűs Norbert

2020. május 19. 08:00

Anna Záborská
- TASR-felvétel

Körvonalazódik a kormánykoalíción belül egy képviselői csoport, melynek bizonyos helyzetekben nem derogál együtt szavazni a szélsőségesekkel és a smeresekkel, akik ellen minden más fronton elvileg éles küzdelmet folytatnak. Ez a csoport legutóbb a múlt héten, az ombudsmani jelentés elkaszálása során demonstrálta, hogy adott esetben képes meghatározni a parlamenti döntések irányvonalát is. Mária Patakyová ombudsmant már hivatalba lépésekor kikezdték a magukat konzervatívnak mondó – akkor főleg SNS-es és smeres – politikusok, hogy túlságosan kiáll az LGBT-mozgalom tagjai mellett. Patakyová persze semmi ilyesmit nem tett, csak a munkáját végzi, és figyelmeztet az olyan esetekre, ahol állampolgári szabadságjogok sérülnek. Hogy ez azért történik, mert az illető a saját neméhez vonzódik, vagy mert egy senki által nem látott kormányrendelet miatt hetekig kell karanténban raboskodnia, az az ombudsman szempontjából mindegy. Állampolgári jogok sérültek, ő pedig felszólal.

Ezért különösen elszomorító, hogy az új kormány nagyjából ugyanúgy nem tud – vagy nem akar – mit kezdeni az ombudsman jelzéseivel, mint a korábbi, Fico vezette kabinetek.

Ami pedig ezt az új árnyékkoalíciót illeti, elég furcsa képződményről van szó. Az élet védelméről beszélnek, de közben mások szabadságát korlátoznák. Egymásra találtak az OĽaNO ultrakonzervatívjai, a Sme rodina populistái, a Smer ún. szociáldemokratái és az ĽSNS szélsőségesei. Lehet, hogy cinikus vagyok, de kétlem, hogy ezt a csoportosulást a keresztényi tanítás tartja össze. Nem mintha a vallással bármi baj lenne. Mindenkinek elidegeníthetetlen joga, hogy szabadon gyakorolja a vallását, de pont ez a jog kellene, hogy biztosítsa egy homoszexuális pár számára azt is, hogy nyugodtan sétálhasson kézen fogva az utcán.

A modern demokráciák így működnek: a szabadságunkért cserébe meg kell tanulnunk elviselni mások szabadságát.

A probléma akkor kezdődik, ha valaki nem tud együtt élni azzal, hogy mások nem pont úgy gondolkodnak, mint ő. És úgy dönt, tesz is a dolog ellen. Ha pedig történetesen az illető képviselő, és több rokonlelket is talál a parlamentben, akkor nagyon sok ember életét tudja megkeseríteni.

Abba pedig bele sem kezdek, hogy ez a kirekesztés, félelem és gyűlölet alapvetően szembe megy a keresztény tanítással. Sokan elfelejtik, de alapvetően ez a szeretet vallása (vö: Ján. 13. 34–35). A pogromok szervezése helyett a kölcsönös elfogadás és segítség elősegítése talán jobban passzolna az ideológiához. Ehhez képest egyesek a világvégét vizionálják a regisztrált partneri kapcsolat bevezetése esetére (ami különösen érdekes egy olyan országban, ahol majdnem minden második házasság válással végződik), és a legégetőbb problémának a művi terhességmegszakítás szigorítását tartják.

Szó sincs itt az élet védelméről, ez a hiszti egyenes folytatása annak, ami az Isztambuli Egyezmény körül ment.

Művileg felfújt probléma, amely kizárólag arra szolgál, hogy a magukat konzervatívnak mondó képviselők olcsón politikai jó pontokat szerezzenek, az állampolgárokat megvezető jelszavakat harsogva, az eddig is marginalizált csoportok kárára.

Az még eldől, hogy a jövőben Matovič mennyire tudja kordában tartani a képviselőit, akik lelkiismereti kérdésekben szabad kezet kaptak. Mert ha kenyértörésre kerül sor párthűség és ideológia között, a kormányfő könnyen meglepődhet.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: a helyzet nem fog javulni, a lockdown elhúzódik

Lelkes Vince

Elhunyt Lelkes Vince

koronavírus kórház

Koronavírus: 46 beteg elhunyt, 7575 PCR-teszt lett pozitív

benzinár

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár...

terhesség

Kórházba kerékpározott egy vajúdó új-zélandi politikus

falevél

Hizsnyai Tóth Ildikó: mikes.kelemen@ – 9.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.